Derya Özel İkizlerden öğrendiklerim…
HABERİ PAYLAŞ

İkizlerden öğrendiklerim…

Haberin Devamı

İkiz sahibi olacağımızı öğrendiğimiz andan itibaren, ikizlerin bakımı ve eğitimiyle ilgili bir çok yerde eğitici kitaplar aramıştım. Gelin görün ki ikizlerle ilgili bir kitap şöyle dursun, çocuk bakımı ve eğitimi kitaplarında bile, ikizlere ayrılan sayfa sayısı yok denecek kadar azdı. İnternet üzerinden yaptığımız araştırmalarda ise, ikiz sahibi annelerin blog yazılarından başka bir şey bulamadım. Onlar bile bana arayıp da bulamadığım kitaplardan daha fazla bilgi sağladı. En azından annelik tecrübeleri, edinilen pratik beceriler ve davranış psikolojilerini el yordamıyla öğrenmiş anneler vardı karşımda.

“Anneler, uzmanlara karşı” bir durum oluştu kafamda. Uzmanlar tarafından araştırılmış psikolojik gelişim tablosu bir tarafa, annelerin edindiği tecrübeler başka bir tarafa. Ben her ikisini de öğrenmek isterken, elimdeki bilgiler sadece uzman ikiz annelerinden çıkan bilgilerdi. Düşünsenize, yüzyıllardır ikiz kavramı bir çok bilim adamının ilgisini çekmiş. Bazı barbar bilim adamları tarafından ikizler üzerinde insanlık dışı deneyler yapılmış -ki bunların başında Naziler geliyor, farklılıkları ve benzerlikleriyle aynı zamanda hayranlık uyandırmış ikizler. Günümüzde hala araştırılmaya devam edilen ikiz olgusu, bilim adamlarının düzenlediği uluslar arası ikiz konferansının ilham kaynağı olmuş. Bütün bunlara rağmen, benim sevgili ülkemde ikizlerin bakımı, gelişimi ve belki de ikiz araştırmalarının tarihçesiyle ilgili tek bir kaynak dahi yok.

İkizlerle ilgili bilinmeyen gerçekler…

Ari ırk yaratma saplantısında olan Nazilerin “ölüm meleği” lakaplı korkunç doktoru Joseph Mengele, ikizler üzerinde korkunç deneyleriyle de bilinir. Yaptığı deneylerin tıbbi hiçbir değeri bulunmamakla birlikte, ari ırkı klonlama saplantısından dolayı ikizler onun için bulunmaz bir nimet olmuş. Çünkü ikizler, doğal klonlardır.
***
Birbirinden ayrı büyüyen tek yumurta ikizlerinin, birbirine çok benzeyen davranışlar sergilediği gözlenmiş. Doğduktan sonra farklı sebeplerle ayrılan tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan gözlemde, her iki kardeşin de korkuları, yetenekleri, hobileri ve hatta evlendikleri insanların fiziksel özelliklerinin bile aynı olduğu saptanmış.
***
Tek bir yumurtanın, anne karnında neden ikiye ayrıldığı ise hala bir sır. Birbirine tıpatıp benzeyen ikizlerin yani tek yumurta ikizlerinin, döllenen tek bir yumurtanın ikiye bölünmesiyle oluştuğu bilinirken, döllenen yumurtanın neden ikiye bölündüğü hala araştırılıyor. Tek yumurta ikizlerinin oranı 1000 de 3 ya da 4 iken, çift yumurta ikizlerinin durumu, ailenin etnik durumu, annenin yaşı, beslenme alışkanlıkları ve çiftlerin hangi aralıkta birlikte olduğuyla değişkenlik gösteriyor.
***
İkiz olma durumunun en eski mitolojilerde bile varolduğunu biliyoruz. Bir çok eski kültürün yaratılış mitlerinde karşımıza ikizler çıkıyor. Eski Mısırlılar, hayatın başlangıcında Nun ve Atun isimli ikizlerin olduğuna inanırlardı. Aslında Atun, kendi başına hareket edebilen bir sperm, Nun ise pasif ve alıcı yumurtaydı. İnanca göre, Nun ve Atun ikiz doğurmuşlardı ve bu ikizler de çoğalarak dünyayı yaratmışlardı.
***
Daha pek çok bilinmeyen ve araştırılan yönleriyle karşımıza çıkmaya devam edecek ikizler. Benim gözüme çarpan bilgilerin bir kısmını sizinle paylaştım. İkizleri yetiştirme ve ikiz psikolojisiyle ilgili çok da yeterli bilgi bulamadım. Ben ikizlerimi el yordamıyla büyütüyorum açıkçası. Keşke elimde beni aydınlatabilecek, uzmanlar tarafından yazılmış bir kitap olsaydı…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder