Deniz Sarıhanlıoğlu Mutluluk bahanem: Köfte
HABERİ PAYLAŞ

Mutluluk bahanem: Köfte

Sevgili Dünlük; yemek ve seyahatin hayatımdaki yeri dünya kadar büyük! Çok küçük yaşlardan beri, yastığıma kafamı koyduğum anda, valizimi hazırlayıp, uyanınca bir havaalanına, tren garına ya da beyaz gemilerle dolu bir limana gideceğimi hayal ederdim. Son beş yıldır da mesleğim oldu seyahatlerim. Hal böyle olunca, elbette çoğu kişinin plansız, içinden geldiği gibi gezdiği tatillere benzemiyor benimki.

Öncesinde gideceğim yeri araştırıyor, en az üç kaynaktan güncelliğini kontrol ediyor ve neredeyse saat saat, gün gün planlıyorum. Bu planların büyük bir kısmını özel ilgi alanım gastronomi kapsıyor. Çok şanslıyım, çünkü doğduğum topraklar, Ege!

Haberin Devamı

Özellikle yaşadığım şehrin çevresi bir derya deniz. Nereye gitsem, karşıma bembeyaz önlüğünü takmış, ömrünü mutfağa adamış, lezzetin peşinde ustalar, aşçılar, şefler çıkıyor. Seyahate en güzel bahanem; yemek. Kafamdan listeler uydurup, yemek için yola çıkmak. Belki siz de benim gibi liste oyunları oynar, hem gezer hem yersiniz diye, en sevdiğim köfte rotalarını listelemek istedim bu hafta.

ÖDEMİŞ KÖFTE

İnsan sevdiklerini sıralamakta zorlanır daima. “En çok kimi seviyorsun?” sorusu, en zorudur. Ancak benim köfte aşkımın açık ara ilk sırasında Ödemiş Köfte var. Anneannemin memletine, trenle yaptığım yolculukların ilk durağı olurdu meydana yakın köfteciler. “Kebap ekmek” der Ödemişliler. Ödemiş Köftesi’nin en önemli püf noktası kıyma harcının dinlendirilmiş olmasıdır.

Köfte harcında kullanılan irmiğin iyice olgunlaşması için yaklaşık 4-5 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerekir. Bunun yanında kullanılacak orijinal Ödemiş tereyağı, yemeğin en önemli lezzetidir. Köfteler, toz biber ve tereyağla buluşup, ekmeğe banılınca yanına da köz biber ve domates gelince tadına doyulmaz. Üstüne, Belediye Parkı’nda çay, kahve. Size anlatırken bile yeniden canım çekti. Ödemiş Köfte için, o yola kaç kere daha çıkarım bilinmez.

TİRE KÖFTE

En çok sevdiklerimden biri de, çok sevdiğim yerlerden birinde tabii. Yemyeşil güzeller güzeli Tire’de Tire Köfte. Zamanı uydurup, salı gitmeli. Salı günü Tire Pazarı’nı gezip sonra da oturup mis gibi Tire köfte yemeli. Peki özelliği ne bu köftenin? Şekliyle, pişirilme tarzı ve lezzetiyle çok farklıdır. Köfte harcına tuzdan başka baharat konulmuyor. Uzun, ince ve ızgara şişlerine geçirilerek pişirildiği için ortası delik oluyor.

Haberin Devamı

Tire Köftesi’nin en büyük özelliği, elastik yapıda olması. Meşe ve erguvan ağacı yanan ızgaralarda pişirilen köftelerin üzerine doğranmış domateslerden yapılmış sos konarak servis ediliyor. Ayrıca köfteye tereyağında çevrilerek kızartılmış ekmekler eşlik ediyor. Tire Köfte, Tire’ye gitmek için nefis bir sebep.

SALİHLİ ODUN KÖFTE

İlk kez, çok soğuk bir kış günü gitmiştim bu köftenin namını duyup. Dışarda karla karışık yağmur vardı. Ben de, bacasından yanmış odun kokusu çıkan küçük bir lokantaya giriverdim. Ateşin harı, köftenin kokusu on saniyede mutlu oluvermeme yetti arttı.

Artık coğrafik işaretli bir ürün olan Salihli Odun Köfte’nin özelliği; kolayca çiğnenebilen, ideal köfte dokusuna sahip olması. Ağızda hissedilen yoğun, iyi bir sululuğu var. Salihli Odun Köftesi servis yapılırken, tabağınıza şişlerle geliyor ve o anda tabağa konulurken şişlerden çıkarılıyor. Böylece sıcak servis almış oluyorsunuz.

Haberin Devamı

Sunumu pişmiş domates, közlenmiş biber, yeşillik ve baharatlarla yapılıyor. Yöresel olarak küçük tabaklarla sunulan; Salihli Odun Köftesi tam porsiyon yerine azar azar (yarımşar porsiyon olarak) veriliyor. Böylece köftenin kişinin önüne her seferinde sıcak gelmesi sağlanıyor. Listenize alın mutlaka.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder