Deniz Sarıhanlıoğlu Kendimi karşıma alıp konuştum
HABERİ PAYLAŞ

Kendimi karşıma alıp konuştum

Sevgili dünlük, insan evde olunca, düşünmek için çok vakti oluyor. Neredeyse üç aydır evdeyiz. Hani vakit geçmiyor diye yaptığımız her şey var ya?

Kıymalı pideler, tahinli çörekler, bitki yetiştirmeler, kimleri kimleri eleştirmeler, film geceleri, kitap kanepe günleri, aşırı duyarlar, uyulmayan kurallar, daha neler neler. Dönüp bugünlere baktığımızda, ağır ağır geçen bu günleri nasıl hatırlayacağımız öyle önemli ki!

Çünkü hayatımızın nasıl olacağı, seçimlerden ibaret. Her an, her saniye bir şey seçmekteyiz. Erken kalkıp, camdan dışarı bakıp dünyayı görmeyi ya da biraz daha uyuyup bazı rüyalar görmeyi seçebiliriz örneğin. Gördüklerimiz bizim, görmediklerimiz ise tahmin bile edemediklerimizdir.

Haberin Devamı

Ama biliyor musunuz, hepimiz yanlış seçimler yapabiliriz, bizi insan yapan kusurlarımız işte buradan geliyor. Mesele şu ki, her hatamızı, başkalarına yıkmamak üzerine düşünmek ve daha iyisini yapabileceğimize olan inancı yitirmemek. Ben kendimi karşıma alıp konuştum. Bunu sık sık yaparım. Kendime vereceğim öğütlerim bitmez, umarım bir gün dinlerim.

Bu da demek oluyor ki, aslen yapmamız gereken her şeyi biliyoruz. Ancak çoğu zaman işimize gelmiyor, zor geliyor, sıkılıyoruz. Her şeyi doğru yapmaya çalışmak da bir miktar sıkıcı olabilir bu yüzden kendimizi çok yıpratmadan yaşamaya devam ediyoruz.

Peki insan karar verip neleri değiştirebilir? Yine bazı önerilerle geldim, başlıyorum.

■ BEKLENTİLERİNİZİ KONTROL EDİN

Mükemmel ya da mükemmele yakın olmanıza hiç gerek yok. Büyük beklentiler, hayal kırıklıklarına yol açıyor. Mantıklı hedefler, size daha iyi hissettirecektir.

■ DENEYİMLERİNİZİ PAYLAŞIN

Yaşam size bir çok şey öğretiyor, içlerinden başkalarına fayda getireceğine inandıklarınızı mutlaka paylaşın. Anneannenizin efsane börek tarifini ya da “nasıl para biriktirebildiğinizi” paylaşın.

■ BASİTLEŞTİRİN

Karmaşık, düzensiz bir yaşam şekli sizi ne mutlu eder ne de size uzun vadeli bir özsaygı kazandırır. Kendinize zaman ve alan oluşturarak, gerçek bir düzen oluşturun. Gereksiz şeylerden kurtulun ve yenileri eklemeyin.

Haberin Devamı

■ DURUMU DÜZELTİN

Biriyle ters düştüyseniz, haklı dahi olsanız, zeytin dalını uzatan siz olun. Kendinizi “iyileştirme”ye açın.

■ HAYIR DEYİN

Yaptığınız herhangi bir şeyden dolayı utanmak veya suçlu hissetmek yerine, “hayır” denmesi gereken durumlarda, sadece hayır deyin.

■ KURMAYIN

Düşünmeyi bırakın, zaten hareket etmeksizin kurmak üzüntüden başka işe yaramaz. Hareketleriniz sizi ileriye taşır, düşünmekse tutsak eder.

■ SAĞLIKLI OLUN

Eğer önünüzde sağlıklı ve sağlıksız olmak üzere iki seçenek varsa, bugünden itibaren seçiminiz sağlıklı olandan yana olsun. Kendiniz için iyi bir şey yapmış olmak, mutluluğunuzu artıracaktır.

■ KENDİNİZİ TUTUN

Söylemeyin! Bazı şeyleri dile getirmek isteyebilirsiniz, buna hakkınız da olabilir, ama bunu yapmayın. Bunun yerine sadece gülümseyin.

■ İZİN VERİN

Sorumluluğu her zaman elinizde tutmanıza gerek yok, bırakın zaman zaman başkaları karar versin.

■ DEĞİŞİN

Şu an kendinizde sevmediğiniz ne varsa, bu değiştirip güzelleştirecek olan tek bir kişi var o da sizsiniz, kimse bunu sizin yerinize yapmayacak. Değişin...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder