Deniz Temur Haydi babalar mutfağa!
HABERİ PAYLAŞ

Haydi babalar mutfağa!

Yemek yemeyen çocukların ailelerine sıklıkla ‘baba gücünü’ kullanın önerisinde bulunurum. Çocukların yeni besinlerini denemesi, beslenme saatleriyle ilişkilerinin daha pozitif bir seyir izlemesi için babalarla geliştirilen ilişkiler oldukça iyi sonuçlar verir. Bu farkı yaratan 3 büyük neden var. Bunlardan biri çocukların aslında ebeveynlerinin ikisine de ihtiyaç duymalarıdır. Diğeri beslenme sırasında anneyle yaşanan yüksek stresin babayla çoğunlukla yaşanmamasıdır. Bir diğeri ise annenin kendine zaman ayırabileceği ve bu sayede dinlenmesine ve stresini kontrol etmesine yardımcı bir alan açma fırsatıdır.

Haberin Devamı

Haydi şimdi gelin babalarla çocuklarını mutfağa sokunca bakın neler olduğuna bir bakalım!

BABALAR DA EN AZ ANNELER KADAR ÖNEMLİDİR

Çocuklar doğduklarında fizyolojik ihtiyaçları nedeniyle annelerine bağımlı bir yaşam sürerler. Ancak 1 yaş sonrası bu fizyolojik bağlılık yerini duygusal bağlılığa bırakır. Bu noktada duygusal ihtiyaçları ebeveynlerden birinin üstlenmesi çocuğun gelişiminde duygusal eksiklikler yaratır. Bu süreçte babaların rolü en az annelerin ki kadar kritik öneme sahiptir. Çocuklar anneleriyle olduğu gibi babalarıyla da kaliteli ve pozitif bir iletişim ortamına girdikçe duygusal olarak daha güvende ve değişimlere açık bir hal alırlar. Bu nedenle babaların çocuklarıyla birlikte zaman geçirmesi, paylaşımlarda bulunmaları çocuğun her tür değişime karşı uyum göstermesi için büyük bir itici güç yaratır. Bu uyum yeme sorunlarını aşma alanları için de geçerlidir.

ÇOCUKLARIYLA MUTFAĞA GİREN BABALAR

Kabul edelim ki anneler gün içinde ailenin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun bir programı yönetirler. Bu programdaki aksamalar çoğunlukla tüm ailenin ihtiyaçlarını sekteye uğrattığından annelerin kaygı ve stresi kolaylıkla yükselir. Bu nedenle annelerin çoğu, işlerin sürekli bir düzen içinde sürmesi için yüksek efor sarf ederler. Bu yoğun düzen içinde beslenme anlarının stresli bir hal alması çok muhtemeldir. Saatlerce mutfakta kalan bir anne, tabağındakini yemek istemeyen bir çocukla karşılaşınca çoğunlukla öfkesini kontrol edemez. Sıklıkla yaşanan bu durum anne-çocuk-yemek ilişkisini de zorlayan ve sürekli stresli, kontrol dışı bir alana sürükler.

Haberin Devamı

Burada haftanın bazı günleri devreye giren babalar tüm duyguları baştan yaratmak için bize yedek bir güç verebilir. Baba ile çocuk arasında özel zamanların tayin edilmesi, yeme sorunlarını aşmak için yapılması gerekenlerde babanın da rol alması, tüm sorumluluğun annelerin üzerinde olmaması değişim için önemli bir avantaj yaratır. Basit ama keyifli bir öğünün çocukla hazırlanması, yiyecekler hakkında konuşma, çocuğa pişirme ve hazırlık süreçlerinde sorumluluk verme çocukların yemek masasındaki tavrını da olumlu yönde değiştirir.

İKİ EBEVEYNE DE GÜVENLİ BAĞLANMA SAĞLAR

Bu yolda babanın haftanın bazı günleri ‘anne olmadan’ çocukla kaliteli zaman geçirmesi, mutfak aktivitelerini çocukla birlikte yapması hem çocuğun babaya olan duygusal ihtiyacını karşılayacak hem de iki ebeveynine de güvenli bağlanmasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı

ANNELERE ÖZEL ZAMAN YARATIN

Çocukların mutfakta babalarıyla geçirdiği sürelerde annelere verebileceğim en iyi tavsiye; bu zamanı kendi kişisel ihtiyaçları için harcamaları olacaktır.

Babayla çocuklar mutfaktayken evdeki diğer işleri yapmak için değil, kendi kişisel ihtiyaçlarınız için bu zamanları kullanmak sizin ruhunuzdaki yorgunluğu atmanız ve kendinizi yenilemeniz için büyük bir fırsat yaratabilir. Bu zamanlarda ister uyuyun, ister müzik dinleyin, ister kuaföre gidin, bir kahve içmek için evden çıkın, isterseniz sadece yürüyün.

Her ne yaparsanız yapın önemli değil ama yaptığınız şeyin size iyi gelecek şey olduğundan emin olun ve evdeki işleri unutun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder