Doç. Dr. Eren Erdem 10 soruda omurga sağlığı
HABERİ PAYLAŞ

10 soruda omurga sağlığı

1. Şiddetli bel ağrılarında hangi tedavi uygulanır? Girişimsel tedavi seçenekleri nelerdir?

Şiddetli bel ağrılarında ilk seçenek var: Ağrı kesici ve kas gevşeticiler. Kısa süreli ağrılarda genellikle faydalı olur. Ancak etki etmiyorsa, altında yatan sebep aranmalı ve tedavi edilmeli. Şiddetli bel ağrısına en sık kaset eklemlerindeki enflamasyon sebep olur. Ancak tedavisi mümkün. Vücudumuzun diğer eklemlerinde olduğu gibi eklemin içine görüntü altında girilip enflamasyonu geçirecek ilaçlar enjekte edilerek ağrı dindirilir. Eğer ağrı kontrolü bu yöntemle kısa süreli başarı sağlıyorsa, ikinci seçenek olarak sadece ekleme duyu sağlayan ufak sinir dalı, nokta atışı görüntüleme (skopi) altında çok ince bir iğne ile yakılarak (abblasyon) uzun süre ağrı kontrolü sağlanır.

Haberin Devamı

2. Sırt ağrısından korunmak için neler yapılabilir?

Sırt ağrılarından korunmak için öncelikle postürümüze dikkat etmeliyiz. Hayatımızın önemli bir bölümü ofiste oturularak geçirildiğinden, öncelikle bilgisayarımızı göz seviyesine getirerek, dik oturmayı aklımızın bir köşesinde tutmalı ve gerekirse ona yardımcı ortopedik iç çamaşırı vb. şeyler giymeliyiz. Sırt kaslarımızı kuvvetlendirici hareketler, pilates/yoga ve en önemlisi, en azından yaz aylarında sırt üstü yüzmek koruyacaktır.

10 soruda omurga sağlığı

3. Her fıtık şikayeti cerrahi müdahale gerektirir mi?

Omurga fıtıklarının ancak yüzde 10‘dan azı cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi müdahale gerektiren fıtıklar sinirlerimize ciddi baskı yaparak kuvvet kaybı yarattığında ya da omuriliğimize baskı yaparak ödem oluşturduğu ya da idrar ve dışkı tutamama sorunları başladığında gereklidir.

4. Muayene öncesinde sadece MR’a bakarak “fıtık tespiti ve fıtık ameliyatı” kararı verilebilir mi?

Hastanın muayene bulguları ameliyata karar vermede esastır. Gelişmiş ülkelerde omurgaya bağlı ağrılara, hemen MR çektirmek yanlış yönlendirmelere yol açabileceğinden dolayı, öncelikli tercih edilmez. Birçok insanda ufak tefek, sessiz diyebileceğimiz fıtıklar görmek normal. Bunları şikayetin kaynağı olarak algılayıp yanlış tedavilere yönelmeyip, hastanın muayenesini doğru yaparak karar verilmeli.

Haberin Devamı

10 soruda omurga sağlığı

5. Bel ve boyun fıtıkları, ameliyattan sonra da tekrarlayabilir mi?

Maalesef evet; cerrahiyle fıtıklaşmış bölümü alınan disk (omurlar arasındaki yastıkcık), zaten dejenere (içindeki su miktarı azalmış) olduğundan tekrar fıtıklaşmaya müsaittir.

6. Fıtık ameliyatları sonrası normal yaşama dönme süresi ne kadardır?

Normal yaşamdan ne kastettiğimize bağlı. Eğer dinlenme ve yatma süresi ise, bir hafta kadar. Ancak aktif hayat dediğimiz, istediğimiz sporu ya da aktiviteyi yapabilme süresi 6 ayı bulabilir.

7. Omurga kanal daralması ile fıtık arasındaki fark nedir?

Birbirinden farklı omurga sorunlarıdır. Fıtık, omurlar arasındaki yastıkcığın (disk) yerinden çıkması, balon yapması ya da sivilceleşmesi olarak tarif edilebilir ve genellikle tek başına kanal daralması yapmaz. Kanal daralması ise omurga kanalını oluşturan yapıların çoğunlukla kireçlenme sonucu büyümesi ile daralmaya sebep olmasıdır. Hastaların şikayetleri de farklıdır.

Haberin Devamı

10 soruda omurga sağlığı

8. Çocuklarda omurga sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yetişkinlerden farklı değil. Erken yaşta spora bağlı, ileriye yönelik sorunları önlemek adına kasları kuvvetlendirme, uzatma ve egzersiz öncesi ısınma hareketleri tavsiye edilir.

9. Hamilelik döneminde bel ağrılarına karşı neler yapılmalıdır?

Bacak arka kaslarını uzatma egzersizleri, yürüyüş ve masaj önerilir.

10. Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? En etkili tedavi yöntemleri hangileridir?

Boyun fıtığı boyun, kol ve ellerde ağrı, uyuşma ya da kuvvet kaybı ile karşımıza çıkar. Ufak fıtıklarda egzersiz ve fizik tedavi yanında ağrı için sinir blokları ve epidural ilaç enjeksiyonları, kuvvet kaybına neden olan büyük fıtıklarda ise cerrahi müdahale gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder