Deniz Sarıhanlıoğlu Güzeller güzeli Tire pazarı
HABERİ PAYLAŞ

Güzeller güzeli Tire pazarı

Sevgili dünlük; bu hafta, alabildiğine yeşil, doyabildiğine sıcak, görebildiğine uçsuz bucaksız nefis bir pazara, Tire Salı Pazarı’na gittim. Pazar gezmenin keyfini çok küçük yaşlarda anlamış, şanslı bir çocuktum ben. Büyükbabam pazardan iyi bir Bergama tulumu bulduğunda eve dans ederek gelirdi. Anneannem ise pazara en az iki kez giderdi.

Sabahtan serinlikte, tezgahlar ilk açıldığında bazı ganimetleri toplar, fiyatını pahalı bulduklarını akşamüstüne bırakırdı ki ucuzlasın. Stratejik olarak alışveriş yapardı yani, çok zeki bir kadındı. Enginarı, patlıcanı, kerevizi seçmeyi ondan öğrendim. Pazardan alışveriş yapmanın altın kurallarını ondan öğrendim. Tire’deki meşhur pazara da bu tecrübelerimle gittim ve pazara tam olarak vuruldum.

Haberin Devamı

BİN 700 TEZGAH

Tire Salı Pazarı oldukça ikonik bir pazar. Her salı kurulan pazar, Kırgızistan’ın ardından dünyanın en büyük ikinci açık hava pazarı olarak geçiyor. Evet, oldukça iddialı bir özellik ama sonuna kadar hak ediyor. Bin 700 tezgahı, 5 bin pazarcısı ve her hafta yaklaşık 25 bin kişiyi ağırlamasıyla adından söz ettirmesi oldukça normal.

Ege topraklarının verdiği onlarca farklı otu, sebzeyi, mis kokulu meyveleri tezgahlarında en taze biçimde bulabileceğiniz bir Pazar. Üstelik iğne oyası, kanaviçe, dokuma, keçe işleri, konfeksiyon, mutfak eşyaları ve ayakkabı gibi ürünlerini de barındırıyor. Pazarın açılış ritüeli de oldukça güzel. Her salı sabahı, belediye hoparlörlerinden okunan ‘pazar duasıyla’ açılıyor. Esnaf, bolluk ve bereket için şükrederken kazanç için dua ediyor. Ahilik geleneğinin sürdürüldüğü, el sanatlarının, unutulmaya yüz tutan mesleklerin yaşatıldığı pazar, yerli ve yabancı turistlerden de gereken ilgiyi görüyor.

GASTROTİRE

Tire’ye kadar gitmişken Serkan Çakır şefin önderliğinde açılan GastroTire’ye uğramamak olmazdı. GastroTire Mutfak Atölyesi, profesyonel aşçı adayları ve yeme-içme meraklılarına, Tire mutfağını tanıtmayı ve bu konuda teorik ve pratik birikimler kazandırmayı, yerel üreticilerle kendi konukları arasında bağlantı oluşturmayı hedefleyen müthiş bir yapı. GastroTire’de profesyonel aşçı adayları için mevsime göre değişiklik gösteren beş günlük, yeme-içme meraklıları için ise iki günlük gastronomi turları düzenleniyor.

Haberin Devamı

Projenin Tire’de hayata geçmesinin sebebi; sırtını Güme Dağları’na yaslayıp yüzünü Küçük Menderes Ovası’nın verimli topraklarına dönmüş ilçenin, 64 köyü ile tarımsal üretim ve üretim çeşitliliği. Hayvancılık, süt ve süt ürünleri konularında çok önemli bir gastronomik nokta olmasından dolayı. Bu durum de her geçen gün daha çok yeme-içme meraklısını Tire’ye çekiyor. Bence bir fırsat yaratıp bu çağdaş deneyimi siz de yaşamalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder