Diana Güler Yaşlı ebeveynlere sosyal mesafenin öneminden bahsetmek için 5 ipucu
HABERİ PAYLAŞ

Yaşlı ebeveynlere sosyal mesafenin öneminden bahsetmek için 5 ipucu

Yaşlı yetişkinlerin COVID-19 rahatsızlığını daha ağır geçirme riski var. Ancak pek çok yaşlı birey maalesef sosyal mesafe ve hijyen direktiflerini pek de ciddiye almıyor. Ailelerin bu durumdan memnun olmamaları ve çocukların da onlara kızmaları nedeniyle ciddi tartışmaları oluyor. Eğer aileniz veya büyükleriniz corona virüs önlemleri konusundaki kurallara uymakta direniyorsa, onlarla etkili ve saygılı iletişim kurabilmeniz için 5 ipucu var.

1- Bu sohbet için doğru kişi olduğunuzdan emin olun

Çocuk-ebeveyn ilişkisinin doğasından dolayı; yaşı ne olursa olsun çocuklar, değiştirilmesi gereken alışkanlıklardan ebeveynlerine bahsetmesi gereken doğru insanlar olmayabilir. Yaşlılar bazen yetişkin çocuklarını hala küçük çocuklar olarak görür. Eğer durum böyleyse, ailenizin güvendiği ve sözünü dinleyeceği birine ulaşarak onun vasıtasıyla bu iletişimi kurabilirsiniz. Ailenizin güvendiği aile dostu, kardeş veya din adamı gibi onları rahatlatacak bireylere ulaşmayı deneyin.

Haberin Devamı

Yaşlı ebeveynlere sosyal mesafenin öneminden bahsetmek için 5 ipucu

2- Kontrol değil, sevgiyi yansıtın

İletişiminizin ve onları uyararak davranışlarını değiştirmelerini istemenizin temelinde sevginizin ve onları uzun yıllar görme isteğinizin olduğunu yansıtın. Bu sohbetin sevgiden çok kontrol isteğinden doğuyormuş gibi hissettirmesi olası olduğundan konunun kontrol değil sevgi temelli olduğunu iyi yansıtmalısınız.

3- Bol bol soru sorun

Talimatları takip etmeyen ebeveynlerinizle herhangi bir iletişiminiz ilk olarak saygı ve merakla başlamalı. Haklılık ve lütufkarlık bu konuda fayda sağlamaz. Yetişkin çocuk ne kadar haklı olursa olsun, aileler bundan pek etkilenmez. Onların bu davranışının ardındaki sebepleri anlamak için sorular sorun ve cevaplarını dinleyin. Tam olarak ne noktada olduklarını duyduktan sonra bunu sözlü olarak onlara tekrar ederek onları anladığınızı gösterin. Bazen insanların dürtülerini bulmak, davranışlarını değiştirmeye yardımcı olur. Sonrasında kendi davranışlarını çocuğun onlara yapmasını söylediği şekilde değil, kendilerine uygun şekilde değiştirebilmeleri için yollar bulmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Yaşlı ebeveynlere sosyal mesafenin öneminden bahsetmek için 5 ipucu

4- Güvenilir kaynaklardan bilgi paylaşın

Ebeveynlerinizin bilgilerini nereden aldıklarını bulun. Pek çok ailede daha yaşlı nesiller, salgını ciddiye almayan ve karantina ile sosyal mesafenin gereksiz olduğunu söyleyen kaynakları takip edebiliyorlar. Ailenizin doğru, bilim kökenli verileri aldığından emin olun.

Haberin Devamı

5- Sadece kontrol edebileceğinizi kabullenin

Ebeveynleriniz kendilerini COVID-19’dan korumak için uyarılarınızı dikkate almıyorlarsa bile, onlara saygı gösterin, sevin ve destekleyin. Bağlılık duygusu bu zamanda yaşlılar için çok temeldir ve bu nedenle onlara bağlı kalmanın yeni yollarını gösterin.

Bazı yaşlılar neden corona virüsü ciddiye almıyor?

Mevcut yaşlı nesiller hayatları boyunca büyük tehditler atlattı: Nükleer saldırı ihtimalleri, soğuk savaş, darbeler ve çok daha fazla şey... Kaygılar, stresli durumlar ve insanlığın yok olma ihtimali ile dolu zamanları geçiren bu nesil, bunların herbiri için en kötü senaryonun asla gerçekleşmediğini gördüler. Bu nedenle şimdi de herhangi bir şey olmayacağını düşünüyorlar.

Ayrıca bu deneyimler, bedenleri müsaade ettikçe istediklerini yapma haklarına sahip olduklarını düşünmelerine sebep oldu. Şu anda pek çok yaşlı hala sağlıklı, fit ve aktif olduğundan kendini yaşlı olarak görmüyor ve bu nedenle COVID-19 ile temas etse bile riskinin yüksek olacağını düşünmüyor.

Haberin Devamı

Bazıları kronolojik yaşını pek umursamıyor ve sadece ne kadar fit olduğu ve ne kadar iyi hissettiğine odaklanıyor. Kendilerini yüksek risk altında görmüyorlar.

Ayrıca başta yaşlı bireyler olmak üzere pek çok insanın içeride kalmak için günlük aktivitelerini bırakmaya direnç göstermesinin anlaşılabilir olduğu bir gerçek.

İnsanlar rutinlerini sever ve özellikle yaşlılar daha çok sever. Rutin rahatlık ve normallik hissi yaratır. Onlardan rutinlerini değiştirmeyi yani sosyal mesafeyi uygulamalarını istediğimizde, bu durum rahatsızlık ve tedirginlik yaratır. Bu da yaşam kalitelerini ciddi şekilde etkileyecek iki şeyi kafalarında tartmalarına sebep olur: Virüse maruz kalma riskini azaltmak için içeride kalmak ve rutin dışına çıktıkları için kötü hissetmek.

Karantinanın potansiyel olarak olumsuz sonuçları yaşlı bireylerin fiziksel ve zihinsel sağlığı için illa ki olumsuz etkide bulunmak zorunda değil.

COVID-19’a maruz kalma riski mevcut ancak diğer yandan, özellikle emeklilerde çok görülen artan izolasyon ve yalnızlık hissi var. Yalnızlık onları depresyon ve intihar gibi ruh hastalıklarına karşı daha yüksek risk altında bırakır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder