Doç. Dr. Gökçen ErdoğanRahmimde neler oluyor?

HABERİ PAYLAŞ

Rahmimde neler oluyor?

Rahimde neler oluyor? Kistler, enfeksiyonlar, olası sorunlar; bakalım neler sormuşsunuz.

Rahmimde neler oluyor

8 AY ÖNCE BİR ŞEY YOKTU AMA ŞİMDİ RAHMİMDE KİST VARMIŞ

SORU: 8 ay önce kürtaj oldum ve şu an rahmimde kist var. Hamilelik ihtimalim zorlaştığı için doktorum hemen hamile kalmamı söyledi. 8 ay önce orada olmayan kist bugün oluşmuş olabilir mi? Kürtajdan kalan parça olduysa o kist yapmış olabilir mi?

CEVAP: Evet, 8 ay önce olmayan bir kist, bu süre içinde oluşmuş olabilir. Kistler, yumurtalıklarda veya rahimde çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen, sıvı dolu keseciklerdir. Hormonal değişiklikler, enfeksiyonlar, endometriozis veya başka faktörler kist oluşumuna yol açabilir. Kürtajdan kalan parçaların kiste dönüşmesi ise çok yaygın bir durum değil. Kürtaj sonrası rahimde parça kalması, genellikle enfeksiyon, kanama veya rahim içinde yapışıklıklara neden olabilir ancak bu durumun direkt olarak kist oluşumuna yol açtığı söylenemez. Kistler daha çok yumurtalıklarla ilişkili olarak ortaya çıkar. Kürtaj sonrası enfeksiyon veya iltihaplanma gibi komplikasyonlar, yumurtalıklarda kist oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle, dolaylı bir ilişki olabilir. Doktorunuzun hamile kalmanızı önermesinin nedeni, kistin hamilelik şansınızı etkilemesi veya kistin büyüyerek başka sorunlara yol açma riski olabilir. Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, bazı kistlerin küçülmesine veya kaybolmasına yardımcı olabilir. Burada kistin türü ve boyutu önemli. Örneğin çikolata kisti gibi bazı kistler hamile kalmayı zorlaştırabilir. Doktorunuzla bu konuyu detaylıca konuşmanız, kistin türünü ve boyutunu öğrenmeniz ve hamilelik planlarınızı buna göre şekillendirmeniz en doğrusu.

Haberin Devamı

Rahmimde neler oluyor

SPİRAL AĞIR ENFEKSİYONA YOL AÇTI

SORU: Rahim içi araç yani spiral nedeniyle ağır enfeksiyon geçirdim. Nadir görülen bir durum olduğu ve kişisel sebeplerin etkili olduğu söylendi. Nasıl kişisel sebepler olabilir? Yanlış takılmış olduğu için olabilir mi?

CEVAP: Kişisel sebepler denildiğinde, genellikle vücudunuzun spiral gibi bir yabancı cisme verdiği tepki, anatomik özellikleriniz veya kişisel hijyen alışkanlıklarınız kastedilir. Rahim yapısı kişiden kişiye değişir. Örneğin, rahim ağzı dar olan veya rahim içi şekli farklı olan kişilerde spiral takılması daha zor olabilir ve bu da enfeksiyon riskini artırabilir. Eğer bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya enfeksiyonlara yatkınlık varsa, spiral takıldıktan sonra enfeksiyon gelişme riski artabilir. Spiral takıldıktan sonra cinsel ilişki sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmemesi veya partnerden geçen enfeksiyonlar, spiralin enfeksiyon riskini artırabilir. Peki aklınıza gelen diğer olasılık yani yanlış takılma nedeniyle enfeksiyon oluşmuş olabilir mi? Evet, spiralin yanlış takılması veya yerine tam oturmaması enfeksiyon riskini artırabilir. Spiralin doğru şekilde takılması çok önemli. Spiral takıldıktan sonra yerinden oynarsa veya rahim duvarına zarar verirse, bu durum enfeksiyon riskini artırabilir. Çok nadir de olsa, spiral takılırken rahim duvarının delinmesi durumu olabilir. Bu, ciddi bir komplikasyondur ve enfeksiyon riskini artırır. Spiral takılırken kullanılan malzemelerin steril olmaması veya işlemin hijyenik koşullarda yapılmaması enfeksiyon riskini artırabilir.

Haberin Devamı

Rahmimde neler oluyor

Haberin Devamı

DIŞ GEBELİK GEÇİRDİM FİLM ÇEKTİRMEK GEREKMİYOR MU?

SORU: 6 ay önce dış gebelik geçirdim ve sonlandırıldı. Doktorum denemeye 6 ay süreyle ara vermemi söyledi. O süre geçti ama ben dış gebelik oluşmasından korkuyorum ve ilişkide rahat hissetmiyorum. Ayrıca benim gibi dış gebelik geçiren arkadaşımda rahim filmi istemiş doktoru. Ama benim doktorum rahim filmi çektirmedi. Sizce çekilmesi gerekiyor muydu?

CEVAP: Dış gebelik sonrası rahim filmi (HSG-Histerosalpingografi) çektirmenin şart olup olmadığı, durumunuza bağlıdır aslında. Ama ben çektirmeyi tercih ediyorum. Dış gebelik, genellikle fallop tüplerinde tıkanıklık veya hasar gibi sorunlarla ilişkili olabilir. Bu nedenle özellikle tekrar hamile kalmak istiyorsanız, fallop tüplerinin durumunu kontrol etmek önemli. HSG, rahim içini ve fallop tüplerini değerlendirmek için kullanılan bir görüntüleme yöntemi. Bu işlem sırasında rahim ağzından kontrast bir madde verilir ve bu maddenin rahim içinde ve tüplerde nasıl ilerlediği röntgen ile görüntülenir. Bu sayede fallop tüplerinin açık olup olmadığı, rahim içinde yapışıklık veya şekil bozukluğu olup olmadığı, dış gebelik riskini artırabilecek tıkanıklık veya hasar gibi sorunlar tespit edilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder