Doç. Dr. Gökçen Erdoğan İdrar kaçırmayacağız

HABERİ PAYLAŞ

İdrar kaçırmayacağız

Hemen hemen her yerde karşılaştığımız bir durum var: Çevrenizdeki birçok kadın, hatta belki siz de, idrar kaçırma sorunları yaşıyor. Ve büyük ihtimalle, “Herkeste var, demek ki normal bir şey” diye düşünüyorsunuz. Ama burada büyük bir yanılgı var. Hiçbir kadın normal şartlar altında idrar kaçırmaz. Kaçırmanın azı ya da çoğu, “bazen” ya da “her gün” diye bir ayrımı olmaz. Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız, bu bir sağlık problemidir ve mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Doktorunuz, sizin için en doğru yol haritasını çizecektir. Kafanızdaki soru işaretlerini gidermek ve size yol göstermek için, sıkça karşılaşılan durumları bir kez daha ele aldım.

Haberin Devamı

İdrar kaçırmayacağız

ANNEM GİBİ OLMAK İSTEMİYORUM

SORU: Öksürünce, hapşırınca veya gülünce idrar kaçırıyorum. Hatta bacaklarımı çaprazlasam bile bazen engel olamıyorum. Bu damla damla kaçırmalar normal mi? Çevremde herkes yaşıyor, ben de annem gibi bez bağlamak istemiyorum.

CEVAP: Bu durumu yaşayan birçok kadın var evet ancak bunun normal olmadığını tekrar vurgulamak isterim. Öksürmek, hapşırmak, gülmek, zıplamak, oturmak veya yatmak… Hiçbir koşulda idrar kaçırmamanız gerekir. Dünya genelinde 300 milyondan fazla insan idrar tutamama sorunuyla karşı karşıya ve kadınlar bu durumdan erkeklere göre tam iki kat daha fazla etkileniyor. Elbette risk faktörlerimiz var; gebelik, doğum, menopoz, yaş, kilo ve kabızlık gibi durumlar bu soruna zemin hazırlayabilir. Sizin bahsettiğiniz gibi, özellikle fiziksel aktiviteyle idrar kaçırma, genellikle stres tipi idrar kaçırma olarak adlandırılır. Bu durumda, idrar torbasının ve idrar kanalının anatomisinde bir zayıflık veya bozukluk söz konusudur. Tedavi olarak bu anatomik anormalliğin düzeltilmesi hedeflenir. Çoğu zaman bu şikayeti olan kadınlara cerrahi müdahale önerilir. Farklı tekniklerle yapılan bu operasyonların başarı oranı oldukça yüksektir. Ameliyattan çekinmeyin. Çünkü sonrasında yaşayacağınız yaşam kalitesi artışına inanamayacaksınız.

İdrar kaçırmayacağız

DOKTORA GİTMEYE ÇEKİNİYORUM

SORU: Yaşım ileri değil ama senelerdir idrarımı tutamıyorum, tuvalete yetişemiyorum ve bez kullanıyorum. Rahatsız olmama rağmen doktora gitmeye cesaretim yok. Evde uygulayabileceğim bir tedavi yöntemi var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Yaşadığınız durum sıkışma tipi idrar kaçırma olarak bilinir. Bu, idrar torbası kaslarının aşırı aktif ve duyarlı olmasından kaynaklanır. Tam eve girerken anahtarı çevirirken, asansörün kapısında beklerken veya çok kısa bir süre içinde tuvalete yetişemeden idrar kaçırma durumları bu tiptedir. Genellikle ileri yaşlarda daha sık gördüğümüz bir sorun olsa da her yaşta olabildiğini en iyi siz biliyorsunuz ama kesinlikle tedavisi var. Mutlaka bir hekime görünmelisiniz. Yaş ilerledikçe sorunlar kendiliğinden düzelmez, aksine ilerleyebilir. Evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz kalıcı bir tedavi maalesef yok. Lütfen hayatınıza değer verin ve hemen aksiyon alın.

İdrar kaçırmayacağız

NE YAPMALIYIM?

SORU: Tuvalette alt bölgemde elime bir şeyler geliyor. Aynayla baktığımda top gibi bir şeyler fark ettim ve biraz korktum. Bu durumda ne yapmalıyım?

CEVAP: Öncelikle kendinizi muayene ettiğiniz için teşekkür ederim. Çabamın karşılığıdır bu. Ayna ile kendini muayene etme konusunu çok ama çok önemsiyorum. Herkes belirli aralıklarla kendi vücudunu incelemeli ki, olası değişiklikleri fark edip zamanında bir uzmana başvurabilsin. Bahsettiğiniz o "top gibi olan yer" birkaç farklı durumu işaret edebilir ve her birinin farklı şikayetleri vardır:

Haberin Devamı

* İdrar torbanızın sarkması (Sistosel): Bu durumda idrar yaptıktan sonra sanki mesaneniz tam boşalmamış gibi hissedebilir, tekrar idrar yapma isteği duyabilir veya son birkaç damlanın iç çamaşırınıza damladığını fark edebilirsiniz. Bazen idrar yapmakta zorlanma, sadece belirli pozisyonlarda rahat idrar yapabilme gibi şikayetler de görülebilir.
* Bağırsak fıtıklaşması (Rektosel): Bağırsakların vajinadan sarkması durumudur. Özellikle kabızlık yaşadığınızda, dışkılama sırasında alt bölgeye baskı uygulama veya yanlardan destek olma ihtiyacı hissedebilirsiniz.
* Rahim sarkması (Uterin Prolapsus): Rahim aşağıya doğru sarkabilir. Bu durum kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında rahatsızlık, uzun süre ayakta kalındığında artan bir baskı hissi gibi şikayetlere yol açabilir. Nihai yanıtı ise doktorunuz verecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder