Deniz Onuk Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi
HABERİ PAYLAŞ

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

Ülkemizde son dönemde büyük bir hızla yayılan Hallyu yani Kore dalgası ile birlikte Kore dizileri büyük bir ilgiyle izleniyor. Eminim ki bu dizilerin ülkemizde ve dünya çapında neden bu kadar popüler olduğunu merak edenler çoktur. Peki nedir bu dizileri bu denli ilgi çekici yapan?

Geçen yılın Şubat ayında Oscar Ödüllerinde, Bong Joon-ho’nun Parazit filmi, ‘En İyi Film’ ödülünü kazanan ilk İngilizce film olarak tarihe damgasını vurdu. Güney Kore yapımı bu film aynı gece ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Uluslararası Film’ ve ‘En İyi Orijinal Senaryo’ ödüllerini de eve götürdü. Bunun sonucunda ise Kore yapımları dünya çapında gitgide daha fazla merak uyandırmaya başladı.

Haberin Devamı

Bunun öncesinde bile Kore dizilerinin Türkiye’de geniş bir izleyici kitlesi bulunmaktaydı. Bunun başlıca nedeni Kore ile Türk insanları ve kültürlerinin birbirine olan benzerliği. Kore ile aramızda 6 saat olmasına rağmen, aile yapıları ve insan ilişkileri açısından birbirimize benzeyen çok fazla özelliğimiz var. Türkiye’ye Kore dizilerinin girişi ise 2005 yılında TRT’de yayınlanan Emperor of the Sea (Denizler İmparatoru) dizisiyle başlıyor.

Kore dizilerini cazip yapan bir başka neden de oyuncuların karizmatikliği ve içinde yeterli gizem ve romantizm bulunduran sağlam bir hikaye. Beklenmedik gelişmeleriyle, gösterişli kıyafetleriyle, güldürü ögeleriyle ve merak uyandırıcı bölüm sonlarıyla sizi ekrana kilitleyip bir sonraki bölümü izlemek için sabırsızlandıran dizileri izlemesi gerçekten de eğlenceli. Genellikle dönemin popüler şarkıcıları tarafından hazırlanan akılda kalıcı dizi müziklerinden de bahsetmeden geçmek olmaz. Genellikle 16-20 bölümden oluşan ve her bölümü yaklaşık 1 saat olan dizileri izlemesi de kolay. Dramdan komediye, romantikten tarihi dizilere, polisiyeden aksiyona, herkesin zevkine hitap edecek en az bir tane Kore dizisi var.

Kore dizileri aynı zamanda dünya çapında birçok yapıma ilham kaynağı oluyor. Ülkemizde de birçok dizi aslında Kore dizilerinden uyarlanmış. ‘She Was Pretty‘ dizisinin ‘Seviyor Sevmiyor‘ uyarlamasını eminim ki birçoğumuz duymuştur. Peki ‘Kiralık Aşk‘’ın ‘Can Love Become Money‘ adlı bir Kore dizisinden uyarlandığını biliyor muydunuz? Veya ‘Güneşi Beklerken‘in dünyaca ünlü ‘Boys Over Flowers‘ın bir uyarlaması olduğunu. Bunun gibi ‘The Heirs‘ dizisi ‘Çilek Kokusu‘ olarak, ‘My Husband Got a Family‘ dizisi ‘Kocamın Ailesi‘ olarak, ‘Doctors‘ dizisi ‘Kalp Atışı‘ olarak ve ‘A Gentleman’s Dignity‘ dizisi ‘Kiraz Mevsimi‘ olarak uyarlanmış. Bunun gibi birçok örnek var. Bu uyarlanmaların çokluğunda hem dizi konularının ilgi çekiciliği hem de kültürler arası benzerlik etkili.

Haberin Devamı

Şimdi ise konuyu daha fazla uzatmadan, Kore dizisi izlemek isteyip nereden başlayacağını bilemeyenler için dizi önerileri verelim.

1. Crash Landing On You (2019-2020)

Romantik dizi meraklısıysanız ve aynı zamanda orijinal ve ilgi çekici bir konu arıyorsanız bu dizi sizin için mükemmel. Güney koreli bir zengin aile varisi Yoon Se-ri ile Kuzey koreli asker Ri Jeong-hyeok arasındaki yasak aşkı anlatan dizi, pek çok şaşırtıcı sürprizlerle dolu ve sonuna kadar sürükleyici. Zengin aile dramı ve polisiye unsurları da içeren bu dizide aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Bu beklenmedik ikilinin hayata meydan okuyup önlerine gelen engelleri aşmasını izlemek istiyorsanız Crash Landing On You sizin beklentilerinizi karşılayacaktır.

Haberin Devamı

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

2. Guardian: The Lonely and Great God (2016-2017)

Kore dizisi deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan ve popüler kültürde Goblin ismiyle bilinen bu dizi, biriyle evlenene kadar ölümsüzlük ile lanetlenmiş bir general olan “Goblin” Kim Shin ile, yıllar önce kurtardığı bir kadının kızı olan “Goblin gelini” Ji Eun-tak arasındaki dram ile dolu aşk hikayesini anlatır. Ölümsüz Kim Shin, yaşamını yardıma ihtiyacı olanlara yardım ederek sürdürür. Peki Eun-tak Kim Shin’e aşık olduğu zaman, göğsündeki kılıcı çıkarıp onun lanetine ve dolayısıyla hayatına son verebilecek midir?

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

3. W: Two Worlds (2016)

Fantastik ögelere sahip romantik dizi severler için mükemmel bir seçim. Kalp cerrahı Oh Yeon-joo, bir çizgi roman yazarı olan babasının bir anda ortadan kaybolması üzerine onun ofisine gider ve babasının çizdiği bir çizgi romanın içine çekilir. Çizgi romanın içinde, karizmatik ana karakter olan Kang Chul ile tanışır ve kendini bir cinayet soruşturması içinde bulur. Gerçek ve hayali dünya arasındaki çatışmayı ele alan bu dizi kesinlikle izlemeye değer.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

4. Hotel Del Luna (2019)

Başrolü ünlü şarkıcı IU’nun üstlendiği bu dizi, Seul’un merkezinde bulunan ve ölen ruhların son dileklerini gerçekleştirerek öteki dünyaya mutlu şekilde göndermeyi amaçlayan bir otelde geçen bu dizinin konusu fazlasıyla sıradışı. Hayat, ölüm, aşk gibi konularda düşündüren bu dizinin ana karakterleri ise yaptığı bir hata yüzünden otele hapsedilmiş bir kadın olan Jang Man-wol ile otele babasının verdiği bir söz üzerine zorla giren ve otel müdürü olmaya zorlanan Koo Chan-Sung.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

5. Hospital Playlist (2020)

Hastane dizilerini ve iç açıcı dostlukları izlemeyi seviyorsanız Hospital Playlist’i çok seveceksiniz. Aynı tıp fakültesinde okumuş, birllikte çalışan ama hepsi farklı kişiliklere sahip 5 doktor etrafında dönen dizi, bu doktorların verdiği mücadeleyi ve karşılaştıkları zorlukları anlatıyor. Dizinin eğlenceli kısmı ise bu beşlinin birlikte kurdukları müzik grubu. Klişe gibi görünen konunun her bölümü birbirinden farklı ve renkli, kalbinize fazlasıyla dokunacak.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

6. It’s Okay Not To Be Okay (2020)

Yine geçen seneye iz bırakan dizilerden biri olan It’s Okay Not to Be Okay’in konusu klişelerden uzak, sıra dışı ve fazlasıyla düşündürücü. İyi kalpli ancak otizm spektrumu bozukluğu olan abisine bakmaktan aşka ayıracak vakti olmayan psikiyatrist Moon Kang-tae ile popüler bir çocuk kitabı yazarı olan ancak çocukluğunda yaşadıkları nedeniyle antisosyal kişilik bozukluğundan muzdarip olan Go Mun-young’un yaşadığı sıra dışı aşk hikayesini anlatan dizi, sizi hem güldürecek hem de duygulandırıp düşündürecek.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

7. Descendants of The Sun (2016)

Dram ve romantik dizilerini seviyorsanız, tüm zamanın en popüler Kore dizilerinden biri olan Descendants of The Sun tam size göre. Dizi çekimlerinde tanışıp sonradan evlenen Soon Jong-ki ve Song Hye-kyo’nun başrolünü üstlendiği dizi, yurt dışında Birleşmiş Milletler barış askeri gücünde görev yapan Yüzbaşı Yoo Shi-Jin ile ünlü cerrah Kang Mo-Yeon’un kader yoluyla, savaş tarafından harap edilmiş Uruk ülkesinde tanışmasıyla başlayan aşk hikayesini anlatıyor.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

8. Itaewon Class (2020)

Ünlü aktör Park Seo-joon’un başrolünü üstlendiği ve 2020’nin en popüler dizilerinden biri olan Itaewon Class, dünyanın adaletsizliğine karşı bir başkaldırı hikayesi. Adaletsizce mahkum edilmiş mader kurbanı Park Saeroyi’nin intikam aleviyle yanıp tutuşması ve ölen babasının intikamını alması üzerinden ilerleyen dizi, dürüst, sıkı çalışma ve azim ile başarabileceklerinin sonu olmadığı mesajını veriyor. Kahramanımız elbette bunu kendi başına başarmıyor. Arkadaşlık ve desteğin gücünü vurgulayan ve romantikliği de unutmayan bu dizi, sizi son bölüme kadar ekran başından kaldırmayacak sürükleyiciliğe sahip.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

9. Strong Woman Do Bong Soon (2017)

Romantik komedi severler için mükemmel bir dizi olan Strong Woman Do Bong Soon, Kore dizilerine nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız başlamak için ideal bir yer. Ailesinden ona geçen insanüstü bir güce sahip olan Do Bong-soon, bir oyun tasarımcısı olan CEO Ahn Min-hyuk için bir koruma görevlisi olarak çalışmaya başlıyor. Aksiyon, gerilim ve polisiye unsurlarını da bulunduran bu dizi, kesinlikle izlenmeli diziler arasında.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

10. Sky Castle (2018)

Kore’nin üst kesim hırslı ebeveynlerini eleştiren satirik bir dizi olan Sky Castle, gözlerini hırs bürümüş ve çocuklarının iyi bir üniversiteye yerleşmesi için canını dişine takmış annelerin savaşını anlatıyor. Başarıyı göz odağı yapıp çocuklarının duygularını umursamayan bu ailelerin bu başarı için feda edebildiklerinin sınırını sorguluyor. Gerilim ve toplum eleştirisini sevenlerin izlemesini tavsiye ettiğim bir dizi.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

11. Her Private Life (2019)

Yine romantik komedi severler için bir dizi. Aynı zamanda K-pop idollerine ve sanata ilginiz varsa bu diziyi izlemeniz şart. Bir sanat müzesinde küratör yani sergi düzenleyicisi olarak çalışan Sung Deok-mi, aynı zamanda gizlice popüler bir idolün hayran sitesi yöneticiliğini yapıyor. Bu müzede yeni çalışmaya başlayan ve eskiden ünlü bir ressam olan Ryan Gold, Deok-mi’nin bu gizli hayatını öğrenince ona karşı ilgi duymaya başlar.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

12. Kill Me Heal Me (2015)

Türkçe adı “Sil Baştan” olan bu popüler dizi, bir psikolojik dram. Ana karakterimiz olan varlıklı iş adamı Cha Do-hyun’un, içinde 7 kişilik bulundurmasına sebep olan çoklu kişilik bozukluğu var, ancak bunu saklamak için uzun süre yurt dışında yaşamış. Oh Ri-jin ise çok başarılı bir psikiyatrist. Görünürde neşeli olan kadın aynı zamanda manik depresif. Bu ikili, birbirini bulup birlikte zorlukların üzerinden gelmeye, iyileşmeye ve kimliklerini yeniden bulmaya çalışırlar.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

13. Start Up (2020)

Dram, romantik komedi ve gençlik türünde olan dizi, girişimcilik ve tüm zorluklara rağmen büyük hayaller kuran gençleri konu alıyor. Büyük idealler ile teknoloji şirketleri kuran ve şirketlerinin içler acısı durumu karşısında yılmamaya kararlı iki ana karakterin gelişim mücadeleleri ve aşk hikayeleri etrafında dönen dizi, yerinde sizi güldürecek yerinde de gözlerinizi yaşartacak.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

14. Why Secretary Kim (2018)

Sert, soğuk ve narsist bir kişiliğe sahip ve çalıştığı aile şirketinde başkan yardımcısı olan Lee Young-joon ve görünüşte işini mükemmel yapan ancak hayattan iş dışında başka beklentileri de olan sekreteri Kim Mi-so’nun aşk hikayesini anlatan bu dizi, işinde mükemmeliyeti ve mükemmeliyetçi olan patronunu memnun edebilen tek kişi olan Mi-so’nun 9 yıl çalıştıktan sonra bir gün aniden istifa etmesi ve Young-joon’un onu kaybetmemeye çalışması üzerine şekillenir. Başrolü Park Seo-joon’un oynadığı bu dizi, romantik dizi severlerin olmazsa olmazı.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

15. My Secret Romance (2017)

Eğer klişe romantik dizileri seviyorsanız bu dizi size göre. Zengin bir ailenin çapkın oğlu ve daha önce hiç sevgilisi olmamış, dış görünüme önem vermeyen neşeli bir kızı arasındaki gizli aşkı anlatan dizide, romantik dizilerden bekleyeceğiniz her şey var. Aşk üçgeni, çatışan idealler, heyecanlı bir romantizm ve mutlu bir son.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

16. Extraordinary You (2019)

Yine fantastik romantik dizi severlerin ilgisini çok çeken bir dizi olan Extraordinary You, kendilerinin bir çizgi roman karakteri olduğunu ve yaptıkları her şeyin yazar tarafından kontrol edildiğini fark eden bir grup lise öğrencisinin kendilerine belirlenmiş hikayeyi değiştirip kendi kaderlerini kendi kontrol etmeleri çabalarını anlatıyor. Eun Dan-oh, kendini hep ana karakter olarak gören ve bir kalp hastalığına sahip olan yan karakter olduğunu öğrenince yıkılan, başına buyruk ve enerjik bir kız. İsimsiz bir karakter olarak karşımıza çıkan sessiz ve kibar Ha-ru’yla tanışınca Dan-oh, Ha-ru’yu hikayesini değiştirmek için tek umut olarak görür.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

17. Hwarang (2016-2017)

İhtişamlı kostümler ve görkemli mekanları olan romantik konulu tarih dizilerini seviyorsanız Hwarang tam size göre. Park Seo-joon, Park-Hyung-sik, Do Ji-han Shinee’den Minho ve BTS’ten V’nin oluşturduğu göz alıcı bir kadroya sahip olan dizi, Güney Kore Silla Krallığı döneminde, "Hwarang" (Güzel Savaşçılar) adı altında genç erkek savaşçılardan oluşan elit bir grubu anlatıyor.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

18. Fight For My Way (2017)

Hayallerin peşinden koşan dört arkadaşı konu alan bu dizi, gençlik ve romantik komedi severlerin çok seveceği tarzda. Tekvandocu olma hayallerinden vazgeçip hayattaki yerini arayan Go Dong-man, bir gün UFC ligine katılmayı hedefine koyup dövüşçü olmak için bir adım atar. Choi Ae-ra ise bir haber sunucusu olma hayalleri kurar ama girdiği sınavların hepsinden kalır. Geçmişten gelen hesaplaşmalar, aile dramı ve tatlı aşk hikayeleriyle dolu dizi, zihninizi yormadan içinizi açacak bir dizi arıyorsanız sizin için ideal.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

19. Cinderella And Four Knights (2016)

Türkçe ismi Külkedisi ve Dört Şövalye olan romantik dizi, bizim bildiğimiz Külkedisi hikayesinin orijinal bir Kore uyarlamasıdır. Ana karakterimiz, parlak ve idealist Eun Ha-won’un üvey anne ve kız kardeşinden gördüğü kötü muameleye karşın üniversite ücretini ödeyebilmek için verdiği emekleri anlatır. Ha-won, bir gün yaşlı bir adam sayesinde bir konakta yaşamaya başlar ve birbirinden farklı karakterlere sahip olan üç erkek kardeş ve onların koruması ile karşılaşmasıyla hayatı değişir.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

20. Reply 1988 (2015)

Kalpleri ısıtıcı ve nostaljik bir mahalle dizisi olan bu diziyi özellikle ailenizle izlemenizi öneririm. 1980’lerdeki mahalle yaşamını ve bu dönemin insanların sıcakkanlılıklarını konu alan dizide görülen 80’lerin Güney Kore’si, moda olsun, müzik olsun, aşk olsun, size adeta 80’lerin Türkiye’sine döndürüyor. Dört liste öğrencisi ve aileleri etrafında gelişen bu dizi, sizi hem güldürecek hem de yerinde gözünüzü yaşartacak.

Yeni başlayanlar için Kore dizi rehberi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder