Deniz Sarıhanlıoğlu Kiraz mevsimi
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, yılın en sevdiğim zamanı, çünkü en sevdiğim kiraz zamanı! İlk okuduğunuzda, yeni başlayacak yaz dizisi gibi gelse de kulağa, aslen suyu toprağı bereketli topraklarımızın en güzel ürünlerinden birinin kirazın şov yaptığı bir mevsimdeyiz. Kiraz mevsimi bence her açıdan bir sürü güzel hissi çağrıştırıyor. Sıcağı, bolluğu, bereketi, neşeyi, doğayı! Ege toprakları, her mevsim ayrı güzellikler yaşatıyor bize. Hiç heyecanını kaybettirmeyen bir aşk hikayesi gibi, her gün yeni bir sürprizle çıkıyor karşımıza.

Haberin Devamı

Hala, ismini yeni duyduğum bir köyün meydanında buluyorum kendimi. Motorsiklet tepesinde bir amcaya yol soruyorum. Güneşten kıpkırmızı olmuş yanakları ve kocaman gülümsemesiyle, tarif ediyor, bağları, bahçeleri. Fotoğrafını çekerken el sallıyor. Hangi navigasyon öyle iyi bilir köy yollarını, hangi navigasyon tatlı tatlı anlatır, hangi navigasyon el sallar ardınızdan? Havasının güzelliği, toprağının sıcaklığı yüzüne yansımış ege insanı! Az ilerde çeşme var bak diyor, suyundan yüzüme çarpıp yola koyuluyorum. Kiraz yollarına!

KEMALPAŞA

İzmir Kemalpaşa’nın tarihi MÖ 13. yüzyıla kadar dayanıyor. Kemalpaşa, zaman içerisinde Akadlara, Hititlere, Helenlere, Lidyalılara, Perslere, Romalılara, Bizanslara ve Türklere ev sahipliği yapmış. Baharda açan çiçeklerle dağlar bembeyaz oluyor.

Bu da Rumca beyaz gelin anlamına gelen Nif adını almasına neden olmuş. 1922 yılına kadar “Nif” olan ilçenin adı, Ata’mız Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçede konaklaması sonrası (işgalden kurtulduğu gece) “Kemalpaşa” olarak değiştirilmiş. Ülkemiz 650 bin ton kiraz üretimiyle, dünya genelinde 2.5 milyon ton olan üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini gerçekleştirerek, dünyada ilk sırada yer alıyor.

Üretimde 80 bin tonla Türkiye’de önemli bir konuma sahip Kemalpaşa ise, kuzey yarım kürenin erkenci kirazı üretiminin de merkezi konumunda. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent Enstitüsü’nce ’Kemalpaşa kirazı’ olarak coğrafi işaret tescili de alınmış. Salihli, sapı kısa, napolyon gibi çeşitleri olan Kemalpaşa kirazının lezzeti ise tartışmasız.

Haberin Devamı

FOTOJENİK MEYVE

Var olduğu sürece, biline tüm sanat dallarına konu olmuş, ilham veren ve son derece fotojenik bir meyve kiraz. Benim gibi, fotoğraf ve videoya meraklı olanlar için ise, mükemmel bir içerik. Kemalpaşa ve köylerinde fotoğraf çekmenin de tam zamanı. Işık, doğa, kiraz birleştiğinde muazzam bir buluşma yaşanıyor. Ben hemen yarın gidip bol bol fotoğraf çekeceğim. Size de öneriyorum mutlaka.

KİRAZ MUCİZESİ

Vücudumuzu toksinlerden arındırır. İçerdiği antioksidanlar kansere karşı koruyucudur. Kolesterol ve kan şekerini düşürmeye yardımcıdır. A, B, C vitamini, magnezyum ve kalsiyum açısından zengindir. İçerdiği A vitamini ile cildimizi güzelleştirir, çocuklarda büyümeye yardımcıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder