Derya Özel Arkeopark'ta minik arkeologlar yetişiyor
HABERİ PAYLAŞ

Arkeopark'ta minik arkeologlar yetişiyor

Çocuklara tarihi sevdirmenin en güzel yolunu sanırım Mardin Müzesi bulmuş. İlkokul 3. sınıflardan itibaren müze bahçesinde çocuklara yönelik eğitim atölyeleri kurarak, onları hem sosyalleştirip, hem de eğitimin en eğlenceli halini sunuyor. İnternet sitelerini ziyaret ettiğimde gördüğüm atölye çalışmalarına hayran kaldım.

Eski çocuk oyunları atölyesi, Mezopotamya Uygarlıkları atölyesi, felsefe atölyesi, mozaik ve arkeolojik kazı atölyeleri, taş işleme ve masal atölyesi benim en ilgimi çekenler oldu. Şöyle sesleniyorlar çocuklara; ‘Mardin Müzesi İlkokul 3 ve 4. sınıf öğrencileri başta olmak üzere siz çocukların hoş vakitler geçirerek eğitim almanızı sağlayacak mükemmel bir yer hazırladı.

Haberin Devamı

Müze binamızın önündeki avluda, sizlerin kültürel mirasınızı tanıma, koruma, yaşatma bilincinde bireyler olarak yetişmenizi sağlayacak ArkeoPark Müze Eğitim alanı; bolca oyunlar oynayacağınız, farklı atölyelerde eğitici çalışmalar yapacağınız, bolca kahkaha atacağınız, zilin hiç çalmadığı; fakat hiç sıkılmayacağınız duvarsız bir sınıf.’ Üstelik Mardin Müzesi Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri’nde (IDCA) Altın Ödül alarak Dünya Birincisi olmuş.

Arkeopark projesi başta olmak üzere hazırladığı eğitim programları ile farklı kültürlerle işbirliği yapan ve ziyaretçi çeşitliliğini arttıran Mardin Müzesi, Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri’nde (IDCA) müze eğitimi çalışmaları ve Arkeopark ile “Gençlere Yönelik En İyi Program” dalında dünya birincisi olmuş.

Projeyi üreten ve hayata geçiren herkesi yürekten tebrik ediyorum.

YENİDOĞAN İKİZLERİN PİŞİKLE MÜCADALESİ

37. haftada dünyaya gelmeye karar veren ikizlerimi ilk gördüğümde bu kadar küçük olabilecekleri aklımın ucundan geçmemişti. Derin 2.540 gram doğarken, Mavi 1.860 gramla Derin’in yanında parmak çocuk gibi duruyordu.

Parmakları kürdan gibi ince ve kırılgandı. Çok kısa bir zamanda nasıl güçlü bir savaşçı olduğunu kanıtladı ve hızla kilo alıp, boyu uzamaya başladı. Mavi’nin yanında tombik gibi duran al yanaklı Derin’inse, biraz daha narin olduğu çıktı ortaya.

Haberin Devamı

İlk hafta göbek bağını dert etmiştim kendime. ‘Dokunmadan nasıl temizleyeceğim? Canını yakar mıyım? Bebek bezi göbek bağına değince acıtır mı?’ gibi kafamda deli sorular vardı.

Her bebeğin cildi farklı

Biz göbek bağının düşmesini sorunsuz atlattık ama hassas prenses Derin’in cildi sürekli problemli. Ya atopik dermatit denen bir tür egzama oluyor ya da pişik. Aynı zamanda, aynı temizliği her ikisine de uyguladığım çocuklardan birinin cildi daha hassas çıktı sizin anlayacağınız.

İşte o dönem, bir pişik uzmanı oldum çıktım. Egzamaya anne sütü mucize gibi gelirken, pişik oluşumunu engellemek için Derin’e daha fazla özen göstermem gerektiğini anladım.

Sık sık altını değiştirdim, pişik özleyici kremler kullandım ve bazen de bitkisel yağlardan destek aldım. İkiz olmaları, onların aynı çocuk oldukları anlamına gelmiyor. Her çocuğun cilt tipi farklı oluyor. İkiz olsalar bile...

PUSETLİ ANNELERE ETKİNLİK

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi ve Turkcell Platinum işbirliğiyle düzenlenen “Pusetli Anneler Günü”, tüm anne ve bebeklere, ilk müze deneyimini yaşatacak. Ücretsiz gerçekleştirilecek etkinlikte, anne ve bebekler eğitmen eşliğinde sergi turu ve özel atölye çalışmalarıyla sanat dolu bir gün geçirecek. Etkinlik programı eğitmen eşliğinde yapılacak sergi turunun ardından, bebeklerin katılacağı hafıza oyunu ve baskı teknikleri atölye çalışmasından oluşuyor.

Haberin Devamı

Daha sonra anne ve bebekler müzenin bahçesini gezerek, parkta geçirecekleri güzel bir günü müze deneyimiyle birleştirecek. Ücretsiz programa, anne ve bebeklerinin yanı sıra babalar da katılabiliyor. “Pusetli Anneler Günü”nde 0-18 aylık bebeklerin katılacağı 30 dakikalık programda, sergideki eserlerin önünde eğitmenle birlikte incelemeler yapılarak, bebeklerde renklerin yarattığı etki gözlemlenecek.

18-36 aylık bebeklerin katılacağı 60 dakikalık programa başlayan çocuklar, kendi hazırladıkları isim kartlarını boyunlarına astıktan sonra sergi turuna çıkacak. Turun ardından hep birlikte hafıza oyunu oynayan çocuklar, sergiden seçilmiş örnekleri eşleştirip ve boyalarla Miro’nun eserlerindeki figürlere benzer baskılar yapacak. Etkinlik bir hafta Perşembe, bir hafta Cumartesi günleri yapılacağı için rezervasyon yapılması öneriliyor.

Yaş grubu: 0-18 ay, saat 10:30 11:00 ve 18-36 ay, saat 11:30-12:30 Tel: 0212 277 22 00

ÇOCUĞUM TAKINTILI MI

Son zamanlarda kendi bardağı dışında kimsenin bardağından bir şey içmek istememesi konusunda ısrarcı davranan Mavi, beynimde bir şimşek çakmasına sebep oldu. Acaba çocuğum takıntılı mı? Ufak çaplı bir araştırmayla çocuklarda takıntının hangi yaşlarda başlayabileceğini, ne kadar sıklıkta devam ederse bunun takıntı sayılabileceğini öğrendim. Genel gelişim süreci olan 2-5 yaş döneminde çocuklarda takıntıyı andıran davranışlar normal kabul edilebiliyormuş.

Aynı saatte uyumak, uyumadan önce kitap okumak, kendi bardağından süt içmek gibi davranışlar 2-5 yaş arası normal olmakla birlikte giderek azalması bekleniyormuş. Bu tür davranışların sıklığı ve şiddeti 5 yaştan itibaren azalmayıp yerine kaygı ve huzursuzluklar başladığında, alarm zilleri çalmaya başlıyormuş.

Ailelerin en büyük yanlışı, çocuğuna konduramadığı takıntı ya da diğer deyişle opsesif kompulsif bozukluğun, inatçılık ya da tutturma olarak algılanması olduğunu söylüyor uzmanlar. ‘Benim çocuğum yapmaz’, ‘benim çocuğumda olmaz’ kafasını bir tarafa bırakıp, şüphelendiğiniz her durumda uzmanlara danışmakta fayda var sevgili okur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder