Doğukan Tevfik Meriç Şeyda Erdoğan güçlü bir kadın, peki ya diğerleri?
HABERİ PAYLAŞ

Şeyda Erdoğan güçlü bir kadın, peki ya diğerleri?

Hadi sizinle biraz laflayalım.

YouTube mecrasına yabancı olmayanlarınız Şeyda Erdoğan'ı tanıyordur.

Geçtiğimiz günlerde Instagram hesabından iki tane bikinili fotoğraf paylaştı. Fotoğraflar gayet estetik. Şeyma da seksi ve alımlı bir kız zaten. Bu fotoğraflarda da gayet güzel çıkmış.

Buraya kadar sorun yok.

https://www.instagram.com/p/CB0QiNJpYYP/

Fakat fotoğrafların altına birçok çirkin yorum geldi. Bu yorumlar Şeyma'nın bu fotoğraflarının "ahlaksızca" olması ile alakalıydı.

Şeyda da bu yorumlara verdiği cevaplarla bir anda sosyal medyanın gündemine oturdu.

Haberin Devamı

İronik bir şekilde bu çirkin yorumları haklı bulan ünlü fenomen, zekice, yorum sahiplerinin seviyesine inmeyerek onlara cevaplarını vermiş oldu. Anlayana...

Daha önce diğer kadın sosyal fenomenleri de böyle çirkin tacizlere maruz kalmıştı.

Üzücü olan ise bu yorumları yapanların çoğunluğunun kadınlar olmasıydı.

https://www.instagram.com/p/CB8N9GbJUoV/

Bu durumun psikolojik ve sosyolojik boyutuna değinmek gerek.

Bu yorumları yapan kadınlara baktığımız zaman gidip de Kendall Jenner, Bella Hadid gibi dünyaca ünlü kadın ünlülerin fotoğraflarını beğendiğini ve yorumlarda onlara iltifat ettiklerini göreceksiniz.

İki örnek arasındaki farklı tutumun sebebi bu çirkin yorumlarda bulunanların Şeyda Erdoğan olmak istemeleri.

Asla bir Jenner veya Hadid olamayacakları için onları tarafsız bir gözle değerlendirip, tutucu fikirlerinden sıyrılarak beğenebiliyorlar.

Fakat Şeyma'yı kendilerine yakın görüyorlar. Çünkü Şeyma da tıpkı kendileri gibi Türkiye'de büyüdü. Hatta muhafazakar bir ailede yetişti.

Aynaya baktıklarında "Eee ne olmuş? Ben de Şeyda gibi makyaj yapıp onun gibi giyinebilirim" diyorlar.

Böylece sosyal medyada ünlenip maddi olarak da seviye atlamayı düşünüyorlar.

Onlar da kendi fotoğraflarının Rihanna'nın "Fenty Beauty" markasının Instagram sayfasında paylaşılmasını istiyorlar.

"Şeyda bunları sıfırdan yaptıysa ben de yaparım" diyorlar.

Bu onlara umut veriyor.

Her şey de bundan sonra başlıyor. Şeyda Instagram'da bikinili sahil fotoğraflarını paylaşarak Şeyda olmak isteyenlerin yapamayacağı bir şey yapıyor.

Hayatında sahil görmemiş insanlar Şeyda'yı eleştirmeye başlıyor. Çünkü Şeyda bu yorumları yapanların toplumsal doğrularından ve ahlaki normlarından uzaklaşmış oluyor.

Haberin Devamı

Eğer Şeyma kapansa ve türban takmaya başlasaydı belki aynı insanlar tebrik edecekti ama bu sefer de sekülerler linç edercesine eleştirecekti.

Bu acı örnekten de yola çıkarak Türk toplumunun bazı büyük sorunlarını tekrar gözler önüne sermiş oluyoruz.

  1. İnsanlar kendileri gibi olanları ölümüne savunurken, kendileri gibi olmayanları ölümüne yeriyor.
  2. Kadınların en büyük düşmanı maalesef ki yine kadınların ta kendisi.
  3. Kadınlar bu düşünceye sahip olduğu sürece bu ülkede taciz, tecavüz ve kadın cinayetleri asla bitmez. Çünkü bu yorumları yapan kadınlar günün birinde çocuk sahibi olacak ve maalesef ki bu kadınların yetiştireceği çocuklar potansiyel bir tacizci olacak.

Bu düşüncedeki kadınların genelde vahim olaylardan sonra belli bir güruhun "O saatte kadının orada ne işi var?" veya "Kadın da mini etek giymeyecek" gibi cahiliye döneminden kalma fikirlerine alkış tutmadığına inanmak da büyük bir saflık örneği.

Maalesef sosyal medyadaki kadınlara hemcinsleri tarafından yapılan taciz ve linçler geleneksel veya sosyal medyada erkek tacizleri kadar yer kaplamıyor.

Ama kamuoyunun hatırlaması gereken bir şey var. O da tacizin yalnızca birine cinsel organ fotoğrafı veya cinsel fantezilerle dolu bir mesaj göndermek olmadığı.

Şeyda Erdoğan güçlü bir kadın. Zaten bu fotoğrafı beğenenlerin ve çirkin yorum yapanları ayıplayanların sayısı da bir hayli fazla.

Haberin Devamı

Bu yorumlar onun hayatını çok fazla etkilemeyecektir ama Şeyda kadar destekçisi olmayan, onun gibi fenomen olmayan bir kız bikinili bir fotoğraf koyarsa ve böyle tepkiler alırsa onun psikolojisinin garantisini toplumumuz verebilir mi?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder