Deniz Temur BLW nedir, ne değildir?
HABERİ PAYLAŞ

BLW nedir, ne değildir?

BLW çocuk beslenmesinde son yılların en popüler akımı. İngilizce Baby Led Weaning’in kısaltılmış hali olan BLW’nin Türkçesi ‘Çocuk Öncülüğünde Beslenme’ demek.  

BLW’nin amacı ilk 6 ay anne sütüyle beslenen bebeklerin, katı gıdaya geçişinde püre ve sıvı formda yiyecekler yerine daha çok bebeğin eliyle tutabileceği ve kendi kendini beslemeyi öğrenebileceği katı formlu gıdaların sunumuyla gerçekleşir. BLW’de yiyecekler birbirine karıştırılmadan, kendi tatlarıyla bebeklere sunulur ve yiyeceklerin orijinal tat ve dokularını öğrenmeleri hedeflenir. 

Haberin Devamı

 BESLEMEK YERİNE BESLENME VAR!

 BLW yöntemini klasik yöntemlerden ayıran en önemli özellik, bebeklerin bir yetişkin tarafından beslenmesi değil, kendi kendisini beslemesini sağlamak üzerine kurulmasıdır. 6’ncı ay itibariyle BLW’ye uygun besinler, fırında, haşlanmış yada buharda pişirilmiş şekilde parmak boyunda hazırlanarak bebeklerin önüne konur ve besinleri ‘her duyusuyla’ tanıması için fırsat yaratılır. 

 BLW NE DEĞİLDİR?

 Gelelim BLW’nin ne olmadığına!

 BLW sadece bir beslenme metodu değildir. Amaç çocuğun tüm duyularıyla besinleri tanımasıdır. Bu nedenle bebeğin önüne koyduğunuz her yiyeceği yemesi, tabağındakinin tamamını bitirmesi gibi bir hedefiniz olmamalı. Amaç çocuğun önce yiyeceği dokunarak, atarak, ezerek tanımasını ardından da el-göz-ağız koordinasyonunu geliştirerek ağzına götürmesidir. 

 Miktarlara takılırsanız BLW’de başarısız olursunuz. Bu nedenle çocuğunuzun yiyeceklerden başlarda sadece bir kaç lokma yemesini dert etmeyin. Çocuğunuzun ek gıdaya geçişte sadece besinleri öğrenmesini hedefleyin. Çocuğunuzun 6 ila 12’nci ay arasındaki ek gıdaya geçiş döneminde hala ana öğününün anne sütü yada formül mama olduğunu hatırlayın.

 Çocuğunuzun boğulması sizi korkutabilir. Ancak her öğürmenin boğulma olmadığını bilin. Öğürme yiyecekleri boğazdan geri çıkarmak için bir reflekstir ve bu refleksi kazanmak çocuklarını boğulmaya karşı asıl koruyan adımdır. Bu nedenle süreçte öğürmenin normal olduğunu hep hatırlayın ve gereksiz korku, panik hali yaratmayın. Çocukların boğulma riskinde neler yapabileceğini acil ilk yardım eğitimleri alarak öğrenin ve yiyecekleri BLW’ye uygun güvenli şekillerde nasıl hazırlayacağınızı mutlaka öğrenin.

Haberin Devamı

 Temiz beslenme deneyimsiz beslenmedir. Bu nedenle çocuğunuz BLW yaparken ortalık ve üstü başı dağılabilir. Böyle durumlarda sakin kalmanıza yardımcı yöntemler geliştirmeniz kolaylaştırıcı olabilir. Yere örtü sermek gibi. 

 BLW’de çocuğa ille de sadece katı formlu gıdalar vermek gerekmez. El-göz-ağız koordinasyonu geliştikçe çorba, yoğurt gibi akışkan kıvamlı besinleri de ona sunabilirsiniz. Kaşık, kase, bardak, alıştırma bardakları, kaşıklı beslenme biberonu gibi aparatlar kullanarak çocuğunuzun akışkan gıdaları da tüketmesini öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

 BLW’de çocuğunuza nasıl yemek yemesi gerektiğini sürekli onu besleyerek öğretmeniz gerekmez. En iyi yöntem çocuğunuzla birlikte sizin de aynı anda beslenmenizdir. Bu sayede görerek deneyimleme ihtiyacı da karşılanır ve taklit yoluyla öğrenme güçlenir.

Haberin Devamı

 Çocuğunuz bazen sizin onu beslemenizi isteyebilir. Bu BLW yapmanıza engel bir durum değildir. Paylaşımlı anları arttırmak güçlü bir ilişki için de geçerlidir. Sadece sürekli beslemek yerine bebeğin deneyimlerine daha fazla alan açmak BLW için daha faydalıdır. 

 Son olarak her bebek BLW’ye aynı şekilde adapte olamaz. Kimisi 6’ncı ayda hızla adapte olurken kimisi için biraz daha zaman gerekebilir. Sabırlı olmak ve denemeye devam etmek, çocuğunuzda bir sorun olmadığını bilmek ve zamana ihtiyacı olduğunu hatırlamak önemlidir. 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder