Doyduğum Yer - Mehmet Kutay Özel Netflix’te Türkiye mutfağı
HABERİ PAYLAŞ

Netflix’te Türkiye mutfağı

Yemek yemediğim, yemekle ilgili bir şeyler okumadığım, yemekle ilgili yazmadığım zamanlarda yemekle ilgili şeyler izlemekten çok keyif alıyorum. Bu konuda Netflix’in muhteşem yapımları inanılmaz yardımcı oluyor. David Chang denen muhterem şefin yapımcılığını üstlendiği “Ugly Delicious” ve “Breakfast, Lunch and Dinner” favorilerim arasında. Iron Man ve Avengers filmlerinin yapımcısı Jon Favreau beyefendinin ise Chef filminden yola çıkarak hazırladığı “The Chef Show” da bizleri Hollywood ünlüleriyle birlikte lezzet yolculuğuna çıkartıyor.

Haberin Devamı

En sevdiğim programda Türkiye'yi görünce...

Netflix’te Türkiye mutfağı

“Ugly Delicious”un yeni sezonu geçtiğimiz cuma Netflix’te yayınlandı ve hafta sonu oturup bütün yeni bölümleri izledim. Son bölümde hiç beklemediğim bir sürpriz vardı. “Et Dönerken” adlı bölümde New York’ta açtığı “Bang Bar” isimli döner restoranı için David Chang’in yaptığı araştırmalar ve dünya mutfaklarında dönerin tarihi konuları işlenmişti. David Chang bu vesileyle Türkiye’yi de ziyaret etmiş, İstanbul ziyaretinde ise kendisine Mikla’nın şefi Mehmet Gürs ve Vogue Türkiye’den Cemre Narin eşlik etmiş. En sevdiğim programlardan birinde Türkiye’yi görünce izlemekte olduğum bölümü hemen durdurdum, evdeki en büyük bayrağı balkona astım ve tüm gücümle bağırmaya başladım: “Baş koymuşum Türkiye’min yoluna!”

Çocukluğumdan beri televizyonda bizden bir şeyler görmek beni inanılmaz heyecanlandırır. Filmlerde İstanbul adı geçtiği zaman yaşanan heyecan bir kenara, adı Anne olan bir oyuncunun adını jenerikte gördüğüm zaman bile bir süre kendime gelemezdim. Hayran olduğum şeflerden birini koca ekranda; Beşiktaş’ta, hem de kartal heykelinin yanında görünce ister istemez bir afallama yaşadım. Hep birlikte oturup Karadeniz Döner’de dönerlerini yerken dönerin Türk topraklarından çıkıp evrim geçire geçire tüm dünyada farklı şekillerde rastlanabilen bir yemeğe dönüşmesinden bahsediyorlar. Daha sonra ise vapurla Kadıköy’e geçip balık pazarında Özcan Turşu’ya uğruyorlar. En son da Borsam Taşfırın’a gidip lahmacun ile bölümün İstanbul kısmı kapanıyor.


Türk mutfağı daha önce de Netflix’e konuk olmuştu

Netflix’te Türkiye mutfağı

David Chang’in geçtiğimiz sene İstanbul’a geldiğini Instagram’da Bayramoğlu Döner’den yaptığı paylaşımdan öğrenmiştim. Daha sonra bu paylaşımı kaldırmıştı, belki de orada yapılan çekimleri programda kullanmamaya karar verdiler. Açıkçası dönerle ilgili bir bölümde, üstelik gitmelerine rağmen Bayramoğlu’ndan bahsedilmemiş olması bana biraz garip geldi.

Haberin Devamı

Türk mutfağı daha önce de Netflix’e konuk olmuştu. Chef’s Table, ikinci orijinal Netflix belgesel serisi. Her bölümde bir şef ve o şefin restoranı konu ediliyor. Beşinci sezonun ikinci bölümünde Musa Dağdeviren ve her aklıma geldiğimde koşa koşa gittiğim Ciya Restoran bulunuyor. İstanbul’da en mutlu olduğum yer kesinlikle Çiya Restoran. Şehir dışından ne zaman misafirim gelse yemeğe götürme bahanesiyle Çiya’ya koşuyorum. Çiya’da yemek yerken hiçbir şey soğumasın diye inanılmaz bir stres yaşıyorum. Bu stres yüzünden bir kere kaşığı sert ısırıp dişimi kırdım, sayısız defa da dilimi ısırıp kanattım.

'Şef' değil 'yemek antropoloğu'

Kebap kültürü, kendi hayat hikayesi, Çiya’nın kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında muhteşem bir bölüm olmuş. En çok hoşuma giden kısım ise Musa Dağdeviren’in Nizip’de fırıncı sendikası olmadığı için fırıncıları greve götürmesi ve eşi Zeynep Çalışkan Dağdeviren ile tanışma hikayesi oldu. David Chang’in de kendi programlarında sıkça bahsettiği bir konu olan yemek üzerinden yapılan ırkçılık konusuna da çok yerinde dokunuşlar yapılmış. Oysa hangi ırk, din, mezhepten olduğu fark etmeksizin ağzı yemekle doluyken bütün insanlar benzer bir dil konuşuyor.

Haberin Devamı

Belgeselde Musa Dağdeviren’den şef olarak değil de yemek antropoloğu olarak bahsetmiş olmaları çok hoşuma gitti. Çiya’dan da bir yemek müzesi olarak bahsetmişler. Musa Dağdeviren günümüz şefleri gibi klasik tarifleri modernleştirmektense tam tersi yönde ilerleyip, tariflerin kökenlerine inip, orijinaline sadık kalarak yemek yapmayı tercih ediyor. Bu bölümde de Mehmet Gürs ve Cemre Narin ikilisiyle birlikte Özge Samancı da konuk olarak yer alıyor.

Her geçen gün Türkiye’nin yemekleri ve yemek kültürü dünyada daha tanınır ve bilinir hale geliyor. Gastro turizmi konusunda da tam bir cazibe merkezi haline gelen cennet vatanımızdan ilerleyen günlerde başka yemeklerimizin, şeflerin ve restoranların hikayelerinin de benzer platformlarda bahsedilmesini diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder