Derya Özel 7 çok geç!
HABERİ PAYLAŞ

7 çok geç!

AÇEV’in (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) 0-6 yaş erken çocukluk dönemindeki eğitimin önemini vurgulamak amacıyla hazırladığı “7 Çok Geç” kampanyasından haberiniz var mı? Benim yeni haberim oldu. Çünkü ben daha 14 ay öncesine kadar bir anne değildim. Şimdi çocuklarla ilgili ne kadar eğitici kitap, ne kadar sosyal etkinlik ve bilinçlendirme kampanyaları varsa hepsinden haberdar oluyorum.

Cumartesi günü Ümraniye Meydan Alışveriş Merkezi’nde Anne Bebek Festivali’nde Neşe Erberk ile bir söyleşiye katıldık. Benden çok daha deneyimli olan üstelik de çocukların kişisel eğitimlerinde uzmanlaşan bu şahane kadından çok şey öğrendim. Hem üçüz annesi olmak hem de anaokulu işletmek her babayiğidin harcı değildir. Çocuk büyütürken kendi yaptığı yanlışlardan bile cesurca bahsedebilen bir kadın o. AÇEV’in “7 Çok Geç” kampanyasından da Neşe Erberk sayesinde haberim oldu.

Okul öncesi eğitimin ne kadar gerekliği olduğunu anlattı bizlere ama artık bu eğitimin 1–3 yaş aralığında da verilmeye başlandığını ve asıl bu yaş aralığında çocukların kişiliğinin oturduğunu söyledi. Çocukların özgüveninin gelişmesi ve sosyalleşmelerinin bu yaş aralığında temelleri atılıyormuş. İşte bu yüzden 9 aydan itibaren anneyle birlikte katılabildikleri oyun grupları ve 1 yaşından itibaren de kendi okullarında verdikleri eğitimden bahsetti. Tuvalet eğitimini de verdiklerini söylediği zaman hani utanmasam boynuna sarılıp “Kurtar beni bu azaptan” diyecektim. Malum, bir süre sonra kızların tuvalet eğitimlerine başlamam gerekecek.

Haberin Devamı

TUVALET EĞİTİMİ

Bir çok annenin kabusudur tuvalet eğitimi. Uzmanlar çocuğun asla zorlanmaması gerektiğinin altını çiziyorlar. Bakın bu konuda evlilik ve aile terapisti İlkim Öz ne diyor: “Ülkemizde tuvalet eğitiminde yaygın tutum çocuğu 1–1,5 yaşına gelince klozete oturtmak, altına kaçırdığında korkutmak ve dövmektir… Sağlıklı bir çocuğun kasları 2–2,5 yaşından önce gelişmez. Çocuk psikolojik gelişim dönemini tamamladıktan ve kasları da tutmaya başladıktan sonra tuvalet eğitimi kendiliğinden gerçekleşecektir.” İşte sevgili anneler, bizim için zorlu bir süreç daha başlayacak. Bir süre daha sabırla yanımızda çocuk bezlerini taşımaya ve olur olmadık zamanlarda alt değiştirmek için uygun yerler aramaya devam edeceğiz. Çocuğa tuvalet eğitimi verirken yapılması gerekenleri de sıralamış İlkim Öz.

“Kaslarının hazır olmasını bekleyin.

Onu asla zorlamayın.

Altına kaçırdığında kızmayın, ayıplamayın, bağırmayın ve asla vurmayın.

Bazı anneler çocukları gündüz altına yapmıyorsa bez bağlamaz ama geceleri bağlar. Bu çifte standart, çocuğun kendisiyle ilgili algılamasının dengelerini bozar. Ya gece ve gündüz bağlayın ya da hiç bağlamayın.

Gündüz işemelerinden kurtulan çocuğunuza gece de bez bağlamayın. İki saatte bir uyanarak onu çişe tutabilirsiniz. Çalışan anneler için bu bir eziyettir. Bu yüzden ben ne annenin ne de çocuğun zorlanmasından yanayım. Olayı doğasına bırakmak ve çocuğun bedeninde işleyen sisteme güvenmek en doğru yöntemdir.”

Bu bilgilerin tamamını ve daha fazlasını İlkim Öz’ün ‘Anneler ve Kızları’ kitabında bulabilirsiniz. Bu yaş grubunda çocuğu olan tüm annelere kolay gelsin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder