Deniz Sarıhanlıoğlu Zeytinden aşı mısın güzeller başı mısın?
HABERİ PAYLAŞ

Zeytinden aşı mısın güzeller başı mısın?

Sevgili dünlük, insan hep iyiyi umar, şans ister, iyi şans! İçinden güzellik geçirenlerin yolu, güneşlidir genelde. En büyük yıldız olan güneşten söz etmiyorum. Aydınlık, sıcak, bolluk ve berekete sebep olan güneştir benim anlattığım. Bu, iyi niyettir. Çok çalışmak, sağlıkla yaşamak, kimsenin ayağına taş değdirmemektir. Gezegenin yalnızca sana ait olmadığının farkında olmaktır, fark ettirmektir, fark yaratmaktır. Hayvanları sevmek, çocukları korumak, muhtaçları unutmamaktır. Barışı dilinden düşürmemek, her nimete şükretmektir. Kalbinin ortasında neşeli bir kuşla uyandırır insanı, iyi niyetli olmak. Acısıyla, tatlısıyla, hayata bir parmak bal çalmaktır. O güne ait ne varsa sevilecek, kucağına alıp, bağrına basmakla mümkün olacaktır. Ben şimdi zeytin zamanıyla mutluyum misal. Zeytin zihnimde çok fazla anlam taşır. Sizinle de bu hafta bu güzelliği paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Değerlerin sembolü

Zeytinden aşı mısın güzeller başı mısın

Günün, güneşin, buluttan nemi alan toprağın, uykuya geçmeden önce güzelliklerini önümüze serdiği zamanlara; zeytin zamanına gelmiş bulunuyoruz. Yılın bu zamanı, memleketin her yanında zeytin hasadı oluyor. Tüm kutsal kitaplarda zeytin ağacı; kutsallığın, bolluğun, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, arınmanın ve yeniden doğuşun, kısaca insanlık için en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür.

Antik Yunan’da tanrıların başı Zeus, insanlığa en değerli armağanı veren tanrı ya da tanrıçanın, yeni kurulan şehrin hükümdarı olacağını vaat eder zamanında. Bu haberi duyan deniz tanrısı Poseidon ve bilgelik tanrıçası Athena, mücadeleye girer. Poseidon, insanları keşfedilmemiş, uzak diyarlara götürecek olan görkemli atı, Athena ise insanlığa yüz yıllar boyunca bereket ve yaşam kaynağı olacak olan zeytin ağacını yaratır. Yarışı kazanan Athena olur ve şehre onun ismi verilir.

Athena antik mitolojide “gökgözlü” olarak anılır. Zeytin meyvesinin de hasat öncesinde gök (mor) rengini aldığı düşünülür. 1000 yaşına kadar yaşadığından “ölmez ağaç” denir. Yemektir, yağdır, ilaçtır zeytin. Ege’nin baş tacıdır. Üstad Tuncel Kurtiz’in sözlerini anmadan geçemem:

Haberin Devamı

Bir efsane ağaçtır zeytin! Nuh Tufanı’nda ağzında zeytin ağacıyla gelen güvercin, tufanının bittiğini müjdelerken umut ve barışın simgesi olmuştur. Bu ağaç ne batılı, ne de doğuludur, cihanşumüldür!

Gövdesi son derece dayanıklıdır. Çürüyüp ölse bile, dibinden sürgün vererek yeniden dirilir. Bu yüzden zeytin ağacı ölümsüzdür, hayat ağacıdır. Bu açıdan her zeytin ağacı, insanlık kadar eski olabilir. Girit’te 4000 yaşında bir zeytin ağacı tespit edilmiştir. Yine Hırvatistan’da 1600 yıllık bir zeytin ağacı vardır ve hala ürün vermektedir. Sanatın her dalına konu olmuştur. Bir zeytin ağacına bakıp, saatlerce hayallere dalabilirsiniz. Dalınız, bu güzel ağaca bir de o gözle bakınız.

Ara Güler: Merhaba İzmir

Büyük usta 27 Aralık’a dek İzmir’de!

İnsanlar bakarak, görerek, yaşayarak bir şeyler öğreniyor değil mi? Ben de baktım, gördüm, yaşadım, öğrendim işte. Bir de çektim. Haydi merhaba!

Ara Güler, hayatı boyunca belki de en çok kullandığı kelimelerden biri olan “merhaba” ile bu kez İzmir’i selamlıyor. Arkas Sanat Merkezi, Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) ve Ara Güler Müzesi iş birliğinde düzenlenen sergide; Güler’in gençlik yıllarında yaptığı edebi çalışmalar, doğup büyüdüğü ve yaşamı boyunca belgelediği İstanbul’a ait fotoğraflar, ulusal ve uluslararası kültür-sanat dünyasından önemli isimlerin portreleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu fotoğraflara, Ara Güler’in dünya kamuoyuna tanıttığı Afrodisyas, Nemrut ve Nuh’un Gemisi ile ilgili fotoğrafları eşlik ediyor. Muhabir olarak defalarca ziyaret ettiği İzmir’in daha önce hiç sergilenmemiş fotoğrafları ile İzmir çevresinde yer alan Agora, Efes, Bergama, Allianoi gibi antik kentlerin görünümleri, bu bölgelerin zaman içindeki değişimini gösteriyor.

Sergi kapsamında yer alan, Ara Güler’in kariyeri boyunca kullandığı kameraları, basın kartları, kaşe ve ıstampaları, kontakt baskıları, kendi hazırladığı kitap maketleri; Güler’in çalışma metodlarını ve fotoğrafçı yönünü ortaya koyarak hayatının çeşitli dönemlerini takip etme şansı sunuyor. Ara Güler fotoğrafları, İzmir’de ilk kez bu kadar kapsamlı bir seçki ile izleyiciyle buluşuyor. Onun kendine has deyişiyle: Merhaba İzmir!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder