Deniz Sarıhanlıoğlu Canını seven Ege mutfağına sarılsın
HABERİ PAYLAŞ

Canını seven Ege mutfağına sarılsın

Sevgili dünlük bugün sana en sevdiğim şeyden bahsedeceğim. Konum Ege, konum mutfak, yani Ege mutfağı. Geçmişi 8500 yıl öncesine dayanan, Akdeniz yemek kültürünün en önemli mutfaklarından biridir. Kraliçesi zeytinyağı, zengin halkı ise balık, et ve binbir çeşit sebzedir. Doğal gıdanın, sağlıklı beslenmenin kutsandığı çağımızda kıymeti çok daha fazla artmıştır.

Tüm bu değerlerin sürdürülebilir olmasını çok önemsiyorum ve bunun için çabalayanlara da müthiş bir saygı duyuyorum. Bugün sizi onlardan biri ile tanıştıracağım.

Haberin Devamı

DİLEK YETKİNER

‘Dilek nasıl bir insan?’ diye sorsanız, evvela ‘çalışkan’ derim. Hiç bitmeyen enerjisi, prensiplerinden ödün vermeyen tarzı ve çalışkanlığı ile şehrimize pek çok hizmet vermiş sapasağlam bir kadındır Dilek Yetkiner. Ege mutfağını, göç ve mübadele mutfağını çok iyi bilir. Bu toprakların bereketine, güneşinin neşesine inanır. Sektöre çok sayıda insan yetiştirmiş, yaptıkları ile örnek olmuştur. Ege Üniversitesi Gıda Bölümün’den mezun, danışman bir şeftir. Mevsiminde taze ve işlenmemiş gıdaların yerel reçetelerine modern dokunuşlar yaparak Ege mutfağı için çalışmalarını sürdürüyor.

TULUMAKİ

Ege mutfağı iki kıyıyı birleştirir, güzelleştirir ve daha pek çok lezzetli işe vesile olur. Tulumaki tarifi, Dilek şefin defterinden akıp gidiyor. Aslen bir Girit lezzeti olan tulumaki, kahvaltı sofralarınıza çok yakışacak. Tulum peynirini bir kasede ezin, önceden yumuşaması için 10 dakika kadar sıcak suda beklettiğiniz kurutulmuş domatesleri küçük küçük doğrayın, yarım bardak ceviz, sarımsak, pul biber ve çörek otu ile birleştirin. Karışımı yoğurun ve küçük toplar haline getirin. Peynir toplarınızı bir kavanoza koyup üzerini örtecek kadar sızma zeytinyağı ile uzun süre buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

KABAK ÇİÇEĞİ

Tam bir Egeliyi de aldık Dilek şefin defterinden. Kabak çiçeğini bir de onun usulüne göre dolduralım. Söz veriyorum tadına doyulmaz bir tarif olacak. Enginarları 15 dakika haşlayıp suyunu süzün, küp şeklinde doğrayın. Pirinci yıkayıp süzün, taze yeşillikleri yıkayıp ince ince kıyın. Tüm malzemeyi derin bir kaseye alın. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirin, tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Kabak çiçeklerini yıkayıp ortasındaki tohumu çıkartın. Dolma karışımını çiçeklerin içine doldurup uç kısımları altta kalıcak şekilde kıvırarak tencereye yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ve 2-3 yemek kaşığı yağ gezdirip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.Soğuduktan sonra tabağa alın süzme yoğurt ile servis edin. Afiyet olsun. Not: Kabak çiçekleriniz kapandıysa bol buzlu su içinde 15 dakika bekletin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder