Deniz Sarıhanlıoğlu 9 bin yıl önce
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, geçtiğimiz hafta neler oldu bir bilsen! 3 yıldır ben kaçtım o kovaladı ve sonunda yakaladı. Ailecek COVID olduk. Zaten son bir aydır hep aynı cümleleri duyuyordum, bugüne dek virüsü kapmamış her kim varsa teker teker pozitif haberi geliyordu. E şimdi düşünüyorum da suçun büyüğü benim, bizim, hepimizin.

Pandeminin başından beri sıkı sıkı tutunduğumuz tüm önlemleri bir kalemde siliverdik. Marketlerde, toplu taşımada, sinemada yani aklımıza gelen her türlü kapalı ve kalabalık ortamda maskeleri çıkardık, mesafeyi yok saydık. “NASILSA BİZE BİR ŞEY OLMUYOR” kafa yapısı bize hata yaptırdı. Şimdi de bir güzel bedelini ödüyoruz.

Haberin Devamı

Açıkçası tüm aşılarını yaptırmış bir aile olarak biz çok sıkıntılı bir süreç yaşamadık ama yaşayanların şikayetleri de azımsanacak cinsten değil. Diyeceğim o ki, karşımızda hepimizi hasta etmeden gitmemeye yemin etmiş bir virüs var, lütfen çok dikkatli olun, hatta şimdi daha çok! Günümüzden sıtkım sıyrılınca biraz geçmişe gittim ben, 9 bin yıl öncesine....

9 bin yıl önce

YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ

Şehrin ortasından bizi çok eski yıllara götürüp günümüze ışık tutan çalışmaların yapıldığı Yeşilova Höyüğü’nü gördünüz mü? Bornova’nın Kazım Dirik Mahallesi sınırları içinde, Ege Üniversitesi Hastanesi’nin güneyinde yer alıyor. Yeşilova Höyüğü’ndeki ilk yerleşim, günümüzden en az 8-9 bin yıl önce Cilalı Taş Dönemi olarak da adlandırılan Neolitik Çağ’da başlamış.

Yassıtepe Höyüğü’ndeki ilk yerleşim ise günümüzden 8 bin yıl önce Neolitik Çağ’ın sonuna doğru Yeşilova Höyüğü’nün devamında yeni bir yerleşme olarak gerçekleşmiş. Kazı buluntuları üzerinde yurt içinden ve dışından birçok bilim insanı çalışıyor ve ortak bir planlama ile hareket ediyor. Ayrıca Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde çeşitli aktivite ve atölye çalışmaları yapılıyor.

9 bin yıl önce

ZAMAN YOLCULUĞU

İzmir’in 8 bin 500 yıl öncesine ait dönemini, kazı alanlarını gezip kalıntıları gördükten sonra o döneme ait bir köy içinde yaşayarak öğrenecekleri projeye Nisan 2009’da başlanmış. Bornova Belediyesi ile gerçekleştirilen aktiviteler kazı ekibi içinden seçilen uzmanların eşliğinde sürdürülüyor.

Haberin Devamı

Kazı başkanından alınan randevu günlerinde İzmir’in çeşitli okullarından 30-35 kişilik gruplar halinde gelen öğrenciler, Yeşilova Höyüğü’nde zamana yolculuk yapıyor. Yeşilova Höyüğü, kentin tarih öncesi döneminin ve arkeolojinin öğretildiği yaşayan bir arkeolojik alanı ve giriş ücreti olarak bir kullanılmış pil alınıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder