Dr. Ali Gürsoy Adet dönemi 24 günden az, 32 günden uzunsa doktora
HABERİ PAYLAŞ

Adet dönemi 24 günden az, 32 günden uzunsa doktora

İki adet döneminin arası her kadında farklı olabilir ama ideali 28 gündür. Eğer adetleriniz 24 günden az, 32 günden uzun sürede oluyorsa durumu ciddiye alıp bir doktora başvurun. Hormon seviyeniz değerlendirildikten sonra uygun tedaviyle her şey normale dönecektir.

Kaç günde bir adet görmeliyim?

20 yaşında bir genç kızım. Adet görmeye başladığımdan beri hiç düzene girmedi. 45-47 günde bir adet görüyorum. Normal periyodu nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, iki adet döneminin arası her kadında farklı sürelerde olabilir. Bu dönemin ideali ortalama 28 gündür. Eğer adet dönemlerinizin arası 24 günden az ve 32 günden uzun sürüyorsa bu adet düzensizliğiniz olduğu anlamına gelir. Bu süre aralığı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken önceki adet döneminin birinci günü ile diğer adet döneminin birinci günü arasında geçen sürenin baz alınmasıdır. Adet dönemlerinizin arası beklenenden uzun olduğu için bu durumun bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Hormon seviyelerinizin değerlendirilmesi sonrası uygun tedavi ile normal adet döngünüz sağlanacaktır.

Haberin Devamı

İlacın etkisi olabilir mi?

29 yaşındayım. 2.5 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olmak istiyoruz. Rahim filmi çekildi. Sağ taraftaki tüplerim tıkalıymış. Eşimin ilk sperm sayısı ile ikinci test arasında çok fark var. Birincisi çok iyi, ikincisi ise çok kötüydü. Bize tüp bebek önerdiler. Sizce ne yapalım?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik oluşması için yeterli sayıda spermin bulunması gerekir. Ayrıca bu spermlerin hareket kabiliyetinin ve morfolojilerinin de iyi olması gerekir. Sperm testini tekrarlamanızı öneririm. Eğer sperm testi sonucu normal yollardan gebe kalınmaya engel gözüküyorsa aşılama ya da tüp bebek tedavilerini düşünebilirsiniz.

Rahim filminde tek tüpün kapalı olması doğal yollardan gebelik olmayacağı anlamına gelmez ama başarı şansı azalmaktadır. Spermiogram testi sonucuna göre doktorunuzun önerisi doğrultusunda tedavinizi planlamanızı öneririm.

En uygunu hangisi?

Ağustosta evleniyorum ama hemen çocuk yapmayı düşünmüyoruz. Yeni evliler için en uygun doğum kontrol yöntemi nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol amaçlı birçok yöntem var. Yeni evli olduğunuz ve doğum yapmadığınız için rahim içi araç kullanmanızı önermem. Doğum hapları korunma açısından çok başarılı ilaçlardır. Fakat bu ilaçlar muayene olmadan kullanılmamalıdır. Doktorunuz yapacağı değerlendirme sonrası sizin için en uygun ilacı detaylarını paylaşarak anlatacaktır. Unutmayın ki doğru kullanılmadıkları takdirde koruyuculuk sağlanmayacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder