Deniz Sarıhanlıoğlu Eski ben
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, evet 15’inci gününde, hala kişisel karantinalarımızdayız. Alıştık gibi. Güzel, aynı anda zor gibi; güç gibi ama güçlendiriyor gibi de. Birbirimizin nasıl olduğunu, her zamankinden fazla merak ediyoruz bugünlerde.

Sevdiklerimizden ayrıyız. Çünkü sosyal mesafeler hayati önem taşıyor. Tüm bu çok acayip günleri yaşarken bir yandan da hayati deneyimler kazanıyoruz. Bu süreçte işlerimize, okula, gezmeye diye çıktığımız bütün yollar kapandı. Tüm hayatı eve sığdırdık bir süreliğine.

Kuaför, restoran, bankacılık gibi pek çok hizmeti tam olarak alamıyoruz malum sebeplerden. Peki ihtiyaçlarımız bitiyor mu? Elbette hayır. Dışardan aldığımız pek çok hizmeti, artık kendi kendimize çözmek zorundayız. Fena mı, bence değil.

Haberin Devamı

Her birimizin içinden farklı yetenekler çıkıyor. İş başa düşünce; gayret artıyor, yol alıyoruz. Bakın biz bu işten kurtulunca, eski bizler olmayacağız. Korkarak sığındığımız evlerimizden, güçlenerek çıkacağız.

EVDE PİDE

Evde yemek yapmayı aşırı seven biriyim. Kendimi bildim bileli, kocaman tencerelerde yemek pişiren, uzun uzun sofralar kuran bir ailenin içinde büyüdüm. Evlerimizde her türlü yemek pişerdi. Özellikle dışarda severek yediğim yemekleri eve geldiğimde denemek, en büyük zevkimdir.

Bu karantina sürecinde ise tahmin edersiniz ki ben de mutfakta normalden daha fazla vakit geçirmeye başladım. Sonrasında fark ettim ki, dışarda yediğimiz ve evde yapmayı hiç denemediğim bir yemek var. Bu da sanıyorum sevmeyeni olmayan pide. Özellikle bir Egeli olarak; mis gibi hamuru, bol kıymalı iç malzemesi, yanında yeşilliği ve domatesi ile pide, resmen gözümde tüttü. Bir sabah karar verip hemen hamurumu mayaladım.

İlk deneme için hiç de fena sayılmazdı. Siz de denemek isterseniz diye tarifini hemen paylaşıyorum.

Hamuru için:

●1 su bardağı ılık su ●1 yemek kaşığı kuru maya ●1 tatlı kaşığı toz şeker ●2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ●3 su bardağı un ●1 tatlı kaşığı tuz (2 saat kadar mayalanıp kabaracak) Pide içi malzemeleri: ●300 gr. kıyma ● iri soğan ●2 diş sarımsak ●1 iri domates ●1 kırmızı biber ●3/4 yeşil biber ●Yarım demet maydanoz ●1 tatlı kaşığı salça ●Yarım çay bardağı sıvı yağ ●Tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Haberin Devamı

Tüm iç malzemelerini ince ince kıyıp elinizle yoğurun. Hamurları pide şekline gelecek şekilde merdaneyle uzun uzun açın, iç malzemesini koyup yanlardan kapatıp, mühürleyin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip pideleri üzerine dizin.

Bir yumurtanın sarısını, bir çay kaşığı sıvı yağ ile inceltip, pide kenarlarına sürün. Fırını 200 derecede önceden ısıtın. 20/25 dakika kenarları kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkınca, kenar hamuralarına tereyağ sürün, afiyet olsun.

GÜNLÜK YA DA DÜNLÜK

En son ne zaman tüm dünyayı aynı anda etkileyen böylesine büyük bir olay yaşanmıştı? Gelecek günlerde neler yaşayacağız?

Akıl ve beden sağlımız için neler yapıyoruz? Size tavsiyem, bu çok ilginç günleri, hazır bol bol vaktiniz varken yazın. Buna ister günlük deyin, ister benim gibi, dünlük.

Bizden sonra gelecek nesillere aktarılacak en önemli şeydir, tarihi olaylar. Kendi bakış açınız ve deneyimlerinizle, en azından yakın çevrenize bugünleri aktarmanızın çok kıymetli olduğunu unutmayın. Üstelik yazmanın, ruha iyi geldiğini söylemeden geçemeyeceğim. Evet, o rafta bir defter olacaktı, biliyorum belki başladınız bile..

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder