Deniz Sarıhanlıoğlu Günün tablosu
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük normalleştim, normalleşeceğim. Normalleşmek üzereyim yani. Tam normalleşemedim. Zaten şu durumda da ne mümkün değil mi? Her gün dört kutulu yeşil bir tabloya bakıp, hayatımıza devam etmeye çalışıyoruz. Herkesin kendine göre yorumladığı bir tablo bu.

Aslında yapılması gereken en başından beri öyle basit ki, Sağlık Bakanlığı’nın açıklama ve önerilerini ciddiye almak, konuyu oradan buradan duyduklarımıza göre yorumlamamak. Ben atlatacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Sokakta da anlatıldığı gibi olağanüstü sorumsuz bir topluluk görmüyorum. Aksine gayretle, kurallara uymaya çalışan bir çoğunluk var.

Haberin Devamı

Çok açık söylemem gerekirse ben bu kadar yoğun maske kullanımının süreceğini düşünmüyordum, üstelik İzmir’in otuz dereceleri geçen nemli sıcağında. Valla ne yalan söyleyeyim gurur duyuyorum. Benim için günün sonunda tablo budur. Aklı başında hemşehrilerimin sayısının oldukça yüksek olması, mutluluk sebebimdir.

Biz İzmir’de denizden ve güneşten aldığımız yetkiyle devam edeceğiz hayata, yeni güne umutla başlayacağız. Peki hafta sonu neler yapacağız? Hem evde kalmayı sürdürenler hem de güvenle dışarda olmak isteyenler için önerilerim başlıyor!

Günün tablosu

ÖZBEK KÖYÜ

Urla topraklarının her karışı binbir renk. Özbek ise, balıkçı olduğundan mı, denizle sarmaş dolaşlığından mı bilinmez masmavi bir köydür bence. Çokça söylenen yanıyla, Osmanlı döneminde Özbekler tarafından kurulduğu için köyün isminin Özbek köyü olduğu. Çünkü maalesef 1950 yılında hükümet konağında çıkan yangında tüm kayıtlar yandığı için tam olarak doğru bilgiye ulaşılamıyor.

Günümüze aktarılan tüm gelenekler ise bize Özbek köyünde nefis bir yeme içme deneyimi yaşamımızı sağlıyor. Bu hafta bu köyü size önermemin nedeni ise, hem evde kalmak isteyenler için hem de dışarda olmak isteyenler için çok iyi bir alternatif olması. Haftanın her günü saat 12.00’de kurulan balık mezatından çipura, sargoz, levrek, mercan, mırmır, kefal, kaya ve tekir barbunu, karides, dil balığının en tazesini en lezzetlisini, en uygun fiyatlısını alıp evde istediğiniz usulde pişirebilirsiniz. Izgarası, buğulaması, tavada kızartması hepsi ayrı şahane Ege lezzetlerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Haberin Devamı

Diğer yandan köyde gezilecek neler var derseniz, köy meydanında kurulan pazardan doğal, organik alışveriş yapmak mümkün. Ege otları, baharat, ev yapımı salça, reçel, erişte, tarhana, zeytin, üzüm, köy ekmeği çoğunluğu kadınlardan oluşan yerel üreticinin ürünlerini görmek bile insanın içini açmaya yetiyor. Ayrıca cami bahçesinde bin yaşında bir servi ağacı var ki görmeden dönmeyin derim.

Taş evleri, bahçeleri, serin köşeleri, sahilde dizi dizi balıkçıları ve ince uzun ahşap iskeleleri ile fotoğraf severler için de bir cennet Özbek köyü. Gün batımında, suyun ve gökyüzünün rengi bin kat güzelleşiyor kaçırmayın. Umarım gider ve güzel anılarla dönersiniz; çünkü hepimizin huzura, gülümsemeye ve yeni keşifler yapmaya her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Özbek sizi bekler.

CANIM EGE OTLARI

Egeli olup çıtır çıtır güzelim otları sevmeyen var mıdır? Herkesin en sevdiği başkadır elbet. Çok seçenek olmasından, lezzetinden şüphe edilmemesinden, türlü çeşit masamızda boy göstermesinden, adına festivaller yapmamızdan da bellidir ki, otlar başımızın tacıdır.

Haberin Devamı

Şifa kaynağıdır. Başka şehirlerde sağlıklı yaşam düşkünlerinin dünya para döküp azıcığını bulabildiği, bizim ise dört bir yanımızı kaplayan, pazarlarımızda tezgahlardan taşandır.

Cibez, ebegümeci, ısırgan, radika, sarmaşık, turp otu, acı soğan, deniz börülcesi, arapsaçı, rezene, şevketi bostan, gelincik otu, hindiba. Daha aklıma gelmeyen niceleri. Kavurması, haşlaması, kuzu etlisi, yoğurtlusu ayrı. Yazarken bile canı çeker mi insanın?

En basitinden üç beş dakika haşlanıp, rengi değişmeden ocaktan indirilen ve üzerine sarımsak, zeytinyağı ve limon süper üçlüsü eklenen bir ot tabağına sıcak ekmek banmayan bilemez bu tutkuyu.Hep söylüyorum çok şanslıyız biz. Sadece bu topraklardan fışkıran otları düşünüp düşünüp bile mutlu olabiliriz. Sahi siz şimdi koşup hangi otu kaynatacaksınız?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder