Cemre BECER Kurban Bayramı çocuklara nasıl anlatılmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Kurban Bayramı çocuklara nasıl anlatılmalı?

Çocukların psikolojisini olumsuz etkilemeyecek kurban deneyimi çok önemli. Kurban Bayramı’nı insanlar arasında yardımlaşma, dayanışma, birlik, beraberlik ve paylaşma gibi değerlerin ön planda tutularak anlatılması en doğrusu. Peki yaşlarına göre çocuklara Kurban Bayramı nasıl anlatılmalı?

Kurban Bayramı içeriği gereği Ramazan Bayramı’ndan farklılık gösterir. Çocuklarda daha çok merak uyandır ve yetişkinlerin cevaplaması beklenen birçok soruyu da beraberinde getirir. Çocukların anlamlandırmakta güçlük çekebileceği bir durumlar olabilir. Tam da bu noktada korku, kaygı ve soru işaretlerini ortadan kaldırmak için Kurban Bayramı’nı çocuklara anlayabilecekleri şekilde ifade gerekir.
Çocuklara açıklama yapılırken yaşı ve gelişim düzeyi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Kurban Bayramı’nda hangi ritüellerin gerçekleştirilmesinden ziyade anlamı çocuklara açıklanmalıdır. Kurban Bayramının ne ifade ettiğini somut cümlelerle, bayramın sosyal boyutuna dikkat çekerek anlatıyor olmak önemlidir.

Peki nasıl anlatalım?

Haberin Devamı

Çocuğun yaş ve gelişim düzeyi dikkate alarak anlatılmalıdır. 7 yaşın altındaki çocukların kurban kesimine kesinlikle şahit olmaması gerekir. Bu yaş aralığındaki çocukların soyut düşünme becerileri henüz gelişmemiş olmasından dolayı şahit olduğu görüntülerden ya da anlatılanlardan korkabilir. Başkalarına zarar verme, saldırgan davranışlar, hayvanların öldürülmesinin doğru davranış olarak algılanması ya da çocukların gözünde cinayetmiş gibi görünmesi gibi sonuçlar doğurabilir.

Çocukların bayram süresince hatalı kurban kesimi, kesim kazaları ve uygunsuz ortamlarda kesim görüntüleri ile dolu olan görüntüleri izlemelerini muhakkak dikkatleri başka yöne çekilerek engellenmelidir. Çocuklar kaç yaşında olursa olsun hayvanların kesilmesinden bahsetmek hiçbir zaman doğru bir yaklaşım olmayacaktır. 12 yaş itibariyle çocuklarda soyut düşünce becerileri gelişmeye başlar. Bayramın sosyal ve kültürel sonuçlarının aktarılması sağlanacak bu da çocuğun bayramı anlamasına katkı sağlayacaktır. İnsanlar arasında yardımlaşma, dayanışma, birlik, beraberlik ve paylaşma gibi değerlerin ön planda tutularak anlatılması en doğrusudur. 12 yaş ve üzeri çocuklara ise çocuğun duygusal olgunluğu ve soyut konuları kavrama becerisi göz önüne alınarak aktarım yapılmalıdır. Çocuklar bilmediklerini merak eder bu sebeple Kurban Bayramı hakkında çok fazla soru sorabilirler. Sorularını geçiştirmemeniz, yaşına uygun olacak şekilde somutlaştırıp net cevaplar vermeye özen göstermelisiniz. Cevaplarını aldığı sorular karşısında duygularını anlamaya, dinlemeye, ifade etmesine fırsat vermeniz çok kıymetli olacaktır.

Haberin Devamı

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder