Deniz Sarıhanlıoğlu Festival şehri İzmir
HABERİ PAYLAŞ

Festival şehri İzmir

Sevgili dünlük, bu şehir için liman şehri denildi, yaz şehri denildi, Ege’nin incisi denildi ama bu şehrin artık cidden bir festival şehrine dönüşmesi beni çok mutlu ediyor. Alaçatı Ot Festivali ve Urla Enginar Festivali’nin başarıları malum. Pandemi sebebiyle sekteye uğrayan etkinliklerin geri dönüşü ise bence muhteşem olacak. Aşı sayılarının artması, önlemlerin ciddiye alınması gibi birçok sebepten artık insanlar toplu etkinliklere gönül rahatlığı ile gidiyor. Ben de olabildiğince size o etkinliklerden bahsedeciğim. Ekim ayında irili ufaklı 8 festival olacak. Şu sıralar ise devam eden iki güzel etkinliğin detaylarını paylaşıyorum.

Haberin Devamı

BALKAN PANORAMA FİLM FESTİVALİ

Keşfetmelere doyamadığımız Buca, bu kez de 3 Ekim’e kadar bir film festivaline; 7. Balkan Panorama Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleşen festivalin bu yılki onur konukları, Türk sinemasının usta oyuncularından Erdal Özyağcılar ve Balkanlar’ın dünyaya armağan ettiği en iyi Prag Okulu temsilcileri arasında sayılan yönetmen Goran Markoviç. 16 Balkan ülkesinden başvuruları kabul eden festival, özellikle sinema yapımcıları ve yönetmenler tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor.

Yaklaşık iki aylık yoğun bir çalışma sonucunda altı kişiden oluşan ön jüri, ‘Sarı Şemsiye Ödülü’ için 10 dalda yarışacak filmleri belirlemiş ve resmi sitede ilan edilmiş. Festivalin resmi programında yer alan tüm yabancı filmler, Türkiye’de ilk defa gösterilecek. Ayrıca, festivalde bu yıl 12 dünya prömiyeri yapılacak. Türkiye’den Mimar Sinan Üniversitesi ve Bulgaristan’dan National Academy For Theatre and Film Arts’ın konuk okul olarak yer alacağı festivalin, konuk ülkesi ise Slovenya.

Kültürpark’ta açık havada resmi gösterim seçkiden oluşan filmlerden yanı sıra iki konuk sinema okulunun hem kısa film seçkisi seyirciyle buluşacak hem de okulların yöneticileriyle söyleşiler yapılacak. Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde ise geleneksel olarak her üç sinema salonunda her gün toplamda yaklaşık 30 film gösterilecek. Buca Işılay Saygın Meydanı’nda (Kasaplar Meydanı) da Türk sinemasına damga vurmuş nostaljik filmler gösterilecek. Festival boyunca tüm mekanlarda yapılacak gösterimler ve etkinlikler ücretsiz olacak.

Haberin Devamı

İSTİKLAL SERGİSİ

Sergi gezmeyi sevenler için asla kaçırılmaması gereken bir fırsat. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İş Bankası ve İş Sanat işbirliği ile Milli Mücadele’ye dair en kapsamlı sergi olan “İstiklal Sergisi”ni şehrimize geldi. Milletimizin verdiği milli mücadeleyi bine yakın belge, fotoğraf, film ve objeyle anlatan İstiklal Sergisi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda “Büyük Zaferin 100. Yılına Doğru İstiklal Sergisi” başlığı ile Kültürpark Atlas Pavyonu’nda açıldı. Bir yıl açık kalacak sergi, ücretsiz ziyaret edilebilecek. Sergi, 11.00-20.30 saatleri arasında görülebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder