Derya Özel Ergenlik yaşı düştü mü?
HABERİ PAYLAŞ

Ergenlik yaşı düştü mü?

8-9 yaşındaki çocuklarının garip ergen tavırları sergilediklerine şahit olanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Ergenlik yaşı düştü. Bunun hormonal değil ama beyin olarak aşağı çekildiğine inanıyorum. Nasıl mı?

Genel olarak gördüğüm manzara çok açık. Kendi çocuklarımdan yola çıkarak pek çok yakın arkadaşımdan da duyduklarım, gördüklerimle edindiğim izlenim, aslında biraz tüyler ürpertici. “Bizim zamanımızda” ile başlayan cümleleri pek sevmesem de, ergenlik yaşı ile bir tür kıyaslama yapmak gerektiği için izninizle cümleye böyle başlayacağım.

Haberin Devamı

Evet bizim zamanımızda ergenlik yaşı 12-13 itibariyle başlarken şimdi bu yaşın 8-9’lara inmesinin bir çok sebebi olduğuna inanıyorum.

Yedikleri, içtikleri ya da soludukları havanın hormonlarına nasıl bir etki ettiğini bilemem ama izledikleri, okudukları ya da oynadıkları şeylerin onları bir an önce büyümeye sevk ettiği kesin.

İzledikleri çizgi filmler bile biz yetişkinlerin anlayacağı espirileri sıralarken, oyunlar da tam yetişkin işi içeriklerle donatılıyor.

Bizim Tom ve Jerry’nin o saçma sakarlıklarına güldüğümüz zamanları hatırlayın, bir de şimdiki çocukların izledikleri full yetişkin ve “yüksek kafalarla” yazılmış çizgi film repliklerini bir düşünün.

Bizim oynadığımız zamanının en dijital oyunları getirin gözünüzün önüne; Pacman, Tetris ve daha sonrasındaki Mario’yu bile sayabilirim, bir de şimdiki oyunları sıralayalım...

Ergenlik yaşı düştü mü

“Bir an önce büyü ve yetişkin dünyasına gir” mesajlarıyla dolu filmler, animasyonlar, youtube videoları ve tablet oyunları...

Elbette o çocuk sana dönüp “Hadi amaaa, bu kadarı da fazla” gibi bir gençlik dizisi repliğiyle konuşacak, manipülasyonu öğrenip, seni bile alt edecek stratejiler geliştirecek.

Her ne kadar yasakçı bir anne olmasam da, kuralcı bir anne olmak bugüne kadar çok işime yaradı. Televizyon izleme, tabletle vakit geçirme zamanlarını hep ben belirledim. O televizyon hiçbir zaman açık durmadı. Ailece izleyebileceğimiz filmleri seçip, kendimize ait özel zaman dilimleri olarak o filmlerin keyfini birlikte çıkardık. Fakat ne kadar temiz saha yaratmaya çalışırsak çalışalım, okul ile birlikte kendilerine ait sosyal çevreleri geliştikçe, takip etmedikleri her şeyden dolayı eksiklik hissediyorlar. İzlemedikleri çizgi film, oynamadıkları tablet oyunu ya da yeni bir animasyon karakterini bilmemek, okulda dışlanmalarına kadar varabiliyor.

Haberin Devamı

İnanın bana, biraz geleneksel bir anne olmaktan zarar gelmez. O tableti elinden almanız, ufak çağlı krize sebep olur belki ama günü kurtaracağım diye, bütün hayatını etkileyecek alışkanlıklara itmeyin çocuklarınızı. Kurallar iyidir. Otoriteyi elden bırakmayın. Kendine güvenli çocuklar yetiştirmek için, önce onun gözünde kendi otoritenizi sağlamlaştırmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder