Derya Özel Ödev meselesi
HABERİ PAYLAŞ

Ödev meselesi

Haberin Devamı

Ödev konusuna fena halde kafayı takmış durumdayım. Bana kalırsa gayet gereksiz olan ödevleri maalesef çocuklar değil, anneler yapıyor. Eve gelen ödev anne ya da eve erken geliyorsa baba denetiminde yapıldıktan sonra, kontrol etme, gerekli yerlerde müdahale etme ve sonrasında uzayıp giden sorulara cevap verme şeklinde bir tantanaya dönüşüyor.

İtiraf edeyim, ödevi çok gereksiz bulan bir anne olarak, oturup kızlarımla ödev yapmak ya da yaptırmak zorunda kaldığımda ‘Tamam bu kadar yeter, gidip oyun oynayalım’ dediğim zaman, suçluluk duymuyorum. Çocuğun sıkıldığını bile bile ona ödevi dayatmak bana saçma geliyor. Hele bir de henüz bu yıl adapte olmaya çalıştıkları ilkokuldan onları soğutmanın da anlamı yok.

Ödev, üç beş kağıt parçasına yazı yazıldığında bilgiyi pekiştirmez, olsa olsa can sıkar. Özellikle ilkokullar için söylüyorum, bilgi okulda öğrenilir, dışarıda oyun içinde pekiştirilir. Biz kızlarımla evde ya da bahçede oyun oynarken, gün içinde okulda öğrendiklerinin üzerinden daha fazla geçiyoruz. Ya da iş seyahatleri için yurt dışına gittiğimde çektiğim videolardan okulda öğreneceklerinden çok daha fazlasını izleyerek öğreniyorlar.

Daha da güzeli birlikte gezdiğimizde, konuştuğumuzda ya da oyun oynadığımızda keyif alarak ve deneyimleyerek öğrenmeleri. İşte bu yüzden yazı yazmak ancak o küçük ellerini yorar, canlarını sıkar ve okuldan soğutur. Hiç olmasın demiyorum ama haftada bir ya da en fazla iki hafif ödevle ilkokulu travmasız atlatabilirler. Ödev yaptıran ve yapan anneler olarak siz ne düşünüyorsunuz?

Tavsiye ediyorum

Uykusunun peşine düşen bir çocuğun fantastik macerasını anlatan resimli kitap ‘Uykum Kaçtı’, kitapçılardaki yerini aldı. Türk çocuk edebiyatının tanınan kalemlerinden Ayla Çınaroğlu’nun yazdığı Uykum Kaçtı’yı usta ressam, illüstratör Mustafa Delioğlu resimledi.

Dört gözle uykuya dalmayı beklerken uykusu kaçan bir çocuğun, “Dur bakalım nereye gidiyorsun böyle?” diyerek uykusunun peşine düşmesini anlatan kitap, fantastik öğeleriyle de dikkat çekiyor. Uykusunun izinde Ay ile yeryüzü, göl ile ev arasında mekik dokuyan bu çocuğun hikâyesi görseliyle tam bir bütünlük sergiliyor. Uykuya dalmakta zorlanan çocuklara zevkle okuyacağınız bu kitabı çok tavsiye ediyorum.

İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı başlıyor

Türkiye’nin en büyük ‘anne-bebek- çocuk’ festivali İBS, beşinci kez hem çok eğlendirecek hem çok konuşturacak. Susam Sokağı’nda birbirinden renkli atölyeler, İBS Sahne’de her gün gerçekleşecek 32 etkinlik, İBS Sohbetleri köşesinde ünlü anneler ve uzmanlar, ziyaretçilere unutulmaz 3 gün yaşatacak. Etkinliğin 2016 teması ise “Dönüşüm, Sihirli Yolculuk...”

İBS Sohbet köşesinde ‘Değer Katanlarla Buluşma’ adı altında ebevenylerle sohbet olacak. Üç günlük programda kimler yok ki? Ceyda Düvenci, Pınar Mermer, Arbil Yuca, Ayşe Tolga, Ece Kumkale, Özge Selçuk Bozkurt, Müge Çevik, Özgür Bolat, Merve Öztürk, Zeynep Gözübüyük, Dinçer Güner, Refika Birgül, Dilara Koçak, Üşengeç Şef ve benim de dahil olduğum pek çok isim üç gün boyunca annelerle konuşacak. Sohbetler için ön kayıt yaptırmayı unutmayın.

Hepsi ve daha fazlası için 16-18 Aralık tarihleri arasında Harbiye’de bulunan İstanbul Kongre Merkezi’ne mutlaka uğrayın. Detaylı bilgi ve ön kayıt için telefon: (0216) 414 20 15.

Etkinlik Kuşu

İstanbul

Cihangir’deki renkli mekanında ve okullarda yaratıcı atölyeler düzenleyen Çocuk Atölyesi’nde, geleceğin yazar adayları ile eğitmenler, geleceği yazmak üzere buluşuyor. Genç yeteneklerle tanışma atölyesine katıldıktan sonra, devam etmek isteyenlerle birlikte toplam 4 haftalık Geleceğe Hikâyeler Atölyesi gerçekleştirilecek.

4 haftalık atölye sonunda katılımcılara sertifika verilecek. Çocuk kitapları yazarı Özlem Özyurt ve Nermin Ferhan Karamuti ile tanışma tarihi 17 Aralık. Detaylı bilgi için: (0533) 477 59 51- (0542) 241 89 85

Ankara

Ankaralı çocuklar Fırtına adlı tiyatro oyununda buluşuyor. Shakespeare’in ünlü eseri Fırtına, bu kez çocuklar için sahnede.

Dünyanın sihirli bir yer olduğuna inananlar; Prospero’nun büyülü adasında, sevginin ve bağışlamanın mucizesine tanık olacak. Akün Sahnesi Çankaya Ankara. Tel: (0312) 427 19 71.

İzmir

Eşekler Karnavalı adlı tiyatro oyununda çiftlikte yaşayan ve Karabaş adında bir dosları olan 3 eşeğin hikayesi anlatılıyor. Çiftliğin sahibinin değişmesiyle, Karabaş dostlarına çok iş yaptırmaya başlar.

Sevimli eşekler Mızmız, Şaşkın ve Hapşırık bu ağır iş yükünden bir an önce kurtulmak isterler. Uzun planların sonunda kurtuluşu hiç tahmin edemeyeceğiniz bir yolda bulurlar. Urla Toprak Sahne Tiyatro Salonu İzmir. Tel: (0232) 754 19 88.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder