Deniz Temur Biberon ve emzikten ayırırken dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Biberon ve emzikten ayırırken dikkat!

Çocuklar biberon ve emzikten nasıl ayrılmalı? Çoğu ebeveyn, çocuklarını anne memesinden ayırırken gösterdikleri hassasiyeti biberon ve emzik için göstermez. Bunun nedeni, biberon ve emzikleri bir oyalanma ve beslenme aracı görmemizdir. Oysa ki bu ürünler çocuklar için beslenmekle birlikte duygusal ihtiyaçlarını da karşılama anlamı taşır. Çocukların bu ürünlerle kurdukları duygusal bağları görmezden gelmemiz, çocuklarımızın duygusal olarak zorlanmasına ve farklı alanlarda uyumsuzluk göstermelerine neden olabilir. Bu nedenle uzun süre biberon ve emzik kullanan çocukların bu ürünlerden ayrılma süreçleri de anne memesinden ayrılmak gibi sakin ve sürece yayılan bir yönetim gerektirir.

Haberin Devamı

 EMMEK SADECE BİR BESLENME DEMEK DEĞİLDİR

 Anne memesi emmemiş, doğumundan itibaren biberonla beslenen çocuklar için emmek sadece bir doyma aracı değildir. Tıpkı anne memesinde olduğunu gibi. Bebekler daha doğumlarından itibaren beslenmenin yanı sıra sakinleşmek, uyumak, hazmetmek gibi pek çok ihtiyaçlarını karşılamak için emme güdülerini kullanırlar. Bu nedenle biberon ve emzik çocukların dünyasında çok şey ifade eder. Süreci bu detayı hatırlayarak yönetmek faydalı olacaktır.

 YEMEK YESİN DİYE BİR ANDA KESİLMEMELİ

 Biberon kullanımı çoğunlukla ek besin dönemine geçişle artık ihtiyaç duyulmayan bir araçmış gibi düşünülmekte. Pek çok ebeveyn bebeklerinin emme ihtiyacını göz ardı ederek ek gıda tüketimini attırmak için biberon kullanımını kısıtlamaya gider. Oysa ki anne sütünün olmadığı durumlarda formül mamalar hayatın ilk 1 yılında ana öğün olarak kullanılması gereken ürünlerdir. Çocuklar daha fazla yemek yesin diyerek formül mama kullanımını kısıtlamak çocukların gelişimleri üzerinde olumsuz etki yaratan, kilo ve boy artışını baskılayan bir ortam yaratır. Aynı zamanda emmekle kurulan duygusal ilişkinin karşılanmaması çocuklarda agresiflik, uyum sağlayamama, uyku bozulmaları, dışkılamada düzensizlik gibi sorunları beraberinde getirebilir. 

 BİBERON VE EMZİK NASIL KESİLMELİ?

 Çocukların bu ürünlerle kurdukları beslenme ve duygusal ilişkilerinin yerine sağlıklı alternatifleri koyarak süreçleri sonlandırmak her zaman iyidir. Aynı şekilde çocukların biberon ve emzikten uzaklaşacaklardı dönem başka bir zorlayıcı süreç içinde olmamak önemlidir. Örneğin, kardeş doğumu, taşınma, hastalık, tuvalet eğitimi vb. Beslenme ihtiyacını karşılamak için günün bazı öğünlerinde çocuklara biberon yerine alıştırma bardakları, pipetli bardaklar sunulabilir. Çocukların bu ürünlere aşinalığı yükseldikçe öğün sayısı arttırılarak yavaş yavaş biberondan uzaklaştırılabilirler. Aynı şekilde çocukların emzik kullanımları da kontrollü olarak azaltılabilir. Emzikler çocukların üzerine asılmadan bir yetişkin kontrolünde kısıtlı sürelerde çocuğa verilmeye başlanabilir. İlk adım olarak her istediğinde yada gün içinde sürekli ağızda olma halinden belirli zamanlarda kullanma haline geçiş sağlanmalıdır. 

Haberin Devamı

 DUYGUSAL HATIRLATICILAR KULLANIN

 Biberon ve emzik kullanımını kesmeye karar verdiğinizde çocukların bu ürünleri kullanırken duygusal olarak geçişini kolaylaştırıcı hatırlatıcılar kullanmak faydalıdır. Örneğin, çocuğunuz biberonu uyku aracı olarak kullanmaya alışık olduğun düşünelim. Çocuğunuz uykuya geçiş için hazırladığında biberonu kullanırken ona şarkı söyleyebilir, vücuduna küçük ritmik dokunuşlarda bulunabilirsiniz. Bunu biberondan ayrılık sürecinde sürekli hale getirmek çocukların alışkanlık kazanmasına yardımcı olacaktır. Bu süreçlerde biberonu bırakmaya karar verdiğinizde çocuğunuzu aynı şekilde şarkı ve dokunuşlarla sakinleştirip, uyku ile bağlantı kurmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Haberin Devamı

 18-24 AY ARASINA DİKKAT

 Çocuklar için 2 yaşın yaklaştığı dönem karmaşık ve zorlu dönemlerdir. Bu dönemlerde çocuklar yavaş yavaş oral dönemden çıkarak, anal döneme geçiş yaparlar. Bu geçiş çocukların bedenlerindeki farklılıkları hissetmeye başladıkları bir dönemi işaret eder. Böyle zorlu dönemlerde çocuklar daha fazla duygusal emmeye ihtiyaç duyarlar. Anne sütü alan çocuklar daha fazla anne memesi emmek istediği gibi biberon ve emzik kullanan çocuklar da bu araçlarla daha fazla temas etmek isterler. Hatta büyük bir kısmı yemek yemeyi azaltarak daha fazla biberonla beslenmek isterler. Böyle zorlu bir geçiş döneminde biberon ve emzikten ayrılma zorlaşır ve çocuklarda duygusal tepkiler görülmeye başlanabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ayrılma işini 24’ncü aydan sonraya yada 18’nci aydan önceye almak faydalı olacaktır. 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder