Deniz Sarıhanlıoğlu Seni çok beklettim affet!
HABERİ PAYLAŞ

Seni çok beklettim affet!

Sevgili dünlük, dün uzun süredir beni bekleyen birine gittim, tarihi Basmane sokaklarına. Onlarca yıldır oradaydı, varlığından haberdardım, tüm asaletiyle, vakur tavrıyla ona gitmemi beklemiş gibiydi. Gider gitmez, ne kadar incinmiş olduğunu hissettim.

Yine de yüzüme vurmadı, tüm nezaketi ve güzelliği ile kabul etti beni. Şehrimin en güzel sokaklarından birinde yürüyor, mutluluk ve utanç duygularım birbirine karışıyordu. Seni çok beklettim n’olur affet beni.

TARİHİ BASMANE SEMTİ

8500 yıllık bir şehirden bahsediyoruz, yani bunu anlatmak için kocaman düşünmek gerek. İzmir’de hangi eski semte girsek, akciğerlerimize dolan havayı iyice özümsemek, güzel bir şarkı gibi içli içli dinlemek lazım. Basmane; hanları, hamamları, her dine ait ibadethanesi, esnaf lokantaları, sokakları, köşkleri, elden ele geçerken yıpranmış kapıları ile hala güzelliğini koruyan; yaşını almış, görmüş geçirmiş, zarif bir kadın gibi. Oraya gitmeye korkmak, anlamsız. Gördüğümüz herkes gülümseyerek selamladı bizi.

Haberin Devamı

İZMİR KADIN MÜZESİ

Basmane 1298. Sokak’ta sarı kahve cumbalı bir köşk. Tilkilik tarafından geçerken kendine hayran bırakıp çekti bizi içine. 2014 yılında açılan, nesne odaklı olmayan, birey üzerine kurulmuş nefis bir müze. İçinde, ilklere imza atmış inanılmaz kadınların hikayelerine yolculuk ediyorsunuz. Üç katlı köşkün her yanı dolu dolu, tıpkı her şeyi okuyup müzeyi gezmeyi tamamladığımızda yaşaran gözlerimiz gibi. Giriş katında, sardunya ve kadınlara yazılmış şiirlerle dolu bir avlusu var. Müze ücretsiz, gidip görmeyenin iki eli yakasında.

SOKAK LEZZETLERİ

Gezerken acıkmak, dünyanın en güzel acıkması bence. Sokak lezzetlerini es geçmiyoruz. Tarihi fırın, lokma, aşure, helva gibi tatlılar, kebaplar ve geleneksel ege mezelerini sunan mekanlar sadece birkaç tanesi. Biz, nefis bir dönerle kendimizi ödüllendirdik, denemenizi öneririm.

BAHÇE DOLUSU GÜZELLİK

Konak Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Basmane Semt Merkezi, yeşil bir bahçeye açılan bembeyaz bir konak. Halka açık, ücretsiz takı tasarımı, üç boyutlu resim, yabancı dil ve daha pek çok konuda ücretsiz kurslar sağlayan müthiş bir yer. İhtiyacı olan herkese, psikolog ve avukat desteği veriyorlar. İçinde İzmir ve Basmane’ye gönül vermiş çalışanları var. Kadınların, çocukların neşeyle doldurdukları bu merkezden; mutlulukla, uçarak ayrılıyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder