Deniz Sarıhanlıoğlu Dönmeyelim başa
HABERİ PAYLAŞ

Dönmeyelim başa

Sevgili dünlük, kendime sormaktan, içimden geçirmekten bile çekindiğim bir sorum var bugün sana; döndük mü başa? Çünkü tablolar gösteriyor ki biz bu pandemiyle mücadele işini pek ciddiye almadık. Artık öyle çok vaka duyuyorum ki hala nasıl geçirmediğime şaşırıyorum. Uzmanlar aylardır uyarıyor. Maske, mesafe, hijyen diye. Maalesef, “hafif atlatıyorum” diyerek, gidip dükkanını açan esnaf, vapura binen teyze, basketbol oynayan çocuk sebebiyle bu kadar geniş kitlelere yayıldı. Üstüne bir de İzmir depremi eklenince, sokağa dökülmeler, yardım merkezleri, çadırkentler, rakam büyüdükçe büyüdü.

Haberin Devamı

Şimdi tıpkı mart ayında olduğu gibi biraz durup düşünme zamanı. “Dışarı çıkmam gerçekten gerekli mi?” diye birkaç kez sorun kendinize. Elzem durumların dışında, evde tedbirlerinizi alın lütfen. Hep birlikte feraha çıkabilmemiz için hep birlikte sağduyulu hareket etmeliyiz. Bu süre içinde ben de yeniden size kendinizi iyi hissedeceğiniz önerilerde bulunmayı sürdüreceğim. Sizden ricam, kendinize olabildiğince iyi bakmanız. Ben hemen başlıyorum küçük önerlerime.

İncir

Geçtiğimiz hafta incirin kalbi, Aydın Germencik’te incir üreticisi bir aile ile tanışma fırsatım oldu. Germencik’te yaklaşık 90 bin dekar incir ekili arazi var. Yıllık ortalama 40 bin ton incir elde ediliyor. Bu küçücük meyvenin tadını yaz sonu çıkarmaktan büyük keyif alsak da kurusunun ne denli faydalı olduğunu ben yeni öğrendim. Kuru incir içinde bulunan birçok vitamin sayesinde insan sağlığını düzenleyen ve koruyan bir yapıya sahip.

En çok ilgimi çeken özelliklerinden biri; yüksek müsilaj içeriğinin, boğaz ağrılarının iyileşmesini sağladığının söylenmesi. Uzmanlar, antioksidan özelliği ile özellikle meme kanserinde, kanserli hücrelere karşı tedavide kullanıldığını belirtiyor.

İncir A, B1 ve B2 Vitaminleri, manganez ve potasyum, magnezyum, bakır, demir ve fosfor bakımından çok zengin. Yüksek potasyum seviyesi ve düşük sodyum seviyesinin hipertansiyonu olan insanlara rahatlama sağadığı ifade ediliyor. Hemen her yaş grubuna faydalı bu meyvenin bolca tüketilmesi öneriliyor.

Haberin Devamı

Künarlı pide

Aydın’da incir peşinde koşarken acıkıyor insan. Arkadaşım Mehmet Güven’in (@gurmecanlar) önerisiyle ve yemek yazarı abim Celalleddin Arpat (@celalarpat) ile Koçarlı’ya tahinli, künarlı pide yemeğe gidiyoruz. Künar, çam fıstığı aslında. Aydın’ın kendine has, şahane bol tahinli pidesiyle birleşince ortaya inanılmaz bir lezzet çıkıyor. Bol tereyağlı, tahinli, kavrulmuş künarlı ve başlı pide için Koçarlı’ya gitmenizi kalpten öneriyorum.

Pandemi tedbirleri ile gidip orada yiyemeseniz de paket yaptırın ve bu güzelliği kaçırmayın. Şahsen, künarlı pideyi uzun yıllar övmek istiyorum. Çok geniş kitlelerin bilmediği bu yerel lezzeti anlatmaktan asla sıkılmayacağım. Ne kadar güzel topraklarda yaşadığımızı ve ne kadar şanslı olduğumuzu unutmayalım lütfen.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder