Derya Özel Karnesi zayıf olan çocuğa nasıl davranılmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Karnesi zayıf olan çocuğa nasıl davranılmalı?

¦ Kıyaslamaktan kaçının Öncelikle çocuğu asla başkalarıyla kıyaslamamak gerekiyor. Kardeşleriyle veya arkadaşlarıyla karşılaştırılan çocuk içten içe onlara karşı kin beslemeye başlar. Kardeşi ve arkadaşlarını rakibi gibi algılaması insan ilişkilerinde yanlış yaklaşımlar benimsemelerine neden olabilir. Üstelik kardeşiyle kıyaslanan çocuk kardeşi kadar sevilmediğini düşünerek hem ailesine hem de kardeşine kızgınlık besler. Bu kızgınlık zamanla yerini kalıcı kine bırakabilir.

¦ Şiddetin her türlüsünden uzak durun Çocuğa kesinlikle fiziksel ve sözsel şiddet uygulanmamalı. Böyle bir davranış şekli çocuğun içine kapanmasına ve ailesinin kendisini sadece başarılı olması şartıyla seveceğini düşünmesine neden olur. Sevildiğini hissedemeyen çocuğun başarılı olabilme ihtimali düşüktür.

Haberin Devamı

¦ Çocuklarınızı asla başkalarının yanında eleştirmeyin Çocuklarla başarısızlıkları ve yanlış davranışlarıyla ilgili konuları her zaman kişisel olarak halletmek, başkalarının tanık olmasına ve müdahale etmesine izin vermemek gerekir. Çocuğun ailesine güvenebilmesi sonraki hayatını tamamen etkileyen bir faktördür. Başkalarının yanında eleştirilen çocuk kendini aşağılanmış ve ailesinin ihanetine uğramış kabul eder. Ailesiyle arasına setler örmeye, daha az paylaşımcı olmaya başlar.

¦ Umursamaz davranışlardan kaçının Başarısızlıklar karşısında hiçbir tepki vermeden umursamaz davranmak da doğru bir yol değildir, çocuğun yönlendirilmeye ve sorunlarına çözüm üretilmesine ihtiyacı vardır.

¦ Çocuklara sevildiklerini hissettirin Karnesi kötü olan çocuğa eksiklerini telafi edebileceği ve bunu yaparken her zaman destekleneceği gösterilebilmeli. Başarısızlıklarının nedenlerini çocuğu suçlamaktan kaçınarak tartışmalı ve bu konuda neler yapılabileceğine birlikte karar verilmeli.

Ebeveynlerin karnesi nasıl?

Karne stresi yaşayan çocuğunuz, istediğiniz gibi bir karne getiremediyse, üzerine gitmeyin. Karne çocuğun okuldaki ders ve sınav notlarının bir dökümü gibi görünse de o notlar sadece tüm başarıyı ya da başarısızlığı yansıtmıyor. Emsey Hospital doktorlarından Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca, karne konusunu farklı bir şekilde ele alarak ebeveynlerin karne notlarını değerlendiriyor. Mükemmeliyetçi ailelerin büyük beklenti içine girebildiklerini belirten Dr. Orhan Karaca, bu durumun çocuklar üzerinde baskı yaratabildiğini söylüyor. Bütün bir yıl boyunca çocuğun okuldaki durumu ile hiç ilgilenmeyen ebeveylerin de olduğunu belirten Karaca, sadece karne döneminde çocuğun notlarına bakıp olumsuz tepkiler vermenin de çok yanlış bir davranış şekli olduğunu belirtiyor. Çocuğun karnesini değerlendirmeden önce ailelerin kendileriyle ilgili gerçekçi değerlendirmeler yapmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Etkinlik kutusu

Sömestr tatili boyunca her yerde çocuğunuza uygun etkinlikler bulabilirsiniz. Yeni nesil kültür sanat ve yaşam merkezi UNIQ İstanbul, sömestr tatilinde tüm çocukların eğlenceli ve keyifli vakit geçirebilmeleri için bir festival düzenliyor. 23 Ocak- 8 Şubat 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek olan UNIQ İstanbul Sömestr Festivali’nde, çocuklar için sushi yapım atölyesinden, davul ve gitar atölyesine, hikayeli yoga atölyesinden müzikal dans gösterileri ve tiyatrolara kadar pek çok eğlenceli aktivite yer alıyor. Buz Devri Müzikali’ni canlı izleyebilirsiniz. Tel: 0212 377 67 00 Sarıyer Sanat Tiyatrosu, yarıyıl tatilinde çocuklara özel tiyatro programıyla tatili tiyatro şenliğine dönüştürüyor. Tatil boyunca 11 farklı tiyatro oyunu, Akatlar Kültür Merkezi ve Levent Kültür Merkezinde çocuklarla buluşuyor. Program kapsamında; Külkedisi Harikalar Diyarında, Ali Baba’nın Çiftliği, Sihirli Çizmeli Komedi, Heidi Ali Baba’nın Çiftliğinde, Çizmeli Kedi, Prens ile Küçük Denizkızı, Puf’un Sihirli Elbisesi, Neşeli Günler, La Fonten Kabare, Kırmızı Başlıklı Tavşan ve Aslan Kral oyunları sahneleniyor. 3-12 yaş arası çocuklara hitap eden oyunlar, sevgiyi, dayanışmayı ve dostluğu anlatıyor. Oyun biletleri, kültür merkezi gişelerinin yanı sıra Mybilet.com’dan temin edilebiliyor.

Haberin Devamı

Olumlamayı hayatınıza sokun

Henüz kızlarıma hamileyken bir makalede okumuştum; çocukların yanında sürekli olarak çocuğunun sebze sevmediğini bir başkasına söylemek, onun zihninde sebze sevmemeye devam etmesine sebep oluyormuş. Bunu tam tersine çevirebilmek aslında mümkünmüş. Sebze sevmeyen çocuğun yanında bir başkasıyla konuşurken, sanki çocuğunuz sebzeyi çok seviyormuş gibi anlatmak, hatta içine biraz tiyatro katarak “Aaa bizim kız bayılır sebzeli yemeklere. Hele brokoli en sevdiği yemek. Biraz limon sıkar öyle yer hatta” gibi detaylı cümlelerle olumlama yapmak çok önemliymiş. Kızlar doğduktan sonra bir gün inatla sebze çorbasını içmeyen Derin için yanımdaki kız arkadaşıma tam bunu anlatacaktım ki; aklıma olumlama yöntemi geldi. O sırada Derin de ayaklarımızın dibinde kendi halinde oyun oynuyordu. “Biliyor musun Duygu, geçen gün yaptığım sebze çorbasına Derin bayıldı. Hatta öyle çok sevdi ki; bir tabak daha istedi” dedim. Bir gün sonra da sanki telefonda annemle konuşuyormuş gibi yaparak “Anne biliyor musun, Derin sebze çorbasına bayılıyor” diyerek Derin yanımdayken uzun uzun sebze çorbası olumlaması yaptım. Sonuç; mucizevi bir şekilde çocuğum sebze çorbası içmeye başladı. Yapmadıkları ya da sevmedikleri bir şey için sürekli çocuğunuzun yanında bundan bahsetmek, onun yaptığı bu davranışı haklı gösteriyor. Sevilmeyecek bir çorbayı sevmiyorum ya da gitmek istemediğim okulu sevmiyorum gibi bir algı oluşuyor kafalarında. Olumlama yöntemini bir denemenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder