Derya Özel Öksürük şuruplarıyla ilgili 2 farklı haber
HABERİ PAYLAŞ

Öksürük şuruplarıyla ilgili 2 farklı haber

Şu yaşımda anladım ki, bir haberi farklı kaynaklardan araştırmadan, doğruluğuna inanmamak gerekiyor sevgili okur. Haber önüme bir internet sitesinden düştü. Haberde deniyor ki; “Sağlık Bakanlığı Çok Acil Koduyla Geçti! Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uyarıyor; bileşiminde ’Dekstrometorfan’ bulunan öksürük şuruplarınız varsa çöpe atın.” İster istemez haber ilgimi çekti. Nedir bu kadar “Acil” koduyla geçilen haber diye, okudum. Etken maddesi Dekstrometorfan olan bir takım ilaç isimleri yazmışlar, sonra da bunları çöpe atın demişler.

Başka bir haber sitesinde de, aynı haberin farklı bir versiyonu vardı. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün bir açıklama yaptığından, etken maddesi Dekstrometorfan olan ilaçların bazı ülkelerde toplatılması gerektiğinden bahediliyor. Ama haberde deniyor ki, “Dünya Sağlık Örgütü, özellikle Hindistan’daki bir laboratuarda üretilenlerin toplatılması gerektiğini vurguladı.” Yine aynı sitede, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklama var. “Bizim ithal ettiğimiz adı geçen ilaçlardaki etken maddenin, Hindistan’dan gelip gelmediği titizlikle araştırılıyor. Ülkemizde bahse konu sebepten dolayı piyasadan geri çekilen öksürük şurubu bulunmamaktadır."

Haberin Devamı





Bu açıklama da bana yetmedi. Girdim Dünya Sağlık Örgütü resmi sitesine. Bizim internet sitelerinin bangır bangır haber yaptığı, acil koduyla Sağlık Bakanlığı’na kadar giden haberden eser yok. Sitenin her detayını taradım, etken maddenin ismiyle haber arattım ama hiçbir şey yoktu sitede. Bu haberi ilk gördüğüm sitede, bazı ilaç isimleri yayınlanarak, “bu ilaçları çöpe atın” diye yazan o siteye kızgınlığım arttı bir kere daha. Ben mi paranoyak oldum, yoksa durum böyle mi bilmiyorum ama, ilaç firmalarının rant kavgalarına bağlıyorum bu haberleri.

Öksürük meselesine gelince…


Bildiğim en iyi ilaç, doğal olandır sevgili okur. Hastalıkların kol gezdiği bu sene, özellikle çocuklarda görülen bitmek bilmeyen öksürük krizlerinde, benim en etkili öksürük kesici ilacım, biraz balın içine zeytinyağı karıştırıp içirmektir. Burun akıntısını minimuma indirmek, yani burnu sürekli temizlemek, öksürüğü azaltmanın ilk kuralı aslında.



Öksürük şurupları da, kafamıza göre alınmaması gereken ilaçların başında gelir. Öksürüğü bastırmak, var olan bir hastalığı yok saymakla aynı şey. Bu yüzden, doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanmamaya özen gösteririm. Bizim evdeki öksürük krizlerini de, doğal yollarla çözmeye çalışırım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder