Deniz Onuk

05 Aralık 2022, Pazartesi 17:53

Sinema dolu bir sonbahar

Sonbahar, İstanbul’da yaşayan sinemaseverler için çok heyecanlı bir mevsimdi. Özellikle Ekim ve Kasım ayları, sinefilleri heyecanlandıracak aylar oldu. Ekim ayında, birçok genci sinema salonlarında toplayan, bu yıl 21.’si düzenlenen Filmekimi yapıldı. Yılın en çok beklenilen film festivali olan Filmekimi’nde prestijli festivallerin gözde filmleri seyirciyle buluştu. Toplam 52 filmin gösterildiği bu büyük festival, bu yıl 60 bine yakın izleyiciye ulaştı. Kasım ayında ise, 12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali düzenlendi. Sloganı“Herkes için Adalet” olan festivalde, adalet temalı uluslararası filmler gösterildi, birçok filmin yönetmen, yapımcı ve kadrosu filmlerin sonrasında izleyicilerle söyleşiler gerçekleştirdi. Bu sene izleyicileri en heyecanlandıran film, vizyona girmeden önce ilk defa halk ile buluşan Emin Alper’in “Kurak Günler” filmi oldu. Film 9 Aralık’ta vizyona girecek.

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında verilen Altın Terazi ödülleri bu sene de sahiplerini buldu. Habertürk Seyirci Ödülü kapsamında izleyicilerin oyu “Kurak Günler”e giderken, Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması En İyi Film Ödülünü ise Alexandru Belc’in yönettiği “Metronom” filmi aldı. Kısa Metraj Film Yarışması En İyi Film Ödülü Kasım Ördek’in “Birlikte, Yalnız”ına giderken, Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması’nda En İyi Belgesel Film Ödülü Marjan Khosravi tarafından yönetilen “Bir Atın Düşü”ne verildi. Öğrenci jürisinin seçtiği film ise Kutluğ Ataman’ın yeni filmi “Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler”in oldu.

Şimdi size, bu iki film festivalinde gösterilen filmlerden kendi seçimlerimi paylaşmak istiyorum. Öncelikle, birçoğu şu an vizyonda olan, Filmekimi’nde gösterilen filmlerden seçmeler:

İlgi Manyağı

Günümüz toplumu için çok önemli bir film Kristoffer Borgli’nin Norveç filmi ‘İlgi Manyağı’. Bireyselleşmenin norm olmaya başladığı modern toplumda, ilgi ve sevgi yoksunu insanlar bu ilgiyi alabilmek için çeşitli yollara başvururlar. Ana karakterimiz Signe’nin seçtiği yol ise kendini acındırmaktır. Yine kendisi gibi ilgi için her şeyi yapan ünlü bir sanatçı olmayı hedefleyen sevgilisi Thomas’ın başarısını sindiremeyen Signe, üzerine çeşitli şekillerde sempati çekmeye çalışır. İstediği ilgiyi toplayamayınca ise, geri alınamayacak bir girişimde bulunur. Artık o bir kurbandır.

The Banshees of Inisherin

04 Aralık 2022, Pazar 17:55

Kore Postası - Kasım

Yıl Sonu Ödülleri

Güney Kore’de her yılın sonunda tüm K-Pop sanatçıları için çeşitli Yıl Sonu Ödül Programları yapılır. Bu programlara Grammy’lerin Kore versiyonları diyebiliriz. Sene boyunca başarı toplayan sanatçılar davet edilir ve programda performans sergilerler. Ödül kazananlarının hesaplanması, hem hayran oylaması, hem satış ve dinlenme oranları hem de jüri seçimiyle belirlenir. Her sene festival havasında geçen Yıl Sonu Ödülleri, bu sene de geçtiğimiz hafta gerçekleşti.

Bu sene, 2022 MAMA Ödül Töreni 29 ve 30 Kasım’da canlı olarak yayınlandı ve Japonya’da gerçekleştirildi. Törende verilen üç büyük ödülden, Yılın Şarkısı ödülünü IVE’ın ‘LOVE DIVE’ şarkısı, Yılın Sanatçısı ödülünü BTS, Yılın Albümü ödülünü ise BTS’in ‘Proof’ albümü almaya hak kazandı. ‘Daesang’ adı verilen bu büyük ödüller dışında da çeşitli ödüller verildi. Bu yılın sürprizi, yılın şarkısının 2022’de çıkış yapan çaylak bir grup olan IVE’ın alması oldu. LOVE DIVE, çıktığından beri aylar boyunca Güney Kore müzik listelerinin en üzerinde yer aldı ve dünya çapında büyük bir sevgiyle karşılandı. BTS’in ödülleri ise, tüm grubun katılamaması nedeniyle, solo albümüyle katılan J-Hope tarafından alındı. Bu seneki MAMA’nın en özel anlarından biri, senenin birbirinden özel çaylak kız gruplarının birlikte sergilediği performanstı. IVE, LESSERAFIM, NMIXX, NewJeans ve Kep1er, birbirlerinin çıkış şarkılarını ve ünlü kız grubu TWICE’ın şarkılarını sergiledi.

2022 Melon Müzik Ödülleri de kazananlarını buldu. 26 Kasım’da gerçekleştirilen ödül töreninde kazananların belirlenmesinde dijital satış puanı ve halk oylamasına büyük bir önem veriliyor. Yılın Sanatçısı ve Yılın Albümü ödülleri soloist ‘Lim Young Woong’a giderken, Yılın Şarkısı ödülü IVE’ın ‘Love Dive’ına, Yılın Kaydı ise BTS’e verildi. En İyi 10 Sanatçı ‘Bonsang’larını almaya ise IU, BTS, SEVENTEEN, Lim Young Woong, NCT DREAM, (G)I-DLE, IVE, NewJeans, MeloMance ve BE’O hak kazandı.

 

K-Pop

Indigo – RM

BTS’in lideri Kim Namjoon yani RM’in ilk solo albümü ‘Indigo’, dün yani 2 Aralık Cuma günü dinleyicilerle buluştu. Büyük bir ilgiyle beklenen album, RM, yirmili yaşlarıda bulduğu hayat ile ilgili cevapları ve hislerini aktardığı bu albümü, 2019 ve 2022 yılları arasında hayatının günlüğü olarak tanımlıyor. Albüm ile, RM spot ışıklarına yalnız olarak adım atıyor, ve bu onun insan ve sanatçı olarak gelişmesini temsil ediyor. Birçok farklı müzik türünü tek bir albümde kusursuz biçimde harmanlayan RM, birçok önemli ve beklenmedik sanatçıyla işbirliği yaptı. Albüme adını veren 'Wild Flower'ın başını çektiği Indigo, yıldızlarla dolu bir ortak çalışma kadrosunun yer aldığı 10 parçadan oluşuyor. DOCSKIM, john eun, HONNE, eAeon ve Pdogg gibi profesyonel yapımcı ve söz yazarlarından R&B sanatçısı Erykah Badu, Anderson .Paak, Epik High'dan Tablo, Paul Blanco, Mahalia, Colde, Park Jiyoon ve Jo Yujin gibi yüksek takdir gören sanatçılara kadar çok geniş bir yelpazeden sanatçılarla çalışan RM, kişisel hikayelerini anlatmak için seçkin sanatçılarla birlikte sergi küratörlüğü yaptı.

30 Ekim 2022, Pazar 11:43

Kore Postası – Ekim 2022

Bu ay Ankara’da Kore Kültür Merkezi’nin kuruluşunun 11’inci yılı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Kore kültürüne ilgili olan katılımcılar, Kore geleneksel kıyafeti olan ‘Hanbok’ defilesi, K-Pop dans performansları ve tekvando gösterileri izlediler. Ülkemizde Kore kültürüne ilgi artmaya devam ediyor.

K-Pop

BTS askere gidiyor

Ayın en önemli K-Pop haberi, dünyaca ünlü K-Pop grubu BTS’in askere gidecekleri duyurusu. Bu açıklama tüm dünyada yankı uyandırdı. Grup, 2025’te tekrar 7 üye olarak bir araya gelecek. BTS’in zorunlu askerliğe gidip gitmeyecekleri ülkede yıllardır süren bir tartışma konusuydu. Daha fazla hayranları endişeye düşürmek istemeyen grup, görevlerini tamamamaya kendileri karar verdiler. Güney Kore’de BTS üyelerinin askerliklerini 30 yaşına kadar ertelemelerine izin veren bir yasa çıkarılmıştı. En büyük üye Jin, bu Aralık ayında 30 yaşına basacağı için ilk giden o olacak. Önümüzdeki iki yılda üyeler, bireysel olarak aktivitelerine devam ederken sırayla askerlik görevlerini tamamlayacaklar.

Jin – The Astronaut

 

BTS üyesi Jin, grubun 2025’e kadar son konserleri olan Busan konserinde, yeni solo şarkısının çıkacağını açıklamıştı. Askere gitmeden önce hayranlara hediyesi olan “The Astronaut”, 28 Ekim’de çıktı. Coldplay ile işbirliği ile hazırlanan bu şarkının ilk performansı, Coldplay’in dünya çapında sinemalarda canlı gösterimi yapılan Arjantin konserindeydi. Dün gece Jin, Coldplay’in sahnesinde hayranlara “The Astronaut”u söyleyerek askerliğe gitmeden önceki son performansını gerçekleştirdi.

Melankolik ve tatlı melodisi ile sevgi dolu sözleriyle hayranların kalbini eriten “The Astronaut”un müzik klibinde Jin, Dünya’ya düşen bir uzay gemisininden gelen bir uzaylıyı oynuyor. Küçük bir kızla tanışan Jin, ona bisiklet sürmeyi öğretip birçok anı biriktiriyor. Klibin sonunda Dünya’ya veda etmek zorunda kalan Jin, kıza veda etmek zorunda kalıyor. Bu veda, Jin’in ARMY’lere duygusal vedasını sembolize ediyor.

02 Ekim 2022, Pazar 14:04

Kore Postası - Eylül 2022

BLACKPINK – Shut Down

BLACKPINK'in çok beklenen geri dönüş albümü Born Pink, bir önceki stüdyo albümlerinin yayınlanmasından iki yıl sonra nihayet bu ay çıktı. Jennie, Lisa, Rosé ve Jisoo'dan oluşan dört üyeli grubun yeni albümü K-Pop camiasında büyük ses uyandırdı. Albümde toplam sekiz şarkı bulunuyor ve parçaların tarzları çarpıcı pop müziğinden rock ve hip hop esintilerine kadar uzanıyor. Tüm parçalar, sert ve "femme fatale" bir duruş sergilemesiyle tanınan kız grubundan bekleneceği üzere 'kız gücü' enerjisine sahip.

Grubun başlık şarkısı Shut Down'da klasik müzik, grubun önceki şarkılarına kıyasla biraz daha deneysel hissettiren hızlı tempolu ritimler ve dillere dolanan rap replikleriyle bir araya getiriliyor. Paganini'nin "La Campanella" eseri üzerinde kurulu olan bu şarkı, BLACKPINK'in alışılagelmiş pop ve elektro-synth tarzından daha fazlasını sunabileceğini gösteriyor.

NCT 127 – 2 Baddies

NCT 127, K-pop dünyasında, hırslı ve iddialı tür deneycileri olarak öne çıktı. Son albümleri ‘2 Baddies'de de devam ettirdikleri bu deneysel tarzları, yeni ve etkileyici ses karışımlarıyla hayranları etkiledi. Ancak bu albümün yüzeyinin altında, daha zarif ve şık bir NCT 127'nin yeni döneminin habercisi olan bir müzik yatıyor. ‘2 Baddies’, grubun Billboard 200'de ilk 3'e giren ikinci albümü.

Başlık şarkıları 2 Baddies, eserlerinde bir temel haline gelen dizginlenemez kaosu koruyor. Tam da bir NCT 127 başlık parçasından bekleyeceğiniz gibi, sahneye girer girmez kendilerinden emin bir coşkuyla dinleyicileri kendilerine çekiyorlar. Hem rapçiler hem de vokalistler parçanın hareketli, hip-hop dans bölümünde kendi bireysel enerjilerini ortaya koyuyorlar ve bunların hepsi karizma dolu üç dakikanın içinde bir araya geliyor.

07 Ağustos 2022, Pazar 10:20

Kore Postası – Temmuz 2022

Temmuz ayı K-Pop için dopdolu bir aydı. Birçok yeni albümün yanında göze çarpan çıkışlar da vardı.

J-Hope – Jack In The Box

BTS’in geçen ay yaptıkları hayranları şok eden grup aktivitelerine ara verme açıklamasından sonra, tüm üyelerin teker teker solo albüm çıkaracakları duyurulmuştu. Bu seriyi başlatan ise, grubun dansçı ve rapçisi J-Hope. 2018’de çıkardığı ilk mixtape’i “Hope World”, J-Hope’un kişiliğini yansıtan renkli ve enerji dolu, dinleyicileri gülümseyerek dans etmeye davet eden bir albümdü. Jack In The Box ise, sanatçının daha karanlık bir yüzünü bizlere gösteriyor. Bu albümünde J-Hope, bizlere kendi zihninin kapılarını açarak en derin düşüncelerinde bir yolculuğa çağırıyor. Başlık şarkısı ‘Arson’un müzik videosunda J-Hope, alevlerin önünde gülümseyerek bize soruyor “Ateşi söndüreyim mi, yoksa daha da mı alevlendireyim?”. Hip-hop türünde olan bu şarkı, bize albümün genel tonunu veriyor. Albümün diğer bir hayran favorisi şarkısı ise, herkesin eşit olduğunu ve birbirimizi sevmemiz gerektiğini anlattığı, dinamik hip-hop parçası “Equal Sign”. J-Hope, geçtiğimiz hafta Lollapalooza’da sahne alarak müzik festivalinin tarihindeki en büyük ilk performansını gerçekleştirdi ve şu ana kadar çıkardığı tüm şarkıları sergileyerek büyük bir başarıya ulaştı.

aespa – Girls

Son yılın en çok ses getiren kız gruplarından biri olan aespa, en yeni albümleri ve aynı isimli başlık şarkısı ‘Girls’ ile karşımızda. Girls, aespa’nın şu ana kadar gördüğümüz tarzını yansıtan, dinamik ve fütüristik bir elektronik pop parçası. Etkileyici müzik klibi ve güçlü performansı ile tüm dinleyicilerin aklından çıkmayacak bir şarkı. aespa’yı diğer gruplardan ayıran en önemli unsurlardan biri, şarkıları ve müzik klipleri ile kendi aksiyon filmi dünyalarını oluşturmaları. Bu, hayranları bir hikayenin içine çekiyor ve grubu takip etmeyi çok daha eğlenceli hale getiriyor.

ENHYPEN – Future Perfect (Pass the MIC)

03 Temmuz 2022, Pazar 12:37

Kore Postası - Haziran 2022

Haziran ayı K-Pop için dopdolu ve çalkantılı bir aydı. Güney Kore’de birçok ünlü sanatçının katıldığı üniversite müzik festivalleri son hızla devam ederken, birçok grup da dünya turnelerini gerçekleştirmekte. Grup aktivitelerin yanında, solo aktivitelerin de yoğunlaştığı bir ay oldu. Şimdi bu ayki önemli K-Pop gelişmelerine ve Kore Dizilerine bir göz atalım.

BTS – Yet to Come

Tüm dünyanın gözünü üzerlerine toplayan BTS, yeni albümleri ‘Proof’ ile bu ay geri döndü. Grubun ilk antoloji albümü olan Proof, grubun geçmişten günümüze birlikte seçtikleri parçalarını, hayranlarla daha önce paylaşılmamış demo’ları ve 3 tane yeni şarkıyı içeriyor. Başlık şarkıları Yet To Come’ın sözleri, grubun yeni bir sayfa açması mesajını veriyor ve en güzel zamanlarının geçmişte değil gelecekte olduklarını söylüyor. Run BTS, enerjik ve güç dolu bir hip-hop şarkısı. For Youth ise, BTS’in hayranlarına ve birbirlerine adadıkları dokunaklı bir hayran şarkısı.

BTS’ten bu ay içinde gelen şok edici bir haber ise, grubun çıkışlarının 9. yıldönümünde hayranlarla paylaştıkları bir videoda, grup olarak aktivitelerini bir süre azaltıp kendi kişiliklerini bulmak için farklı bir yönde ilerleme kararlarını paylaşmaları. Bu doğrultuda BTS, önümüzdeki belirli bir süre boyunca grup olarak değil solo olarak müzik çıkarıp kendi bireysel tarzlarını hayranlara gösterecek, daha sonra tekrar grup aktivitelerinde yoğunlaşacaklar.

Grubun bu yeni sayfasında ilk solo albümünü çıkaracak üye J-Hope. İlk mixtape’i olan Hope World’ün renkli ve enerjik konseptinden sonra herkesi şaşırtan J-Hope, karanlık ve korku temalı bir albümle geri geldi. Albümün 1 Temmuz’da çıkan ilk single’ı ‘MORE’, 90’lar rock ve grunge müziği etkisinde, bize sanatçının yeni bir yüzünü yansıtan bir şarkı. “Jack in the Box” albümü, 15 Temmuz’da çıkacak. J-Hope ayrıca, 31 Temmuz’da ünlü ABD müzik festivali Lollapalooza’da headliner sanatçı olarak sahne alacak.

Başka bir solo çalışma da, Jungkook’un Charlie Puth ile birlikte çıkardığı ‘Left and Right’. İki sanatçı daha önce 2018’de birlikte MAMA yıl sonu gösterisinde performans sergilemişlerdi, şimdi de pop stilindeki Left and Right’da tekrar bir araya geldiler.

Üyeler, bu yeni dönemlerini farklı şekillerde geçiriyorlar. V, Paris’te Lisa ve Park Bogum ile Celine’in Moda Gösterisine katılırken. RM ise Avrupa’daki sanat galerilerini turlayıp Seul’da kendi koleksiyonunu sergileyeceği özel bir sanat merkezini açma planları yapıyor.

05 Haziran 2022, Pazar 16:58

Kore Postası Mayıs 2022

Mayıs ayı K-Pop açısından fazlasıyla dinamik bir aydı. Şimdi bu ay Güney Kore’de olup bitenlere göz atalım.

K-Pop

TXT – Good Boy Gone Bad

Tatlılık, gençlik ve enerji dolu olmalarıyla bilinen TXT, geçen sene bir tarz değişimi ile punk-rock türünde şarkı çıkarmışlardı. Yeni albümleri minisode 2: Thursday’s Child’da ise, eski hallerinden eser yok, albümün konsepti de tam bu. Kalbi kırılan saf bir aşığın ‘iyi çocuk’tan ‘kötü çocuk’a dönüşümünü ele alan yeni şarkıları Good Boy Gone Bad, bize üyelerin daha önce hiç görmediğimiz bir yüzünü gösteriyor. Rock etkisi, hiddet dolu sözleri ve karanlık ama bir o kadar da dokunaklı müzik klibi ile TXT’nin bu yüzü tüm dinleyicileri etkiledi. Üyelerin şarkı yapım ve yazımında büyük rol oynadığı albümün diğer şarkıları ise R&B ve ballad türlerinde.

Seventeen – HOT

Tarz değişimi konusu açılmışken, kusursuz senkronizasyonları ve üyelerin kendi şarkılarının yapımcılığını üstlenmesiyle bilinen popüler grup Seventeen’in yeni albümü ‘Face the Sun’dan bahsetmemek olmaz. Geçen ay, iç ısıtıcı tatlı bir aşk şarkısı olan Darl+ing’i çıkaran Seventeen’in yeni albümünden kimse ne bekleyeceğini bilmiyordu. HOT, bu yönüyle grubun hayranlarını bile şaşırttı. Çarpıcı bir elektro hip-hop şarkısı olan HOT, günümüz K-Pop müziği trendlerini Seventeen’in kendine özgü sesiyle birleştiriyor. Grubun yeni ve havalı bir yüzünü görmek istiyorsanız, müzik klibini izlemelisiniz. Albümün diğer şarkıları da, HOT’un tarzına uyumlu parçalar.