Defne Ünal Bahçelere dönüş
HABERİ PAYLAŞ

Bahçelere dönüş

Gizemli Babil’in Asma Bahçeleri, eşsiz Versay Bahçeleri ve daha ismini anımsayamadığımız yüzlercesi... Bahçeler, doğanın en güzel resmini sunarken aynı zamanda cennet tasvirlerimizi oluşturan, yaratıcılığın en doğal halini ortaya koyan ve belki de sanatın ortak dilini en çok yakaladığımız yerler...

Temel ihtiyaçların karşılanması için oluşturulmaya başlayan bahçeler, binlerce yıl içerisinde duyguların, fikirlerin, inançların ve yaşamın, şekil bulmuş hali oldu. Her kültürün yansıttığı ayrı değerlere ve hikayelere sahip olan bahçeler, zamanla lüksün ve estetiğin de simgesi haline geldi.

Haberin Devamı

Belki de bahçeler, insanlığın doğadaki hakimiyetini göstermek isteği bir alan ya da daima yenildiği rakibinden, onu nasıl büyüteceğini göstermek için çaldığı bir parça...

Bostanlar karnımızı doyurdu, bağ-bahçe ile emeklerimiz can buldu, hep sahip olmak istediğimiz bahçeli evler ise hayalimiz oldu.

Bahçelere dönüş

Geniş teraslar ya da küçük balkonlar hiç fark etmez, hepsi şehrin içinde nefes aldığımız kaçış alanları, bizim bahçelerimiz oldu. Güneşi, rüzgarı kesen plansız binalara, suyla kavuşmayan taş zeminlere de en çok bu zamanlarda kızar olduk.

Bu dünyanın sadece bize ait olduğunu o kadar çok iddia ettik ki, bir noktada “DUR!” ikazının gelmesi aslında çok da şaşırılmaması gereken bir şey.

Eskisinden daha fazla bahçeli bir eve sahip olmak istediğimiz bugünlerde, ne baharın gelişine sevinebildik ne de doğanın uyanışına yakından tanık olabildik. Ama her şeye rağmen mayıs ayının getirdiği yaz sıcaklarıyla kendimizi biraz daha iyi hissetmeye başladık.

Ne kadar sıkılsak, ne kadar üzelsek ve ne kadar endişelensek de aklımız hala o bahçelerde, gönlümüz ise bizi mahveden güzel havaları özlemekte.

Hazır herkes, imkanları dahilinde, kendi yaşam alanlarında irili ufaklı bahçeler yaratmaya başlamışken bu YouTube serisi sizi oldukça mutlu edebilir.

Bahçelere dair bir güzelleme: Great Gardens

Bahçelere dönüş

Modadan güzelliğe, sanattan kültüre kadar birçok konuda dikkat çekici içeriğe sahip olan NOWNESS, tüm dünyadan gelen en iyi görüntüleri sunmaya çalışan bir kanal.

Burada yer alan Great Gardens serisi ise peyzaj mimarlığının sınırlarını yıkan, tasarım harikası bahçelere göz atmamızı sağlıyor. Çoğu zaman biraz kıskançlık duyarak izlediğimiz bu bahçe güzellemesi, etkileyicilik ve estetiğin buluştuğu en güzel alanları gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Genellikle her biri 5 dakikayı geçmeyen videolarda, bahçelerin cazibesine ve büyüsüne o kadar kaptırıyorsunuz ki her detayı yakalamak için tekrar tuşuna basılan anlar yaşanıyor.

Bu sefer tabiatın insan eliyle nasıl yok edildiğini değil, nasıl güzelleşebildiğini ve aslında aralarında nasıl sıkı bir bağ olduğunu gösteren Great Gardens, özveri, adanmışlık ve minnet kavramları üzerine de tekrar tekrar düşünmemizi sağlıyor.

Ellerimizle yarattığımız güzellikler: Vahşi bahçeler ve Fransız bahçeleri

Great Gardens içinde yer alan her bahçeye hayran olmamak elde değil. Fakat iki bahçe var ki, videoyu izlerken başlangıç ve sonun nerede olduğunu anlayamayacak kadar kendimi kaptırdım.

Bu özel bahçelerden ilki, çizilen tüm sınırların yok olduğu Wild Garden. Hollandalı ünlü peyzaj mimarı Piet Oudolf, kelimelerle anlatılamayacak derecede inanılmaz işler ortaya koyuyor. Oudolf’un tasarımlarına bakarken gerçekten de bahçelere hükmedilemeyeceğini, sadece var olan akışa yardımcı olup buna uyum sağlayabileceğimizi hissediyoruz.

Haberin Devamı

Oudolf’un bahçesi, bahçe tanımını baştan sona yıkan bir görüntüyle karşılıyor bizi. Yabani çiçekler ve otlarla kaplanmış bir bahçenin ne kadar büyüleyici bir görüntü ortaya koyduğunu fark ederken, uyumlu olan her şeyin birlikte nasıl var olduğunu ve vahşi bir bahçenin cazibesine de tanık oluyoruz.

Oudolf’un bahçeler, insan ve yaşama dair söylediği sözlerle ilerleyen bu kısa videoya kesinlikle göz atmalısınız.

Diğer hayran olduğum bahçe ise Chanel’in tasarımcısı Pascal Brault'nun Güney Fransa’da yer alan bahçesi. Cévennes Bahçesi anlamına gelen Jardin en Cévennes, 5 dakika gibi bir sürede kendimizi hem çok korunaklı bir serada hem de Amazon ormanlarının içerisinde yürüyormuş gibi hissetmemizi sağlıyor.

Brault tarafından her detayı ince ince düşünülmüş olan bu bahçe, sunduğu doğallıkla hala yaşadığımızı ve daha uzun yıllar yaşamak istediğimiz bir hayat olduğunu bize hatırlatıyor. Brault, anılar yarattığı bu bahçeye yıllar içerisinde ne olacağını düşünmediğini ve bunu umursamadığını belirtiyor. Videodaki bu kısım, yaşadığımız ana odaklanmanın ne kadar önemli olduğunu yeniden görmemizi sağlıyor.

Çünkü Brault’nun da dediği gibi “Hiçbir şey sonsuz değildir.”

Kanal videolarını, İngilizce başta olmak üzere on farklı dil seçeneğiyle desteklese de ne yazık ki Türkçe dil seçeneği bulunmuyor. Ama siz yine de Great Gardens serisine kesinlikle bir şans verin.

Bahçeli ev hayalinden gerçeklere: Corona virüs arsa ve bahçe fiyatlarını artırdı

Kendimizle baş başa kalınca içerisinde yer almak istediğimiz yerleri de hatırlamaya başladık. Meğer, işe yakın olduğu için tercih ettiğimiz sıkışık binalarda ya da zorunluluklardan dolayı hiç istemediğimiz alanlarda yaşar olmuşuz.

Tam aklımızda kaçış planları oluşmaya başlamışken gerçekler de kendini göstermeye başladı. Corona virüs nedeniyle "Artık bağ bahçeyle uğraşalım" diyenlerin sayısı arttı. Tabii ki bu durum arsa, bahçe ve tarla gibi alanların fiyatını yukarı taşıdı.

Fiyatlar yüzde 20 oranında artış gösterdiği halde doğal alanlara olan ilgi devam ediyor.

Ancak çoğumuzun içinde yaşadığı ekonomik sıkıntılar bir yandan, hastalık endişesi de diğer yandan, hayat üzerimize üzerimize gelmeye devam ediyor. Bir de hayallerimizin fiyatının yine arttığını görmek can sıkmıyor değil.

Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi 'anda kalmak' ve 'yaşadığın ana odaklanmak' belki de kurtuluş yolumuz. O yüzden güzel bahçeleri düşlemeye, sıcak havaların olabildiğince tadını çıkarmaya ve elimizden geldiğince sağlıklı kalmaya çalışalım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder