Damla Şahin

09 Şubat 2021, Salı 14:04

Kışın kilo vermenizi kolaylaştıracak 8 ipucu

Yaz aylarındaki sıcak havaların ardından soğuk kış aylarında metobolizmamız da kendisini ona göre ayarlar. Kışın metobolizma; soğuklara karşı vücudu koruyabilmek için derialtı yağ dokusunu arttırmaya çalıştığından yavaşlar ve kilo alma meydana gelebilir. Bu nedenle kışın kilo almak çok daha kolaydır. Yaza oranla beslenme düzeninizin aynı olmasına rağmen ağırlık kazanımı meydana gelebilir. Kış mevsimi soğuk havaların etkisi ile metabolizmanız için dezavantaj oluştursa da, dengeli beslenerek bu açığı kapatmak sizin elinizde. Özellikle kış aylarında hareketlerimiz de yavaşladığından kilonuzu korumak için beslenmenize son derece dikkat etmelisiniz.

Proteinler tokluk hissini arttırırken gün boyu iştah kontrolünü sağlamayı da kolaylaştırır. Et, tavuk, balık, yumurta, peynir gibi hayvansal protein kaynaklarının yanı sıra mercimek, fasulye, nohut gibi bitkisel protein kaynaklarını da diyetinize dahil edin.

Siz de kış gelince hamur işi ve tatlı tüketiminizin arttığını düşünüyorsanız sebebi soğuyan havalara bağlı olarak hormonlarda meydana gelen değişiklikler ve yaşadığınız karbonhidrat atakları olabilir. Bu durumda karbonhidratı tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine kaliteli karbonhidrat kaynakları olan tam tahılları, bulgur, karabuğday ve kurubaklagil grubu gibi besinlere yönelin. Bu sayede hem kan şekeriniz dengeli seyreder, hem de uzun süre tok hissedersiniz.

Çok düşük kalorili diyetler uyguladığınızda vücudunuz besinler yoluyla alınan enerjiyi idameli kullanabilmek için harcadığı enerjiyi azaltır, bu da metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur. Yeterli ve dengeli bir beslenme programıyla ılımlı miktarda kalori kısıtlaması yaparak diyetinizin sürdürülebilir olmasına özen gösterin.

Yeşil çay içerisindeki kateşin ve antioksidanlara sağlıklı ve dengeli bir beslenme planın parçası olarak tüketildiğinde metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur.

Yazı daha enerjik ve hareketli olduğumuzu düşünürsek metabolizmayı hızlandırmak için kışın da mutlaka egzersiz yapmalısınız. İmkanınız varsa düzenli spor yapmalı, haftada en az 3 gün birer saatlik orta tempo yürüyüşler yapmalısınız.

Beynimiz susadığımızı belirten sinyaller yolladığı zaman bu vücudumuzun ciddi bir susuzluk yaşadığının göstergesidir. Günde ortalama kilonuz başına 30-35 ml kadar su içmeli ve yemeklerimize ekstradan tuz ilave etmemelisiniz.

Mevsim meyveleri ve sebzeleri ile tabaklarınızı renklendirmeyi ihmal etmeyin. C vitamininden zengin mandalina, portakal, ıspanak, kivi, greyfurt, biber ve maydonoz gibi besinleri diyetinize ekleyin. Çinkodan zengin çiğ kuruyemiş, tahin ve kurubaklagilleri mutlaka tüketin. Bunun yanı sıra haftada iki öğün balık tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olur.