Cem Kerpiççiler 3 kupayı da kaybetse başarılı sayılır mı?
HABERİ PAYLAŞ

3 kupayı da kaybetse başarılı sayılır mı?

Haberin Devamı

Bazen bir anlayış, bir mantalite bir oyun tarzı bir kupadan çok daha fazla değer taşır. Aykut Kocaman'ı, 29 yıl sonra aldığı Türkiye Kupası ve kaçırdığı şampiyonluğa rağmen başaramadıklarına bakarak sportif açıdan başarısız bulmak gayet doğaldır. Alex De Souza krizini doğru yönetememesi, Emre Belözoğlu ile yaşadığı sorunlar ve oyuncunun Avrupa'ya gidip tekrar takıma dönmesi ve oyuncularla kurduğu ilişki tarzını eleştirmekte hiçbir beis yoktur.

Her başarısızlığı 3 Temmuz'a bağlamayın!

Hatta bu yıl şampiyonluğun yanı sıra Türkiye Kupası ve UEFA Kupası'nda da işler umulduğu gibi gitmeyebilir. Fenerbahçe takımı sezonu kupasız da kapatabilir. Fakat bütün bu ihtimaller, Fenerbahçe'nin tarihinin en zorlu dönemlerinden biri olan 3 Temmuz süreci ve sonrasını da kapsadığı kayıtlara düşülerek değerlendirmelidir. Elbette sahada alınan tüm sonuçları bu sürece bağlama kolaycılığına da kaçmadan.

Neden istediği sistemi uygulayamadı!

Burada belki asıl tartışılması gereken nokta Aykut Kocaman'ın takımına Christoph Daum'un ardından farklı bir oyun tarzı ve anlayış getirip getiremediğidir. Uzunca süre aklındaki sistemin 4-3-3 olduğunu ve takımına bu sistemi oynatmayı planladığını söyleyen Aykut Kocaman, görevde bulunduğu süre zarfında
yalnızca birkaç maçta bu sistemi uygulamaya çalışmıştır. Daha önceki zaman dilimine bakıldığında Miroslav Stoch, Issiar Dia ve Mamadou Niang transferlerinin bu sistemi uygulamak için gerçekleştirildiğinin altı çizilmelidir. Bu dönemde takımın en önemli oyuncusu konumunda bulunan Alex De Souza oynadığı takdirde bu sistemin nasıl uygulanacağı da başlı başlına tartışılması gereken bir konudur! Aykut Kocaman'ın daha sonraki süreçte 4-4-2'yi benimseyebileceklerini söylemesi de bu noktada kafasının net olmadığı ile ilgili bir bulgu olarak değerlendirilebilir.

Futbola nereden baktığınızla ilgili
Aykut Kocaman'ın aklındakileri takımına ve sahaya uygulayamadığı gerçeğini kavramak için biraz önce verdiğim örnek tek başına yeterli olabilir. İstifa etmesi ve baskıyla geri dönmesinin nedenlerinden biri de kendi gerçeklerini istediği oranda oyuncu grubuna ve sahaya yansıtamaması olarak görülebilir. Fenerbahçe'yi UEFA Avrupa Ligi'nde tarihinde ilk kez yarı finale taşıyan Aykut Kocaman, sezonu kupasız kapattığında başarılı sayılabilir mi? Bu soruya verilecek yanıt futbola nereden ve nasıl bakıldığı ile birebir ilgilidir! Üç kulvarda da sonuna kadar yarışan bir futbol takımının teknik direktörü başarılı da sayılabilir. Üç kulvarda sonuna kadar yarışan ve sezonu kupasız kapatan Fenerbahçe'nin teknik direktörü ile yollarını ayırması bizim memlekette hiç de anormal sayılmaz.

Bence destek verilmeli
Bana kalırsa Aykut Kocaman'a ve ekibinin arkasında durulmalıdır. Hayat tercihlerden ibarettir ve verilen sözler mutlaka yerine getirilmelidir. Aykut Kocaman ve ekibi destek verildiği takdirde Fenerbahçe'ye çok daha büyük başarılar yaratabilecek potansiyele sahiptir. Her şampiyonluk kaybedildiğinde teknik direktör değiştirme âdetinden vazgeçmek için ne beklenmektedir? Her yıl aynı takım şampiyon olamayacağına göre kulüpler değerlerine sahip çıkmayı öğrenmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder