Dilara Doğan Prof. Dr. Ayhan Mesci: Mutlu olduğumuz kilo, ideal kilomuz değil. Mutlu olmak istiyorsak ideal kilomuzda olmalıyız
HABERİ PAYLAŞ

Prof. Dr. Ayhan Mesci: Mutlu olduğumuz kilo, ideal kilomuz değil. Mutlu olmak istiyorsak ideal kilomuzda olmalıyız

Aldığı kilolarla başı dertte olan birçok kişi, son dönemde mide küçültme ameliyatı olmak için hekimlerin kapılarını çalıyor. Hatta ameliyat olduğu halde birçok kişi bunu gizleme ihtiyacı duyuyor. İz bırakmadan, kendine özgü yöntemiyle ameliyatlar yapan Prof. Dr. Ayhan Mesci’yle bu konunun tüm bilinmeyen detaylarını konuştum.

Prof. Dr. Ayhan Mesci: Mutlu olduğumuz kilo, ideal kilomuz değil. Mutlu olmak istiyorsak ideal kilomuzda olmalıyız

Son dönemde hızlı kilo veren ünlülerin çoğuna “Mide küçültme ameliyatı oldu ama gizliyor” diyorlar. Neden gizleme ihtiyacı hissediyorlar? Ameliyatı kolay yol olarak mı görüyorlar?

Haberin Devamı

Bu nokta tamamen hastanın isteğine bağlı. Onlar nasıl isterse, nasıl rahat hissedecekse öyle yapabilirler. Maalesef ameliyatı kolay yol olarak görmek gibi bir algı var. Yedi-sekiz kilo fazlası olan ama mide küçültme ameliyatı olmak isteyen çok fazla danışanım var. Bu kadar basit değil durum. Bu durumlar için alternatif çözümlerimizin başında diyet demeyelim ama sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için diyetisyenimize yönlendiriyoruz. Kilo işi şu an tüm dünyada dayatılan bir baskı olmaya başladı. İdeal kilo algısının yerini ölçüler aldı...

Mide küçültme ameliyatı tam olarak nedir?

Aslında zayıflamak için yapılan işlemlerin tamamı ya sadece mide ya da hem mide hem de bağırsaklar üzerinde gerçekleştiriliyor. Hangisini uygulayacağımı hasta ile yaptığım uzun görüşmeler sonrasında onun yaşam biçimine, davranışlarına, kütle indeksine ve yandaş hastalıklarının varlığına göre belirliyorum. Sadece mide üzerinde gerçekleştirilen ameliyatlar halk arasında en bilineni.

Ne yapıyorsunuz mideye?

Hacmini küçültüyoruz aslında. Hem de neredeyse dörtte birlik bir kısmı kalıyor. Böylece kişi hem erken doyuyor, hem de iştah kaybı yaşıyor.

Türkiye’de bu ameliyatı izsiz yapan tek isimsiniz. İzsiz olması hastalara nasıl bir konfor sağlıyor?

Operasyonun hızının ve izinin küçüklüğünün hastanın psikolojisinde önemi çok büyüktür. Artık bu yöntemle böbrek nakli bile yapabiliyoruz. Hastanın konforu açısından müthiş. Günün sonunda bu ameliyatları beş kesiden üçe, oradan da bire düşürdüm. Bir diyorum ama onu bile bulmanız imkansız.

Haberin Devamı

Henüz çok genç ama obezite problemiyle uğraşan hastalarım var ve ameliyatın bilinmesini istemeyen çok fazla danışanım oldu. Ben de yeni bir teknikle göbek deliğinden bu operasyonu yapmaya başladım. Artık kişi, kendisi bunu paylaşmak istemediği sürece kimsenin anlaması pek mümkün değil.

MİDE AMELİYATI SADECE ZAYIFLAMA AMELİYATI DEĞİLDİR

Canan Karatay “Mide ameliyatı bir cinayettir” dedi. Buna cevabınız nedir?

Obez grubuna giren bir kişi düşünün, bu kişilerde genelde bir süre sonra psikolojik problemlerle beraber hayata tutunamama ve ciddi şekilde önerileri reddetme başlar. Yani Canan Hoca’nın bu söylemi doğru ise bu kişilerin; beyin kanaması, kalp krizi, şeker hastalığı ve bununla ilişkili başka problemler ya da uzun dönemde kanser gibi hastalıklardan ölmesini izlemek, bence çok daha büyük bir cinayettir. Koronavirüs tedavisine kelle paça söylemi kadar gerçeklerden uzak bir durum...

Yani sadece zayıflamak için yapılmıyor bu ameliyatlar...

Aynen öyle. Birçok farklı sağlık probleminde halkın mide ameliyatı diye genellediği ameliyatları yapıyoruz. Bunların başında; metabolik sendrom ve şeker hastalığı geliyor. Aslında mide dışında, bağırsaklar da bu ameliyatın içinde ama bizim ülkemizde oluşan algıyı kırmak biraz zor...

Haberin Devamı

KARANTİNA SONRASI TALEP ARTTI

Karantina sürecinde alınan kilolar sebebiyle mide ameliyatı olmak isteyen kişi sayısında artış oldu mu?

Olmaz mı! Çok fazla. Kararsız danışanların yanı sıra yeni görüşme talebi de çok fazla. Pandemi sonrası tamamen güven ortamını yakalamak üzereyiz. Danışmanlarımın güvende olabileceğine inandığım an, hızlıca tekrar operasyonlara başlayacağız.

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic’i siz ameliyat ettiniz. Karantina Danla’ya kilo aldırdı mı?

Danla’nın kendi de söylediği gibi ve anlattığım gibi başka sağlık problemleri vardı... Bana ihtiyacı yok artık ama hep iletişimdeyiz. Sağlık problemlerinin hepsini yendi. Çok güzel bir kadındı, daha da güzel oldu. Çok sevdiğim hastalarımdan biridir.

Mutlu olduğumuz kilo ideal kilomuz mudur?

Keşke öyle olsa ama değil maalesef... Mutlu olmak için ideal kilomuzda olmalıyız. Fazla kilo, eşittir hastalıktır.

Psikolojik açlığın önüne nasıl geçilir?

Duygusal açlık, bir yeme bozukluğudur. Açlık hissi fiziksel olarak başlamalıdır ancak çoğu zaman duygusal olarak başlar. Hangi tip açlık çektiğinizi iyi anlamanız lazım. Mutlaka yediğiniz yemekleri saatleriyle not alın ve bol su için. Duygusal olduğunu düşünüyorsanız kafanızı dağıtacak bir şeyler yapmaya çalışın. Açık havada yürüyüş, özellikle güneş varsa, güneş almak bu noktada çok yardımcıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder