Dilara Doğan Kapsül dolapla gereksiz harcamaya son
HABERİ PAYLAŞ

Kapsül dolapla gereksiz harcamaya son

Korona sürecinde evde kıyafetlerimle baş başa kalıp, sayısız dolap detoksu, düzenlemesi yaptıktan sonra şunu fark ettim. Çok gereksiz harcama yapmışım. Her konuda minimalleşmek, tam anlamıyla rahatlamak demek. Az ama öz kıyafetim olsun düşüncelerine dalmışken, karşıma stil danışmanı Sima Saruhan’ın ‘kapsül dolap önerileri’ çıktı. Kendisi bize adım adım, fuzuli harcama yapmayalım diye kapsül dolap oluşturmak için neler yapmamız gerektiğini anlattı.

Kapsül dolapla gereksiz harcamaya son

Kapsül dolap nedir?

Kapsül dolap, elinize her aldığınız parçanın bir diğer parçayla kombinlenebildiği mini bir koleksiyondur. Size pratiklik kazandırır çünkü elinize aldığınız her parçada “Bunu neyle giyeceğim?” sorusunu sormazsınız. İyi bir kapsül dolap sizi yansıtır. Hayat tarzınıza uyum sağlar. Örneğin bu bir tatil kapsülüyse, tatil anlayışınızdaki tüm etkinliklere, kahvaltı, plaj, şehirde öğlen gezmesi, akşam yemeği, veya sizin tatil etkinlikleriniz nelerse giyecek kombinleriniz olmalı.

Haberin Devamı

İyi bir kapsül dolap oluşturmak için ne yapmalı?

1- Üst ve altlardan başla Elbise, tulum gibi tek parça kıyafetler alt-üst ayrı parçalardan daha pratik görünse de tek parça olduğu için az sayıda kombin çıkarır. Alt ve üstleri sayıca ne kadar çok tutarsan, o kadar çok kombin oluşturabilirsin.

2- Renk uyumuna dikkat et Kapsül dolap oluştururken kıyafetlerin birbiriyle uyumu kadar, renklerin birbiriyle uyumu da önemli. Canlı renkleri alt bedeninde kullanıyorsan, üst parçaları daha sakin tutmak, kapsülü daha uyumlu gösterecektir.

3- Vücudunun sevdiğin ve sevmediğin bölgelerini göz önünde tut Vücudunun seni kısıtlamasını istemiyoruz. Ama sevmediğin bir bölge varsa, tüm bakışları oraya toplamaya gerek yok, değil mi? Dikkati toplamak istediğin yerlerde aksesuarlar, baskın renkler, desenler kullanabilirsin. Böylece sevmediğin bölgeyi gözümüz es geçer.

4- Desenlilerde uyuma dikkat et Özellikle hem alt hem üst parçada desen varsa, bu ikisinin ortak bir özelliği olması önemli. Bu desenin diğer desenlerle uyumuna dikkat et. Ortak bir renk, desenlerin şekli, desenin baz (arka plan) rengi gibi ortak bir nokta yakalayarak daha uyumlu bir kapsül oluşturabilirsin.

Haberin Devamı

5- Kombinleri kategorize et Kapsülündeki bazı kombinler daha çok sosyal hayata ve serbest giyim kodu olan günlere uyarken, bazıları ofis ve iş toplantısı gibi daha resmi etkinliklere uyum sağlar.

Kapsül dolapla gereksiz harcamaya son

6- Parçaları optimize et Örneğin kapsülüne bir jean pantolon eklerken, bu jean’i iş yerinde de kullanabileceğin şekilde yıkamasız, taşlamasız, yırtıksız seç. Bu, modelin basic olması gerektiği anlamına gelmiyor. Farklı bir kesimi olan, trend bir kot modelini nötr bir renkte seçerek hem modaya uyum sağlayan, hem de daha uzun süre kullanabileceğin bir kapsülün olabilir.

7- Pratik parçalar ekle Elbise seçerken gömlek elbiselere bir şans ver. Gömlek elbiseler hem tunik, hem elbise, hem ceket olarak kullanılabilir. Bu da kapsülünün çok yönlü olmasını sağlar. Gömlekleri de aynı şekilde ceket niyetine kullanabilirsin. Bu şekilde kombin sayını ve çeşitliliğini artırabilirsin.

8- Son olarak aksesuarları unutma Gündüze ve akşama uyacak bir veya iki çanta, tüm etkinliklerini karşılayacak kadar ayakkabı ve takı ile kapsül dolabın kullanıma hazır!

Haberin Devamı

KEŞİF

Çevre dostu küçük ev

Yüksek mimar Pelin Düştegör’ün Pdesgn adında mimarlık ofisi var. Kendisi ülkemizdeki ihtiyaçları tespit ederken imarsız arsa stoğunun fazla olduğunu fark etti. Ve bu arsalarda kaçak yapılaşma ya da yapılaşamama olması sebebiyle çözüm olarak 2019 yılında karavan ruhsatlı, plakalı ‘Casa Lokomotif’ Tiny House (küçük ev) şirketini kurdu.

Şirketinin mottosu, minimalizm ve özgürlük. Bir adet ‘Casa Lokomotif’ ile neler mümkün? Yılın altı ayını Bozcaada’da, kalan altı ayını Kıbrıs’ta geçirebilirsiniz. Salgın sebebiyle evden çalışma, iş prensibi haline gelirse birçok beyaz yakalı bu ürünlerden sipariş verir diye düşünüyorum.

Pelin Hanım bir yıldır bu küçük evleri hafta sonu evi olarak kullanıyor. Casa Lokomotifler, yüzde 100 çevre dostu, kendi enerjisini üretiyor. Yaşam döngüsünü tamamlayınca olduğu gibi geri dönüşüme katılıyor, yaşam döngüsü süresi tamamen kullanıcının nasıl kullandığına bağlı ve birçok modeli mevcut.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder