Deniz Temur Başarılı BLW için 5 ipucu
HABERİ PAYLAŞ

Başarılı BLW için 5 ipucu

Baby Led Weaning-BLW yani Bebek Öncülüğünde Beslenme denemelerinin çoğu başarısızlık hikayeleriyle son buluyor. Bugün sizin için BLW’yi uygularken bazı işinizi kolaylaştıracak bir kaç ipucu vermek istedim. Başlamadan önce bir noktanın da altını çizmek isterim. Her bebeğin ek gıdaya geçiş serüveni farklıdır. Kimisi erkenden yiyecekleri ağzında çiğnemeye başlarken bazılarının bunu yapması için daha fazla zamana ve tecrübeye ihtiyacı olur. Asla başka bebeklerin gelişimiyle kendi bebeğinizi kıyaslamayın ve bu işin zaman işi olduğunu hatırlayın. Özellikle de internette ve sosyal medyadaki BLW sayfalarında gördüğünüz brokoli canavarı çocuklara özenip çocuğunuzu zorlamayın, ritmini bozmayın, kendi canınızı da sıkmayın. Unutmayın! Bir gün gelecek ve sizin bebeğinizi de beslenmeyi öğrenecek. 

Haberin Devamı

 Haydi başlayalım!

 BEBEĞİNİZİN GÜVENLİCE OTURDUĞUNDAN EMİN OLUN

 Ek gıdaya geçişiniz ister BLW isterseniz klasik yöntem olsun mutlaka bebeğinizin desteksizce oturduğumaya başladığından emin olun. Yatar halde, mama sandalyesinde öne ve arkaya doğru eğilen bir bebek için BLW’ye başlamak güvenli değildir. Bu nedenle mutlaka dik ve kendi gücüyle oturabilir hale gelmesini bekleyin.

 ISI VE DOKU KONTROLÜ YAPMAYAN YİYECEKLERİ BEBEĞİNİZE VERMEYİN

 BLW hazırladığınız gıdaların dokusunun iki parmağınızın arasında ezilebilecek kadar yumuşak ancak dik durabilecek kadar da sert olması gerekir. Bebek yiyecekleri bu sayede parmakları arasında tutabildiği gibi ağzına aldığında da kolaylıkla ezebilir olmalıdır. Bu sayede boğulma riskini de ortadan kaldırmış olursunuz. Diğer bir nokta ise yiyeceklerin ısısının yetişkinlere değil bebeğe göre uygun olduğundan emin olun. Sizin için sıcak olmayan bir yiyecek bebek için sıcak olabilir ve besinlere dokunmaktan kaçınabilir. Bu yüzden besinlerin sıcaklığının bebeklerin onu rahatsız olmadan tutabileceği ısıda olmasına özen gösterin. Aynı durum soğuk yiyecekler için de geçerlidir.

 BEBEĞİNİZİ BESİNLERLE ASLA YALNIZ BIRAKMAYIN

 BLW’nin ilk aşamalarında bakım verenlerin dikkati hep çocuklarında olur. Ancak bebeklerin beslenme başarısı yükseldikçe bu dikkat azalabilir. ‘Zaten yiyor, çiğneyebiliyor’ diye düşünerek asla bebekleri yiyeceklerle yalnız bırakmayın, sürekli gözlemleyin.

Haberin Devamı

 AĞZINDA BİRİKTİRMEDİĞİNDEN EMİN OLUN

 Bebekler hatta küçük çocuklar da yiyeceklerin suyunu emip posasını ağızlarında tutma eğilimi gösterebilirler. Bu emme güdüsünün beslenme sırasında da devam etmesinin bir sonucudur. Böyle durumlar geçici ve normaldir. Ancak ciddi bir boğulma riski oluşturduğundan olası olumsuzluklara karşın bebeklerin ağzı onları rahatsız etmeden kontrol edilmelidir. Özelikle yanak çevresinin boş olduğundan, bebeğinizin lokmalarını yuttuğundan emin olun. Özellikle de su verirken ağzın tamamen boş olup olmadığını mutlaka kontrol edin. 

 ASLA ZORLAMAYIN

 Bebeğinizi yemek yemesi için asla zorlamayın. Zorlayarak başlayan bir ek gıdaya geçiş süreci ilerleyen zamanlarda besin reddinin ana nedeni olabilir. BLW’de amaç çocuğun beslenme serüvenini kendi yönetmesidir. Bu nedenle 6 ila 12’nci ay arasında çocukların ana öğününün halen anne sütü ve formül mama olduğunu bilin ve diğer tüm yiyeceklere alışması için ona alan açın. 

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder