Deniz Sarıhanlıoğlu Üşüyoruz merkez
HABERİ PAYLAŞ

Üşüyoruz merkez

Sevgili dünlük, biz İzmirlilerin termometresi doğuştan sıcağa ayarlı, dolayısıyla bizim kış nedir tam olarak anlayamayan zihinlerimize, acilen, “Gerçekten kalın kazak nedir?”, “Atkı, boyuna nasıl sarılır?”, “Eldiven nereden satın alınır?” gibi konularda eğitime ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Zira bu konulara, kesinlikle hakim değiliz.

Şu aralar en büyük sorunumuz, balkonda oturamamak mesela. Evde nasıl vakit geçirilir bilmiyoruz ki. Kışı atlatıp bahara kavuşmak hepimizin hayallerini süslüyor. Peki bu üşüme halinin, keyife çevrilme olasılığı var mıdır? Bu hafta önerilerim bu yönde olacak. Üşüyoruz merkez, öyleyse biraz da eğlenelim.

Haberin Devamı

SPİL DAĞI

Biz kışın kuru soğuğunu biliriz ama çocukluğumuz, diğer şehirlerde kar sebebiyle tatil olmuş okulların haberlerini dinlemekle geçti. Spil’e çıkmadıysa ömründe kar görmemiş İzmirli sayısı da oldukça yüksektir. Peki bu Spil’e nasıl gidilir. Gidilip ne yapılır? Spil Dağı 1969 yılında milli park ilan edilmiş. Milli park, dağcılık sporuna uygun ve önemli bir rekreasyon alanı.

Mitolojide Kybele, Niobe, Tantalos ve Pandereos ile ilgili öykülerde adı geçen Spil Dağı’nın eteklerinde Tantal Kalesi kalıntıları, bereket tanrıçası Kybele’nin rölyefi, Niobe Ağlayan Kaya ve Bizans Dönemi’nden kalma Magnesia Kalesi’nin kalıntıları da yer alıyor. Panoramik Spil Dağı’nın değişik yerlerinden Manisa’nın kuşbakışı manzarasını, İzmir Körfezi’ni ve Yunt Dağları ile Aliağa Körfezi’ni görmek mümkün.

Dağın en ünlü bitkisi kümeler halinde yetişen Spil ya da Manisa Lalesi. Hatta, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’a götürülmüş ve bir döneme adını vermiştir. 1995 yılında turizm merkezi ilan edilen ve milli parkın asıl gelişim bölgesi olan Atalanı Mevkisi’nde dağ evleri, piknik-oyun alanları, bir kır kahvesi ve lokanta bulunuyor.

Günübirlik kullanımın yanısıra ziyaretçilerin Atalanı’ndaki kamp yerinde kendi çadır ve karavanlarıyla kalmaları veya rezervasyon yaptırmak suretiyle dağ evlerinde konaklamaları mümkündür. Ayrıca yine bu alanda bulunan, toplam 128 yatak kapasiteli dağ evlerinde de önceden rezervasyon yaptırmak suretiyle dört mevsim kalınabiliyor.

Haberin Devamı

ÇAY, ŞÖMİNE, KESTANE

Spil Dağı, şu sıralar -6 derece. Bu da demek oluyor ki gerçekten en kalın giysilerinizi giymeli, kardan ıslanma olasılığını göz önünde bulundurarak, mutlaka yedeklerini yanınıza almalısınız. Özel aracınız ile gidecekseniz, kar lastiği ve buzlanmaya karşılık zincir bulunmalı. Dağda, tesis olmasına karşılık termosla çay ve kahve almanızı öneririm.

Evlerde konaklayacaksanız, bolca, meyve ve kestane almak da keyifli olacaktır. Çam ağaçlarının, karla yüklü dallarının arasından izlenen manzaraya, çıtır çıtır yanan şömine sesi eşlik edecek. Her İzmirli çocuğun, özellikle sömestr tatilinde gitmek için can attığına eminim. Şu an beni okuyan, anne, baba, teyze, hala, dayı, dede, büyükanne kim varsa, umarım o çocuk yüzünde bir gülüşe sebep olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder