Dilara Doğan Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur
HABERİ PAYLAŞ

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

BEDENİNİ SEV

New York Moda Haftası’nda öne çıkanlar arasında, ‘Bedenini sev’ teması üzerine kurulu, mayo ve spor kıyafetleri markası Chromat vardı. Marka, Tourmaline imzalı ‘Joy Run’ isimli kısa filmini izleyicisiyle buluşturdu. Neon renklerden oluşan spor kıyafetleriyle birlikte, maskeli modelleri gösteren bu kısa moda filminde, tüm cinsiyetlerin spora adil şekilde dahil edilmesini savunan trans sporcu Terry Miller yer aldı.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

KARAKTERİNİ YANSIT

Prada İlkbahar 2021 koleksiyonunun teması, üniforma. Pradanın tasarımcıları, üniformanın sezonluk değil zamansız olduğunu vurguluyor. Bir üniformadan diğerine geçerken karakterimizi yansıttığımızı söylüyorlar. Pileli midi eteklere ve dış giyimine hayran olmamak elde değil.

Haberin Devamı

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

KALIPLARI YIK

Milano Moda Haftası’na damga vuran Versace, 2021 İlkbahar-Yaz koleksiyonunda ikonik ‘Trésor de la Mer’ deseniyle karşımızdaydı. Koleksiyon için, sular altında kalmış ütopik Versacepolis antik kenti dekoru oluşturuldu. Birbirinden canlı renklerle bu antik kentte keyiflendik. Defilenin dikkat çeken modeli Irina Shayk. Defilenin en can alıcı noktası ise üç büyük beden modelin podyumda yer alması oldu. Yaratılan bu yeni dünyada kalıplar yıkıldı.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

FANTASTİK BİR HEDİYE

1930’lu yılların kuklalı tiyatrolarından ilham alan Jeremy Scott, Parisli tasarımcıların II. Dünya Savaşı sonrasındaki finansal problemler sebebiyle, dünyaya gezen bir kuklalı tiyatro yollamalarını, yeni koleksiyonunun ilham kaynağı olarak seçti.

Hiç şüphesiz en yaratıcı ve en fantastik defile oldu. Seyirciler dahil kuklaydı. Scott, kendisinin bile kuklasını yapmıştı. Gelecek kaygısı içinde debelenen dünyaya fantastik ve unutulmaz bir hediye vermek istediğini söyleyen Scott, birkaç dakika da olsa yarattığı küçük moda dünyası ile içinde bulundukları dünyanın gidişatına üzülenleri mutlu etmek istediğini belirtti.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

MODA KURBANI MIYIZ?

Dior defilelerinde sık sık aktivizm mesajlara rastlarız. Bu kez gerçek bir protestocu sahnenin ortasına atladı. Yokoluş hareketi Extinction Rebellion’ı destekleyen göstericinin pankartında, “Hepimiz moda kurbanıyız” yazıyordu. Seyirci, bu durumu şovun bir parçası sandı. Öyle değildi tabii.

Haberin Devamı

Eylemci hiçbir engellemeyle karşılaşmadı. Bu eylemin, moda endüstrisinin çevre ve toplum üzerindeki etkisini kınamak için yapıldığı oldukça açık. Şubat 2019’dan beri Londra Moda Haftası’ndaki protestolara öncülük eden Yokoluş İsyanı, moda endüstrisinin yol açtığı israfa vurgu yapan bir kampanyayı da bu hafta başlattı.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

PANDEMİDEN İLHAM AL

Thea Bregazzi ve Justin Thornton çiftinin çocukları, pandemi döneminde sıkıntıdan kumaş parçalarını birbirlerine dikip, ilginç görseller ortaya çıkarmış. Kumaşların bir araya gelmesinden oluşan bir koleksiyon hazırlamaları için anne ve babalarına ilham olmayı başarmışlar. Pandeminin ilhamımızı elimizden aldığı kadar ilham olduğu tasarımcılar da var. Fırfır, yama ve kabarık kollar bu koleksiyonun olmazsa olmazı.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

NEŞELİ OL

Tasarımcı ve film yapımcısı Tom Ford, 2021 İlkbahar-Yaz kadın ve erkek giyim koleksiyonlarını dijital yolla seyircisiyle buluşturdu. Ben defile, New York Moda Haftası’nın son defilesi oldu. Ford, yayınladığı kısa bir filmde “Görmek isteyeceğim son şey ciddi kıyafetler” diyerek iyimserliğe vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Moda ressamı Antonio Lopez ve 70’lerin modelleri Pat Cleveland ve Donna Jordan’ın gülümsemeleri hakkında yayınlanan bir belgeselden esinlenen Ford’un koleksiyonunun teması, her daim neşeli olmaktı. Bu yüzden renkler ve desenler kanlı canlı.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

SOKAK STİLLERİ

Moda haftalarının dikkat çekenlerini konuşurken, sokak stillerini anmadan geçmek olmaz. Defilelerin çoğu dijitalden seyredilebildiği için eskiye oranla sokak stillerinde de küçülme var. Ve tabii stillere eklenen yeni bir aksesuar var, maske. Tüm bunların dışında her zaman olduğu gibi sokaklar, tam anlamıyla yaratıcı, stil sahibi, tamamen kendi gibi olan özgün insanlara ev sahipliği yapıyor.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

Yalnızca defileler değil, sokak stilleri de sezona dair ipuçları veriyor. Baştan ayağa tek renk, geniş kalıplı takım elbiseler, devasa gözlükler, kullanım amaçları değişiklik gösteren eşarplar gözüme çarpanlar oldu. İşte göz kamaştıran sokaklardan görseller...

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

İLHAMI PENCERE CAMI VE YATA KODASI

Karantina günlerini yatak odasının camından dışarıyı seyrederek geçiren Silvia Venturini Fendi’nin en büyük ilham kaynağı pencere camı ve yatak odası oldu. Dantel detaylar ve transparan kumaşlar Fendi’nin karantinada geçirdiği günlerin birebir yansıması.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

DİRİLME VAKTİ

Londra Moda Haftası’nın biriciği Burberry, İlkbahar 2021 defilesini Londra’nın dışında bir ormanda gerçekleştirdi. Koleksiyonun teması, dirilme, canlanma ve yaşam döngüsü. Tasarımcıların neredeyse hepsi pandemiye göndermeler yaptı. Tam da bu temaya uygun canlı dijital baskılar, dizüstü çizmeler, salopet, kolsuz trençkotlarla çıktılar karşımıza.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

CİNSİYETSİZ OL

Louis Vuitton, İlkbahar 2021 sezonunda maskülen ve feminen kavramlarını tamamen ortadan kaldırarak cinsiyetsiz bir koleksiyon yaratmış. Böyle bir koleksiyonda amaç kadınları erkek gibi giydirmek değil; feminen ve maskülen olmayan, “arada” görünümler yaratmak. Marka bu görünümü büyük beden tasarımlarla sağlamış. Cinsiyetçi tasarımlara vurgu yapan birçok marka, ipin ucunu kaçırıyor ve farkında olmadan daha cinsiyetçi oluyorlar. ‘Arada görünüm’ fikri, tam olarak olması gereken...

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

İSRAF YAPMA

Etro’nun yeni koleksiyonunda, eski koleksiyonlarının neredeyse üçte biri kadar görünüm vardı. Veronica Etro, israftan kaçındığını vurguluyor. “Gidecek hiçbir etkinlik yokken resmi kıyafetleri kim ne yapsın?” diyor. Büyük haklılık diye ben buna derim.

Modanın rüzgarı da mesajı da sert olur

Sıradaki haber yükleniyor...
holder