Doyduğum Yer - Mehmet Kutay Özel Peynirli makarna tarifi: Nasıl yapılır?
HABERİ PAYLAŞ

Peynirli makarna tarifi: Nasıl yapılır?

Televizyonda ve sosyal medyada sokakların ne kadar boş olduğunu görüyoruz. Dışarıya çıkıp, insanlarla temas ettiğimizde aslında kendimize değil, olası virüs taşıyıcısı olma durumumuzdan ötürü çevremizdeki insanlara ve sevdiklerimize zarar verebileceğimizi unutmamamız gerekiyor. Bunları göz önüne alıp evden çıkmamalı ve bu vesileyle de mutfağa yönelmeye devam etmeliyiz.

Şüphesiz ki hepimiz tagliatelleden düdük makarnaya kadar çeşit çeşit makarna stokladık. Buna bizi iten temel şey; makarnanın uzun ömürlü, dayanıklı, kolay hazırlanabilen, vs. özellikleri değil; sadece panik ve korkuydu. Artık madem geri dönüşü yok, evler makarna doldu; tadını çıkarmaya bakalım.

Haberin Devamı

Şık mekanların menülerinde “mac’n cheese” diye görürüz kendisini. Ev yemekleri yapan, esnaf lokantaları ise fırında makarna diye servis eder. Hangi isimle yediğimizin pek bir önemi yok, öyle ya da böyle hepimizin en sevdiği yemeklerden biri.

Peynirli makarna tarifi: Nasıl yapılır

Aşağıdaki tarif normal şartlar altında geçerli. Yani havalı peynir isimlerinin yazdığına bakmayın, her türlü yağlı peynirle değiştirebilirsiniz. Örnek verecek olursak ben dün yaptığımda yağlı beyaz peynir, tulum peyniri, kaşar ve mozzarella kullandım. Sizler de evinizdeki malzemelerle hayal gücünüzün sınırlarını zorlayabilirsiniz. (Alışverişe çıkma, evde kal!) Bu sayede özellikle evde duran, bozulmaya yüz tutmuş peynirlerinizi muhtemelen lezzetli şekilde değerlendirmiş olacaksınız.

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 300 gr rendelenmiş cheddar peyniri
  • 300 gr rendelenmiş mozzarella peyniri
  • 150 gr rendelenmiş gouda ya da edam peyniri
  • Tuz
  • Karabiber
  • Granül sarımsak
  • Kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 paket (500 gr) ufak taneli makarna

Peynirli makarna tarifi: Nasıl yapılır

Hazırlanışı

Makarnamızı haşladıktan sonra kenara alıp beşamel sosu yapmaya odaklanın. Tereyağını eritip, içinde unu yavaşça çevirerek kavurmaya başlayın. Burnunuza güzel bir kavrulmuş un kokusu gelmeye başladığı an sütü ekleyin. Süt kaynamaya başladığında tuz, karabiber, granül sarımsak, kırmızı toz biber ve hardalı ekleyin ve iyice karıştırın.

Gelelim işin sırrına. Sosun altını kapatın ve hemen sonrasında sos halâ kaynamaya devam ederken bütün peynirleri ekleyin, sadece 100 gr kadar mozzarella kenarda bırakın. Peynirler altı kapalı olan sosun içinde iyice eriyip güzel bir kıvam elde edince makarnaları üstüne dökün ve iyice karıştırın.

Haberin Devamı

Fırına girebilecek bir kaba bu karışımı dökün. Döküm tava bu iş için ideal olsa da borcam en sık kullandıklarımızdan. Karışımın üzerine de kenara ayırdığınız mozzarellayı yayın. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırına atıp üzeri iyice kızarana kadar bekleyin. Fırından çıkardıktan sonra ince kıyılmış maydanoz ya da panko ekmek kırıntısı ile süsleyebilirsiniz ama açıkçası ben bir saniye bile vakit kaybetmeden yemeyi tercih ediyorum. Afiyet olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder