Derya Özel Normal mi, sezaryen mi?
HABERİ PAYLAŞ

Normal mi, sezaryen mi?

Haberin Devamı

Geçen Facebook’ta bir videoya rastladım. “Tüm Sezaryen Annelerine” diyordu başlığında. İzleyince anladım ki bunca sene ve hatta bebeklerimi kucağıma aldığım ilk seneler daha yoğun olmak suretiyle, sezaryen doğum yaptığım için, normal doğuran annelerin o mesafeli, o küçümseyen bakışlarına karşı “Ama ne yapayım, bebeklerim dönmedi” diyerek açıklama yapma mecburiyetinde kalmışım.

Ya tamam, ben de isterdim normal doğum yapabilmeyi ama olmadı işte. O bakışlar yok mu o bakışlar… İçinden “Cık cık cık” dediğini duyduğum, küçümseyen normal doğuran annelerin iç sesleri kendimi biraz kötü hissettiridi.

Video o kadar güzel anlatmış ki, şöyle diyor videoda: “Merhaba sezaryen annesi, gürültüyü dinlemeyin. Sen çok güçlü bir annesin. Büyük bir ameliyat atlattın. Bebeğini kucağında taşırken haftalarca büyük bir acıyla başa çıktın. Ve bunu ispatlayan savaş izini karnında taşıyorsun. Sen bir Rock Yıldızı annesin. Hiç kolay değildi ama buna kesinlikle değerdi. Seni kutluyoruz.”

Çekmeyen bilir derler ya, o ameliyattan sonra çektiğim acıya mı ağlayayım, bebeklerim ağladığında koşamadığıma mı ağlayayım, aman ameliyatlı yerime bacakları değmesin diye emzirirken girdiğim şekillere mi ağlayayım bilemediğim bir dönemdi benim için. Kendimi yetersiz hissetmemin ilk etabı fiziksel kabiliyetimin olmayışıydı. Zaten ilk kez anne olan biri için bebeğine yetememe korkusu olur, bir de buna fiziksel sınırlılığı da ekleyince, bendeki dayanma gücü epey zorlanmıştı. Videoyu izleyince bir kez daha o zaman neler hissettiğimi hatırladım.

İster sadece korktuğu için sezaryen doğum yamış olsun, isterse komplikasyondan dolayı, şu aramızdaki “ben normal doğurdum, ben daha cesurum” tavrını bırakabilir miyiz? Bu ayrışmayı yapmanın kimseye bir faydası yok zaten. Tamam al sana madalya, bunu mu istiyorsun? Sen daha cesur, daha yeterli bir annesin, bunu mu duymak istiyorsun? Biliyor musun benim için dünyanın en kıymetli madalyası, gün geldiğinde çocuklarımın bana söyleyeceği “sen çok iyi bir annesin” sözü olacak. Nobel ödülü bile anlamsız kalır benim için.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder