Deniz Sarıhanlıoğlu Pazar gezme zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Pazar gezme zamanı

Sevgili dünlük, her mevsimin ayrı güzelliği var ama baharlar daha bir sevilesi bence. Bir bahçede, balkonda, deniz kenarında oturup bir bardak çay içerken, terletmeyen, üşütmeyen ama hafif serin havasıyla mutlu ediyor. İki günde güvenip, başını omzuna yasladığın sevgili gibi, kış gelince ayrılması da zor oluyor. Keşke her şey baharlar kadar zarif olsa diye geçiriyor insan içinden. Rahmetli anneannem, yaz biterken “Bahçeler döker şimdi her şeyin bol zamanı!” derdi.

Gerçekten de şimdi bahçeler, dalında ne varsa döküyor çünkü pek zamanı kalmadı. Bizim de o bahçelerden, bağlardan, tarlalardan alacaklarımızı alıp, değerlendirip, kışa keyifle geçiverme zamanımız. Bu mevsim, günlerden cuma olunca hemen plan yapmaya başlarım ben.

Haberin Devamı

Hangi pazara gidilecek, neler alınacak, hangisinden turşu, hangisinden konserve, hangisinden reçel yapılacak diye. Eminim siz de anne tarifleriyle bir dünya güzellik yapıp atacaksınız kenara. O zaman bakalım nerede ne pazar var...

Pazar gezme zamanı

ÖDEMİŞ CUMARTESİ PAZARI

Domatesin en etli, ince kabuklusu, biberin en çıtırı, patlıcanın pijamalısı, topanı, hep bu güzel pazarda. Otlarına hiç doyamıyorum zaten. Ayrıca tığ işleri, iğne oyalarırenk renk. Köylerden gelen tereyağ, yumurta, bal. Ödemiş ekmeği, bakliyat, un. Nasıl anlatsam, her biri bir enstrüman ama Ödemiş cumartesi pazarı bir senfoni, dinlemekten hiç sıkılmazsınız. Üstelik bütün alışverişi yaptıktan sonra bir de Ödemiş köftesiyersiniz, tereyağlı kırmızı toz biberli sosa batırılmış ekmeği yanına köz domates ve biberiyle. Dönmeden belediye parkında güzel bir kahve içersiniz. Eve mutlu dönersiniz.

FOÇA YERYÜZÜ PAZARI

Foça yerel pazarı, dünya çapında 8 ülkede 28 üyesi bulunan yeryüzü pazarı (earth market) ağının Türkiye’deki tek üyesi. En büyük özelliği de, tezgahlarda gördüğünüz hiçbir ürünün halden alınmıyor olması. Her bir ürünü, tezgahın başında satan kişi üretiyor. Ürünün tüm özelliklerine hakim.

Ürünün nasıl pişirileceği, nasıl muhafaza edileceğini, zevkle anlatıyorlar. Örneğin zeytinyağı satın almak istediniz, zeytinin cinsi, nasıl sıkıldığı ve ürünün standartı ile ilgili tüm detayları öğrenebiliyorsunuz. Mutlaka tadım yapmanızı istiyorlar. Gerçek bir üretici, tüketici deneyimi. Tarımın, üreticiliğin ve sürdürülebilirliğin günden güne kıymetlendiği bu zamanda, mutlaka desteklenmesi gerekir diye düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder