Derya Özel Mızmız çocukla baş etmenin yolları
HABERİ PAYLAŞ

Mızmız çocukla baş etmenin yolları

Benim çocuklarımın yemek yemeyle ilgili bir problemi hiç olmadı bugüne keder ama arkadaşlarımdan duyduğum ya da parktaki diğer annelerde gördüğüm pek çok vaka var. Elinde kaşıkla parkta çocuğunun arkasından koşan anneler gördüm. Hatta ona iki anne daha kendi çocuklarımızı bırakıp yardım etmişliğimiz bile vardır. Bir türlü yemek yemez ve anneyi çileden çıkarır yeme problemi olan çocuklar. Anne, çocuğunun gerekli besini alamamasına mı üzülsün, yemek seçtiği için mi üzülsün bilemez. Mutlaka türlü çeşit yöntemler geliştirir yemek yedirebilmek için. Bazı doğru bilinen yanlışları düzeltelim o halde.

Haberin Devamı

TELEVİZYONLA BESLEMEYİN

Uzmanların söylediği ilk şey budur. Çocuğun dikkatini dağıtıp yemek yemesini sağlamak için genelde ilk baş vurulan yöntem maalesef televizyon karşısında yemek yedirmektir. Çocuğa yemek kültürünü öğretmenin ilk şartı ise ya ailenin yemek yediği yemek masasında ya da mutfakta yemek yedirilmesi gerekir. Yemek yemek bir çeşit oyun değildir çünkü. Bu yüzden bir çok çocuk okuldan eve gelir gelmez önüne tabağını alıp, televizyonun karşısında tıkınır. Bu da obeziteye davetiye çıkartmaktır. İlk kural: Yemek, yemek masasında yenir.

ABUR CUBUR ALMAYIN

Genelde çocukların ellerine sussunlar diye tutuşturulan abur cuburlar, bir süre sonra çocuğun tek öğünü haline gelebiliyor. Bunun en kestirme yolu eve bu tür yiyecekleri sokmamak. Buzdolabında hep sağlıklı besinler bulundurup belki göz önüne meyve tabakları ya da atıştırmalık salatalık, havuç gibi sebzeleri koyarak, çocuğun sağlıksız yiyecekleri arzu etmesini engellemiş olursunuz.

SEBZELERİ YEMEĞİN İÇİNDE GİZLEYEREK VERİN

Sebze yemekten hoşlanmayan bir çocuğa sebzeyi en güzel çorba yaparak yedirebilirsiniz. Ya da haşlanmış sebzeleri sağlıklı dip soslarla (naneli yoğurt gibi) süsleyerek yedirebilirsiniz. Keskin kokulu sebzelerin kokusunu hafifletmenin en güzel yolu, yemeğin içine taze nane yaprakları atarak pişirmektir.

BİRLİKTE YEMEK YİYİN

Bütün çocuklar anne babalarıyla birlikte aynı masada olmaya ve onlarla birlikte yemek yemeye bayılırlar. Kendi çocuklarımı tıka basa doyurduğum halde biz sofraya oturduğumuzda hemen yanımızda bitip onları beslememizi isterler örneğin. Siz de birlikte yemek yiyormuş gibi yapabilirsiniz. Kendinize de bir tabak koyup, yemeseniz bile ona bir sofrada olduğu izlenimi verebilirsiniz. Önce kendiniz bir kaşık yiyerek ona yeme şevki verebilirsiniz.

Haberin Devamı

ZORLAMAYIN

Yemeği masaya koyun ve bir ısırık alıp tadına bakması için onu özendirip sonra kendi haline bırakın. Yemeği sevince olumlu, sevmeyince olumsuz tepki göstermemeniz gerektiğini söylüyor uzmanlar. Abartılı tepkilerden uzak durmalısınız. Sonuçta, soğukkanlılığınızı koruyarak ona karşı sabırlı davranıp, asla yemeğini yedirmek için zorlamamalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder