Cem Kerpiççiler

21 Kasım 2023, Salı 07:00

‘Arda’ların genetik taraması yapılsın

La Liga devi Real Madrid’e transfer olan Türk futbolunun son dönem yıldızlarından Arda Güler, ilk olarak ABD kampında sakatlanmış ve dizinden ameliyat olmuştu. Arda, tam takımla çalışmalara başlamışken yeniden sakatlanmış ve bir süre daha takımdan ayrı kalmıştı. Milli futbolcumuz Rayo Vallecano ve Braga maçlarının kadrosunda yer almış ancak forma şansı bulamamıştı. Real Madrid Teknik Direktörü Ancelotti eleştirilirken Arda Güler’in yeniden sakatlandığı ortaya çıktı. Real Madrid kulübünün baş doktoru Niko Mihic’in görevine son verildi.

Metabolik ölçümler mühim

Bu üzücü sakatlığı düşünürken Kasımpaşa Kulüp Doktoru Cem Ergenç’in açıklamaları dikkatimi çekti. Sporcu sağlığı, sakatlık önleme ve sakatlıktan sonra sağlıklı şekilde geri dönebilmek için kullanılan en önemli metotlar, genetik yatkınlık testi ve metabolik ölçüm testleri. Dünyanın birçok kulübünde bu yöntemler tercih ediliyor. Cem Ergenç, “Sakatlıktan sonra rehabilitasyondan daha önemli olan şey, sakatlığın önlenebilmesi. Doğru antrenman programlanması, bireysel program çok önemli. Genetik taramada akademi oyuncularımızda daha sık olmak üzere A Takım oyuncularımızda da testler gerçekleştiriyoruz. Metabolik ölçümlerini yapıyoruz, oksijen kapasitelerinin ne kadarını kullanabildiklerine bakıyoruz ki performansları artsın. Burada önemli olan sporcunun sakatlıktan sonrası değil de sakatlanmadan önce neler yapabiliriz...”

Akademiler dikkate almalı

Kasımpaşa Spor Kulübü ülkede bir ilke imza atarken diğer kulüplerin de bu işleyişi hayata geçirmeleri elzem. Acaba Arda Güler’in altyapıda genetik taraması yapıldı mı? Metabolik ölçümü ne kadar dikkate alındı? Yapılsaydı ve bir rapor ile İspanya yolunu tutsa sakatlık olur muydu ya da tekrar eder miydi? Artık ekipteki 25 oyuncuya aynı antrenman programını vermek doğru bulunmuyor. Uzmanlar her sporcunun ayrı özelliği olduğunu ve buna yönelik antrenmanlarla performansın yükseleceğine inanıyor. Kasımpaşa Spor Kulübü yöneticilerini ve Kulüp Doktoru Cem Ergenç ve bu yapılanmada emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

02 Haziran 2023, Cuma 07:00

Fenerbahçe şampiyonu alkışlasın

Zarlar hileli’ dediğiniz vakit çekilmeliydiniz. Hain 3 Temmuz Kumpası’nın öncesinde Fenerbahçe en güçlü olduğu için oyunun tüm unsurları en hafif ifadeyle kıskançlık duyuyordu. Fenerbahçe’nin tökezlediğini zannedip yıkmaya çalıştılar. Başaramadılar. Futbolda sportif başarısızlığın en büyük nedeni Fenerbahçe’nin sahada en güçlü olamaması. Önce öz eleştiri verip daha sonra diğer etmenleri rahatlıkla konuşabiliriz.

HİÇ BİTMEYEN PUZZLE

Fenerbahçe’nin şampiyon olabilmesinin tek yolu, oyunun tüm unsurlarına karşı sahada galip gelebilmek. Fenerbahçe her sezon sonu dağılan ve bir türlü birleştirilmesi imkansız bir ‘puzzle’a döndü. Bu kadar değişiklikle asla bir yapı inşa edilemez. Eldeki oyuncu grubu ile bir inşa mümkün. Çok transfere gerek yok asla. Mesele; taraftara ligi kaçıncı sırada tamamlarsa tamamlansın sabredip geleceğin temellerini atmanın önemi anlatıp ikna edebilmek. İrfan Can Kahveci, İsmail Yüksek, Arda, Samet, Ferdi, Altay, Osayi...

Sürekli ‘Bizi şampiyon’ yapmazlar şarkısını söylemekten vazgeçmek. Bir düşünün mesela Samet Akaydın’a yapılan bir Galatasaraylı oyuncuya yapılsa arkasından nasıl bir duvar hissederdi? Fenerbahçe çok güçlüdür ve ezber bozar. Galatasaray şampiyon olduğunda, ‘zarlar hileli’ olduğu halde oyuna devam ettiyse rakibini alkışlar. O alkıştan sonrasını Fenerbahçe değil Galatasaray düşünür ve Fenerbahçe dışındaki tüm futbol paydaşları.

31 Mart 2023, Cuma 07:00

Sürdürülemeyen ekonomi

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, kulübün, göreve başladıkları 1,5 yıl önceki durumdan çok farklı bir konumda olduğunu belirterek, “Gelin dedikodu ve bilgi kirliliğinden uzak duralım ve bugün ‘sürdürülebilir’ kıldığımız idari, ekonomik ve sportif başarının tadını hep beraber çıkaralım” ifadelerini kullandı. Yukarıdaki paragraf sürpriz bir şekilde ayrılan Trabzonspor’un eski Başkanı Ahmet Ağaoğlu’nun görevdeyken yaptığı açıklamanın haberi. Kulüple çok uzun süre sonra şampiyon olmayı başaran Ağaoğlu göreve geldikten sonra hemen hemen her açıklamasını ‘sürdürülebilir ekonomi’ ile süslüyordu. Anlatılan tablo da onu doğrular nitelikteydi. Önemli bir organizasyon ile istikrar üzerinde durduklarını anlatan Ağaoğlu’nun ayrılışının sebebi sadece bir sezonluk sportif başarısızlık mıydı? Abdullah Avcı ile gelecek planları kurulurken...

***

Tek aday olarak seçime giren Trabzonspor’un yeni başkanı Ertuğrul Doğan’ın kurduğu bu cümleler size bir yerden tanıdık geliyor mu? “Biz Trabzonspor Kulübü olarak kendi ekonomimizi sürdürülebilir hale getirmek için ne yapmamız lazım derseniz, bunları biliyoruz. Yaklaşık 5 buçuk yıldır bu işin içerisindeyim. Sorunlar çok net ve sorunların çözümü de belli.

Trabzonspor camiasını ve gücünü arkamıza alarak bu sorunları çözmek için uğraşacağız.” Trabzonspor’un ekonomisi sürdürülebilir hale geldi mi? Geldiyse ne oldu da bozuldu? Gelmediyse bize anlatılan tablolar doğru değil miydi? Sorunların çözümünü bilen Ertuğrul Doğan, sürdürülebilir ekonomi hedefini gerçekleştirebilecek mi? “Sürdürülebilir ekonomi” sonu gelmeyen sürdürülemeyen bir tekerleme mi?

27 Mart 2023, Pazartesi 07:00

İnşa sürecine sabredelim

Şampiyon olmayı başaran kulüplerin bir sonraki sezonuna bakın. Genelde zirveden dibe çöküşün hikayesini izliyoruz. Çok örnek göstermek mümkün. Sorgulanması gerekli olan mesele sürdürülebilir başarı. Bunu yapabilmenin de yolu asla ve asla tesadüf, şans, denk gelme ile yaşanan şampiyonluklara dayanmıyor.

HER SEZON YENİ BAŞTAN

Jesus’un gelecek sezon olup olmayacağı meçhul ki büyük ihtimalle kalmayacak. Onun isteği ile birçok oyuncu ekibe dahil edildi. Yeni teknik direktör kendi istediği oyuncularla çalışmak isteyecek farklı bir oyun planıyla. Her zamanki senaryo işleyecek; yeni teknik direktör, yeni oyuncular, sil baştan…

BİR YAPININ TEMEL TAŞLARI MEVCUT

Mesele; taraftara ilk sezonu sekizinci bile tamamlasa bile sabredip geleceğin temellerini atmanın önemi anlatıp ikna edebilmek. İrfan Can Kahveci, İsmail Yüksek, Arda, Samet, Ferdi, Altay... Bir yapının temel taşları olabilir. Hata yapsınlar, yenilsinler ama oyun anlayışı yerleşsin. Bir takım hüviyeti olsun. Aynı oyuncularla bir iklim yaratalım. İkinci sezon sadece birkaç transfer ile yola devam edelim.

Bu kaostan başka çıkış yolu yok. Yoksa her sezon aynı filmi izlemeye devam edeceğiz. Bir sene sonra gitme ihtimali olan bir hoca ile şampiyon olsan ne olur. Mesele bir yapı inşa etmek. Birçok oyuncu alındı. Jesus gider yeni gelen ‘Çalışmam bu oyuncularla’ der. İnşa sürecine sabretmeyi başarmalıyız. Sekizinci bitirelim ama inşa edelim, gelecek seneye taşıyalım.