Candaş Tolga Işık TOKİ'nin yaptırdığı okul nasıl 'Ağır hasarlı' olur?
HABERİ PAYLAŞ

TOKİ'nin yaptırdığı okul nasıl 'Ağır hasarlı' olur?

Elazığ’da valiliğin “ağır hasarlı” yapılar arasında duyurduğu bir bina diğerlerinden daha çok dikkat çekiciydi: TOKİ Fırat İlkokulu. Bina TOKİ tarafından 2012’de yapılmış. 2012’de hem de TOKİ tarafından yapılan bir binanın ağır hasarlı olması korkunç bir durum. Hemen TOKİ Başkanı Ömer Bulut’u aradım. Başkan, “Valilikten okulun adını duyunca hemen ekipleri oraya yönlendirdik.

Hatta kendi ekiplerimiz dışında üniversiteden de statikçi hocalardan yardım istedik. Orada yedi bine yakın konut, üç hastane, yüzlerce de sosyal hizmet binası yaptık. Hiçbirinde bir hasar olmayıp bir okulda böyle “ağır hasar” olduğu iddiası bizi de şok etti. İncelemeler tamamlandı ve gördük ki binada ağır hasar filan yok.

Haberin Devamı

Sadece merdiven kısımlarında çatlaklar var. Statik hocaları bu çatlakları inceledi ve çatlakların önemli olmadığı yönünde rapor verdi. TOKİ Başkanı’na “Nereden çıktı o zaman bu ağır hasarlı tespiti?” diye sordum. Başkan, “Biz de anlamış değiliz. Ama biz bu konuda çok hassasız. TOKİ’nin namusudur o binaların güvenliği. Dediğim gibi ana taşıyıcı sistemlerinde bir sorun yok, merdiven kısımlarında çatlaklar var sadece onlarla ilgili de ekipler hemen çalışmaya başladı.”

“Okulda eğitim öğretime devam edilebilecek mi?” diye sordum. Aldığım cevap, “Elbette…” oldu. Başkan’a TOKİ’nin yaptığı binalarda oturan milyonlarca vatandaşın bu haberi alınca endişelendiğini hatırlattım, cevap verdi: “Haklı vatandaşımız, duyunca biz de çok şaşırdık. Ama içleri rahat olsun TOKİ’nin yaptığı konutlar tünel kalıp-perde sistemiyle yapılmıştır.

Ve üst düzeyde güvenlidir.” Peki bu okulda aynı sistem kullanılmadı mı? Kullanılmadıysa niye kullanılmadı? Başkan, “Hayır” dedi ve devam etti: “Okullarda ve konut dışındaki binalarda her zaman bu sistem kullanılmaz. Bazen yapının mimari gereklilikleri ve kullanım beklentileri açısından klasik taşıyıcı sistemler, kolon-kiriş kullanılır. Bu, o yapı güvensizdir demek anlamına kesinlikle gelmez, yanlış anlaşılmasın.”

BİNAYI İNCELEYEN HOCA NE DİYOR?

TOKİ Başkanı Ömer Bulut’la konuştuktan sonra okulu inceleyen Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Kürşat Alyamaç’ı aradım.

Haberin Devamı

Bir de Kürşat Hoca’dan dinlemek istedim binayla ilgili durumu: “Binada yaptığımız çalışmalar sonucu merdiven çevresinde ve bir kirişte küçük çatlaklar tespit ettik. Bu çatlakların hareket doğruluları ve derinliklerini inceledik, önemsiz ve kullanıma engel bir durum oluşturacak hasara rastlamadık.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder