Deniz Temur 2 yaşında çocuklar neden yemek yemez?
HABERİ PAYLAŞ

2 yaşında çocuklar neden yemek yemez?

2 yaş çocuklar için sınırların zorlandığı çok özel bir dönemdir. Çocukların oral dönemi yani dünyayı ağız yoluyla tanıma dönemi bitmiş, anal dönem başlamıştır. Anal döneme geçiş çocuklarda genital huzursuzluğu kaka ve çişin varlığını hissettikleri, vücutlarının farklı bölümlerini keşfettikleri ve bu değişimle beraber içsel bir huzursuzluk yaşadıkları dönemdir.

Konuşma kabiliyetlerinin de geliştiği bu dönemde çocuklar her konuda sınırlarını zorlamayı ve nereye kadar ileri gidebildiklerin denemek isterler. Buna yemek alanları da dahildir. Çocuklar açlığa dayanma, açlığa karşı oyunu ve hareketi tercih etme gibi değişimler göstermeye başlarlar. Eğer çocuğunuz hareket odaklı bir çocuksa bu değişimi daha fazla yaşarsınız. Masada oturtmak, uzun süre bir şeye odaklanmak bu yaş çocukları için zordur. Bu detayı düşünerek 2 yaş çocuğunun yeme sorununa odaklanmak gerekir. Tercihlerine saygı duymak, açlık hissiyle yemek talep etmesini desteklemek, sağlıklı yiyecek alternatifleri oluşturarak tercihleri onlara bırakmak yeme sorununun kronik hale gelmesini önleyecektir.

Haberin Devamı

Bu dönemde çocuğu yemeye zorlamak kalıcı yeme bozukluğunun da nedeni olacaktır. 2 yaş çocuğunun yemek yemesi için sizinle uyumlu hale gelmesini istiyorsanız onlarla oyun oynamalı, onların size anlattıklarını dikkatle dinlemeniz ve kaliteli iletişim kurmanız gerekir. 2 yaş çocukları dünyayı oyunla algılama ve kendini oyunla ifade etme konusunda yeterli becerileri kazanmış durumdadır. Oyunları onun günlük rutinleri, kaygıları, korkuları, sevinçleri vb. tüm duygularını yansıttığı bir alana dönüşür. Çocukla oynamak hislerine ortak olmak, onun dünyayı daha güvenle deneyimleme cesaretine ulaşmasını sağlar. Yemek yemek için de yeni yiyecekleri denemek için de çocukların güvene ihtiyaçları vardır. Oyun yoluyla bunu kazanmak beslenme alışkanlıklarına da yansıyacaktır.

MUTLAKA MUTFAĞA SOKUN

2 yaş çocuğu için her şey öğrenilebilir ve denenebilirdir. Bu nedenle 2 yaşındaki çocuğunuzla yeme sorunu yaşıyorsanız onu mutlaka mutfağa sokun. Yiyeceklerle oymasına yardımcı oyunlar kurun, yiyeceklerin pişirmeye hazırlık süreçlerine dahil edin, yaşına uygun süreçlere dahil edin çırpma, koparma vb. işlerde size katılmasını destekleyin. Mutfakta geçirilen keyifli zaman 2 yaş çocuğunun zihninde orayı eğlenceli, güvenli bir oyun alanı olarak tanımlamasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

KESKİN DEĞİŞİMLER YEME SORUNU YARATABİLİR

2 yaş civarında yaşanan keskin değişimler de çocuklarda yeme sorunu yaratabilir. Kendi içinde değişim yaşayan ve zorlu bir sürece giren 2 yaş çocuğunun bu dönemde memeden kesme, annenin işe başlaması, bakım verenin değişmesi, tuvalet eğitimine geçiş, taşınma, kendi odasına geçme, anne baba ayrıldı, kardeş doğumu gibi zorlu bir tetikleyiciyle karşılaşması da yeme sorunu yaratabilir. Burada beslenmeden uzaklaşma bir neden değil sonuçtur. Bu tip bir değişim sonrası beslenme reddi başladıysa çocuğun değişimden kaynaklanan duygusal ihtiyaçlarına odaklanarak sorun alışabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder