Deniz Sarıhanlıoğlu Görünmez bir kapıdan geçtim
HABERİ PAYLAŞ

Görünmez bir kapıdan geçtim

Sevgili dünlük, hala bu şehirde keşfedilmeyi bekleyen onlarca yapı, sokak, bahçe ve dükkan var. Ve ben de sıradan bir gün nasıl kolayca güzelleştirilir iyi bilirim. Çünkü sağlıklı olduğumu gördüğüm her gün yeni bir oyun zamanı. Önce yine yollara düştüm, pek bilinmediğini düşündüğüm yerlere gittim. Görünmez sihirli bir kapıdan geçtim, hazine sadece sandık dolusu altın demek değildi, bu kentin kültürel mirasının, ayakta kalmış kanıtlarını yerinde görmek ve elbette sizlerle paylaşacak olmak benim için en büyük mutluluktu.

Haberin Devamı

Görünmez bir kapıdan geçtim

MAVİ KORTEJO

Mavi Kortejo, Basmane’de ve aslında öylece orada durup bize bir şeyler anlatıyor. Bu şehirde geçmişte neler yaşandığını, kimlerin neler yaptığını özetliyor. Bina yakın geçmişe kadar aile evi olarak kullanılmış. 2017’de ender yapı olarak tescillenmiş. 2017’de TARKEM tarafından satın alınmış.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın devamı niteliğinde olan Mezarlıkbaşı semtinde, Smyrna Agorası Kazı Alanı’na açılan 945 Sokak üzerinde bulunuyor. Mavi Kortejo’nun yanıbaşında Tarihi Basmane Lüks Hamamı yer alıyor. Bina, kortejo yaşam biçimini izleyecek şekilde, banyoların, tuvaletlerin, mutfak ve bahçenin ortak kullanıldığı günümüz konaklama tesisi, hostel olarak işlevlendirilecekmiş.

Başta sırt çantalı turistler ve öğrenciler olmak üzere tarihi alanda konaklamak isteyen misafirler için uygun fiyatlı, kaliteli bir konaklama olanağı yaratacağı kesin. Ziyaretçiler tarihi bir alanda, özel bir binada, tarihi yaşayarak deneyimleme fırsatı bulacaklar, ne büyük şans! Kortejo İspanyolca kökenli “çiftlik evi” anlamına gelen bir kelime.

Mimari kökenleri Roma Dönemi’nin avlulu villalarına, Pers Dönemi’nde Anadolu’yu boydan boya kat eden ticaret yolu (Kral Yolu) üzerinde inşa edilen kervansaraylara benzerlik taşıyor. Bizans Dönemi’nde Yahudilerin Tecriti sırasında zorunlu olarak yapılan, yüksek duvarlarla çevrili tek girişli yapılar ilk örnekleri olarak ortaya çıkmış. Belki sadece onu görmeye gider ya da bir Kemeraltı gününün köşesine sıkıştırırsınız.

Görünmez bir kapıdan geçtim

ALBAYRAK PASAJI

Tarihi Kemeraltı Çarşısı benim için; Kemeraltı Harikalar Diyarı. Albayrak Pasajı ise Kemeraltı bölgesinin tarihi dokusunun en önemli mimari unsuru olan pasaj formunda düzenlenmiş iki katlı bir han. Pasaj niteliği ile Havra Sokağı’nı sinagogların bulunduğu tarihi alana bağlanıyor. Girişlerinden biri Havra Sokağı’na, diğeri Havra Sokağı’nı kesen 937 Sokak’a açılıyor.

Haberin Devamı

Yapı Hevra, Sinyora (Giveret) ve Los Foresteros sinagoglarına bitişik konumda. Geçmişte ayakkabı imalatçılarına ev sahipliği yapan bina ayakkabıcıların Işıkkent’e taşınmasından itibaren boş kalmış. Şimdi ise Albayrak Pasajı, özgün mimari formu ve inşa edildiği dönemi yansıtan malzeme dokusu korunarak yenileniyor. Zemin katında Havra Sokağı ile bütünleşecek bir gıda çarşısı, birinci katında bölgeye has el sanatları icra eden zanaatkarlar ve sanatçılar için atölyeler oluşturulacakmış.

Görünmez bir kapıdan geçtim

Mimari proje çalışmalar Tevfik Tozkoporan tarafından gerçekleşiyormuş. Havra Sokağı’nda İzmir’in en işlek alışveriş aksında yer alan çok işlevli bir bina olarak projelendirilecek, ne şahane değil mi? Şimdilerde giderseniz bir bu haline bakın, bir de proje bittiğinde görün.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder