Derya Özel Ön görülemeyen gelecek kaygısı
HABERİ PAYLAŞ

Ön görülemeyen gelecek kaygısı

Çocuklarını geleceğe hazırlarken ebeveynlerin yaşadıkları kaygılardan birinin de, hayatın hızlı değişimi olduğundan yola çıkan OMO, konuyu bir araştırma ile somutlaştırmış. Araştırmaya katılan annelerin yüzde 69’u “Çocuğumu bugünden daha zor bir gelecek bekliyor” derken, katılımcıların yüzde 70’i çocuklarını geleceğe hazırlamak için kendilerini ve imkânlarını yeterli görmediklerini belirtmiş. Annelerin yüzde 60’ı çocukları için gelecekte hangi vasıfların iyi olacağını kestiremediklerini ve belirsizlikle karşı karşıya olduklarını belirtmiş. Birbirinden kıymetli uzmanları dinlerken ben de ileride çocuklarımın geleceğinden endişe duyan anneler kervanından olduğumu farkettim. Onlara iyi bir gelecek verebilmek için, onlarla olan iletişimin ne kadar önemli olduğunu, çocuklarımın deneyimleyerek öğrenmelerini ve en önemlisi benim buna izin vermem gerektiğini öğrendim. Şöyle diyor Eğitim Psikoloğu Dr. Michele Borba; “Bir çocuğun plajda kumdan içinden geldiği gibi şekiller yapması buna güzel bir örnektir. Çocuk böylece sahildeki her şeyle doğrudan etkileşim kurarak oradaki şeyleri öğrenir, içselleştirir. Ona kitaptan plaj resmi göstermenizden çok daha fazlasını, üstelik kalıcı olarak öğrenir. Dijital dünyaya doğan bir nesil yetiştirdiğimiz gerçeğini kabullenmeliyiz ancak teknolojiyi çocuk bakıcısı olarak kullanmamalıyız. Çocuklarımızın hem çevrimiçi hem de çevrimdışı dünyalarının ebeveynleri olmak için her iki dünyayı da anlamalıyız. Çocuklarımızın dijital hayatlarına, aileleriyle daha fazla bağ kurabilmelerine, dünyayı keşfederek öğrenmelerine ve temel hayat yetkinliklerini kazanmalarına da zaman kalması adına bir süre sınırı koymalıyız.” Kaç anne biliyorum ki, çocuğu yemek yerken ya da bir restoranda rahat dursun diye önüne tablet bilgisayarı koyup onu farkında olmadan uyuşturan.

Haberin Devamı

Çocukların en çok sorduğu 50 soru

Eve bir köpek alabilir miyiz? Dedem ölünce nereye gitti? Kredi kartıyla aldıklarınız bedava mı? Neden kardeşimle daha çok vakit geçiriyorsun? Buna benzer çok zor ama zekice sorulara bazen verecek cevap bulamayabiliyoruz. Verdiğimiz cevaptaki en ufak bir yanlış kelime bize daha sonra çok farklı dönebiliyor. Aynı zekilikte verilebilecek cevapları Dr. Susan Bartell cevaplamış. Artık neredeyse konuşur konuşmaz soru sormaya başlayan çocuklarımızın hızına ve sordukları sorulara verecek mantıklı cevap aramaya bir son veriyor bu kitap. Kitapta 8-12 yaş aralığındaki çocukların sorularına ağırlık verilmiş olsa da, kitabı incelediğimde gördüğüm soruları benim 4 yaşındaki kızlarımın da sıklıkla sorduğunu farkettim. Cevaplar çok mantıklı ve çocukların anlayabileceği düzeyde. Okumanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

ETKİNLİK KUTUSU

Oyun temelli bir etkinlik olan Şekillerin Peşinde, İstanbul Modern’in ‘Geçmiş ve Gelecek’ adlı sergisine paralel olarak düzenleniyor. Program, müze koridorlarında gezen çocukların uzman eğitmenlerin gösterdikleri geometrik şekillerin benzerlerinin hangi sanat yapıtlarında var olduklarını bulmaları ile başlıyor. Çocuklar; üçgen, kare ve daire gibi geometrik şekillerin izdüşümlerini, sergisinde yer alan İhsan Cemal Karaburçak’ın ‘Abstre Peysaj’, Adnan Çoker’in ‘Retrospektif II’ ve Olafur Eliasson’un ‘Kırmızı Duygusal Küre’ adlı yapıtlarında arıyorlar. Bu yapıtların renklerini ve dokularını inceledikten sonra yapışkan şekillerle ve boya kalemleriyle bir sanat çalışması yaparak etkinliği tamamlıyorlar. tel: 0 212 334 73 41 Karaköy-İstanbul Modern Tırtıl Kids Kitabevi’nde çocuklar için eğlenceli okuma saatleri düzenlenmekte. Türkçe ve İngilizce olarak gerçekleşen okuma saatlerine katılım ve detaylı bilgi için Tel:0 212 286 03 56 Ayazağa-Sarıyer.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder