Deniz Sarıhanlıoğlu Kasaba
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, yaşadığımız her küçük-büyük anın pek çok sebebi var. Bizler, yürüdüğümüz yolda öyle meşgulüz ki yola çıktığımız günü unutup mutlu olmayı kaçırıyoruz. O yolun manzarasını izlemeyi unutuyor, engellere takılıyoruz. Ben hep hikayenin en başını merak ederim. Bize anlatılandan fazlasını. Ailelerimiz, hikayelerimizin yaratıcıları, ben de bütünüyle Egeli bir aileden geliyorum. Büyükbabam, çocukluğumda hep “Kasaba” diye söz edilen, isminin Turgutlu olduğunu çok sonra öğrendiğim, Manisa’nın bir ilçesinde doğmuş. Benim, yemek merakımın büyük bir kısmı işte tam olarak, büyükbabamın doğup büyüdüğü, mutfağında türlü güzelliklerin piştiği, kasabadaki o evden geliyor. Belki yakında siz de görmek istersiniz diye bir kaç öneriyle geldim, umarım seversiniz.

Haberin Devamı

TURGUTLU

İlçe dedim ama Manisa Turgutlu, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden birisidir. Bu özelliğiyle birçok Anadolu ilinden daha büyük olduğu söylenebilir. Tarımın son derece gelişmiş olmasına rağmen tek geçim kaynağı bu değildir ve ilçede sanayi de oldukça gelişmiştir. İş olanaklarının geniş olması, nüfusun yüksek olmasına, bu kalabalık da meydanların, parkların, bahçelerin cıvıl cıvıl olmasına neden oluyor.

Ben bu hareketliliği çok seviyorum, o yüzden de hem küçük bir kasaba olmanın verdiği samimiyeti hem de ihtiyaç duyulan her şeyin yanı başınızda olması konforunu içinde barındırıyor Turgutlu. Yeni bir yer görmek için, seçimlerinizi neye göre yaparsınız bilemem ama Turgutlu İzmir’e öyle yakın ki otogardan Turgutlu’ya gitmek sadece 45 dk. sürüyor. İster tüm gününüzü geçirin, ister leziz kasaba köftesini yiyip dönün. Eminin çok seveceksiniz.

KENT MÜZESİ

Sevinç Meydanı’nda bulunan Turgutlu Kent Müzesi, 1927 yılında yapılan Üzümcü Konağı’nın belediye tarafından restore edilmesiyle hayata geçiriliyor. Turgutlu tarihine ışık tutan müze, ilçenin kuruluşundan günümüze kadar olan birçok tarihi eseri barındırmakta ve aynı zamanda içinde bulunan etkinlik salonlarında düzenli aralıklarla yapılan konferans ve söyleşiler nedeni ile de Turgutlu halkı için önemli yapıların başında gelmektedir. Pazar günleri kapalı olan müzeyi diğer günler saat 09.00-16.30 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

ASARTEPE HÖYÜĞÜ

Urganlı kaplıcalarına yakın bir mesafede olan Asartepe, Gediz ırmağının hemen kıyısında yer alıyor. Milattan önce 2000’li yıllarda insanlar tarafından kullanıldığı tahmin edilen bölgede yapılan arkeolojik kazılarda farklı kalıntılara ulaşılmış.

Turgutlu’da gezilecek yerler arasında belki de en özeli olan söz konusu bölge, son derece stratejikmiş. Bundan sebeple, Bizans döneminde buraya bir kale inşa edilmiş. Maalesef, kalenin sadece bir bölümü günümüze kadar ulaşabilmiş. Meraklıları için keyifli bir nokta.

GELENEKSEL YEMEKLERİ

Kasabalı bir aile olarak bizim evimizde de özellikle Ramazan ayında birçoğu pişerdi. Bazılarını sizin için sıralamak istedim. Gittiğinizde eski çarşıdaki lokantalarda pek çoğunu bulabilirsiniz.

  • Ekmek dolması
  • Fava
  • Enginar dolması
  • Kuzu mumbar dolması
  • Turgutlu köftesi
Sıradaki haber yükleniyor...
holder